Pilotul de elicopter rus care a dezertat în Ucraina cu un Mi-8 a fost găsit mort în Spania

19 Feb 2024
Pilotul de elicopter rus care a dezertat în Ucraina cu un Mi-8 a fost găsit mort în Spania

Era un erou în Ucraina și un trădător în Rusia. Pilotul rus de elicopter Maxim Kuzminov a fost găsit mort în Spania, a confirmat pentru Kiev Post un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei.

Andriy Yusov, un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (HUR), a confirmat pentru Kyiv Post moartea pilotului rus Kuzminov, care a preluat controlul unui elicopter blindat rus de luptă Mi-8 și l-a adus în siguranță la o bază aeriană din regiunea Harkov în august 2023.

„Putem confirma decesul”, a spus Yusov pentru Kyiv Post, fără a oferi detalii suplimentare.

Potrivit presei ruse, Maksim Kuzminov a fost împușcat, cu cel puțin cinci gloanțe în corp. A fost găsit într-o parcare subterană din municipiul Villajoyosa, din provincia Alicante, Spania.

În august anul trecut, serviciile secrete ucrainene au condus o operațiune de succes „Titmouse” - în care pilotul rus Maxim Kuzminov a adus în mod voluntar un elicopter Mi-8 din Rusia în regiunea Harkov, în mâinile informațiilor militare ucrainene în așteptare.

Pilotul a spus că motivul său a fost opoziția față de invazia rusă a Ucrainei, spunând că nu vrea să facă parte din aceasta. În schimbul efectuării acestei operațiuni speciale, i s-au oferit garanții de securitate, documente noi și compensații bănești. 

"Adevărul este chiar aici. Că nu sunt fasciști sau naziști aici", a spus el. „Și îmi pare foarte rău pentru ceea ce se întâmplă acum. Uciderile, lacrimile, sângele. Oamenii pur și simplu se ucid între ei, și atât. Acesta este singurul lucru pe care nu îl înțeleg, singurul lucru pe care nu l-am înțeles. ceea ce se întâmplă acum este pur și simplu un genocid al poporului ucrainean", a spus Kuzminov într-un documentar publicat de HUR.

Nu vreau să fiu complice la crimele rusești... Ucraina va câștiga - este doar o chestiune de timp”, a adăugat Kuzminov.

Potrivit documentarului HUR, informațiile militare ucrainene au facilitat un coridor sigur pentru zborul elicopterului. Cu toate acestea, pilotul a suferit răni în timpul capturii. Alți doi membri ai echipajului au ales „să nu se predea și și-au pierdut viața la aterizare”.

Operațiunea ucraineană „Titmouse” a devenit prima din acest război când serviciile speciale ucrainene au reușit să captureze o nouă aeronavă rusă în stare de luptă, precum și să atragă alături de ei un tânăr pilot rus de profil.

Alte stiri din Externe

Ultima oră