Percheziție în reședința lui Trump: documente top secret și despre „președintele Franței” confiscate

13 Aug 2022
Percheziție în reședința lui Trump: documente top secret și despre „președintele Franței” confiscate

Wall Street Journal dezvăluie că, printre documentele clasificate top secret de către FBI confiscate joi la reședința fostul președinte american, s-au numărat unele care l-au vizat pe „președintele Franței”.

Agenții FBI care au percheziționat luni casa fostului președinte Donald Trump în Mar-a-Lago au confiscat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele marcate ca fiind extrem de secrete și destinate să fie disponibile numai în unități guvernamentale speciale, potrivit unui mandat de percheziție eliberat vineri de un tribunal din Florida.

Agenții Biroului Federal de Investigații au luat în jur de 20 de cutii cu articole, dosare de fotografii, o notă scrisă de mână și acordul executiv de clemență pentru aliatul domnului Trump, Roger Stone, arată o listă de articole confiscate de pe proprietate. În listă au fost incluse și informații despre „Președintele Franței”, conform listei de trei pagini. Lista este cuprinsă într-un document de șapte pagini care include și mandatul de percheziție care a fost acordat de un judecător federal din Florida.

Lista include referințe la un set de documente marcate ca „Diverse documente clasificate/TS/SCI”, o abreviere care se referă la informații compartimentate extrem de secrete/sensibile. Lista nu a oferit mai multe detalii despre conținutul documentelor.

Avocații lui Trump susțin că fostul președinte și-a folosit autoritatea pentru a declasifica materialul înainte de a-și părăsi funcția. În timp ce un președinte are puterea de a declasifica documentele, există reglementări federale care stabilesc un proces pentru a face acest lucru.

„L-ar fi putut avea oricând au vrut – și asta include cu mult timp în urmă. Tot ce trebuiau să facă a fost să întrebe”, a spus domnul Trump într-o declarație emisă vineri.

Vineri după-amiază, judecătorul-magistrat american Bruce Reinhart a emis un ordin de a face publice mandatul și lista de inventar, după ce Departamentul de Justiție a declarat într-un dosar că avocații domnului Trump le-au spus procurorilor federali că nu s-au opus cererii guvernului de a desigila informațiile. .

Mandatul de percheziție și sechestru, semnat de judecătorul Reinhart, arată că agenții FBI au căutat să percheziționeze „biroul 45”, precum și „toate încăperile de depozitare și toate celelalte încăperi sau zone din incinta utilizate sau disponibile pentru a fi utilizate de [fostul preşedinte] şi personalul său şi în care cutii sau documente ar putea fi depozitate, inclusiv toate structurile sau clădirile de pe proprietate.”
Agenții FBI au căutat să percheziționeze „Oficiul 45”, precum și toate camerele de depozitare și alte încăperi folosite de fostul președinte, conform mandatului de percheziție și sechestru.

Ei nu au căutat acces în camere private, cum ar fi cele ale membrilor Mar-a-Lago, potrivit documentului. Avocații lui Trump au cerut o relatare mai precisă a ceea ce a fost confiscat din Mar-a-Lago.

Pentru Departamentul de Justiție, percheziția a fost rezultatul unui efort de luni de zile de a obține documentele clasificate care rămân în posesia domnului Trump după cel puțin două încercări anterioare. La început, ei au fost interesați în primul rând să securizeze documentele, dar au continuat o anchetă penală, deoarece au început să se îndoiască de faptul că echipa lui Trump a fost sinceră cu privire la documentele aflate încă în posesia lor.

Nu este clar cum ar putea evolua ancheta și dacă procurorii iau în considerare să introducă acuzații împotriva domnului Trump sau altora în legătură cu ancheta, acum că documentele au fost recuperate.

„Este un prag ridicat să spunem că a fost o amenințare imediată pentru securitatea națională. Dacă nu a fost o amenințare imediată pentru securitatea națională, atunci cred că există o mulțime de întrebări la care trebuie să se răspundă”, a spus republicanul Markwayne Mullin – care face parte din Comitetul de Informații al Camerei.

Mandatul spunea că anchetatorii căutau toate înregistrările care ar putea constitui dovezi ale încălcării legilor care guvernează colectarea, transmiterea sau pierderea informațiilor clasificate; eliminarea înregistrărilor oficiale ale guvernului; și distrugerea înregistrărilor într-o investigație federală.

Guvernul SUA are trei niveluri principale de clasificare. În ordine crescătoare, nivelurile sunt confidențiale, secret și top secret. Acestea sunt concepute pentru a reflecta cât de sensibil este considerat conținutul de bază al unui document, ceea ce înseamnă că o încălcare a unui nivel de clasificare mai înalt ar putea cauza mai multe daune securității naționale.

Pe măsură ce ancheta a progresat, cineva familiarizat cu hârtiile depozitate le-a spus anchetatorilor că ar putea exista încă documente mai sensibile în incintă, în afara celor pe care le-au primit deja în ianuarie și iunie, au spus persoane familiare cu problema.

Nu se știe când au ajuns acolo documentele depozitate la Mar-a-Lago, în timpul președinției domnului Trump sau când acesta și-a părăsit mandatul.

Documente despre "președintele Franței"

Trump, în timp ce era în funcție, s-a certat în mod regulat public cu președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter în legătură cu diverse dezacorduri politice, în special comerț și pentru decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul. În privat, Trump obișnuia să le spună asistenților că el crede că Macron este un „turnător” și în care nu se poate avea încredere, potrivit mai multor foști oficiali.

Ambasada Franței nu a răspuns imediat pentru comentarii.

Percheziția care a avut loc în timp ce Trump se afla la New York, a stârnit o furtună politică cu parlamentarii republicani care cereau o explicație pentru percheziționarea fără precedent a casei unui fost președinte. 

Un președinte în exercițiu are, în general, autoritatea de a declasifica unilateral orice material pe care îl alege, dar un astfel de privilegiu este rar folosit. Trump a dezvăluit uneori informații clasificate în timpul mandatului său, inclusiv atunci când a postat pe Twitter o imagine prin satelit de supraveghere care arată daune la o instalație spațială iraniană.

În timp ce un președinte are puterea de a declasifica documentele, reglementările federale stabilesc un proces pentru a face acest lucru. Aceste reguli trebuie respectate pentru ca o declasificare să devină efectivă din punct de vedere legal, a spus Dan Meyer, avocat de securitate națională la Tully Rinckey din Washington.

Odată ce Trump și-a părăsit mandatul pe 20 ianuarie 2021, a devenit obligat să respecte aceleași reguli ca și alți cetățeni privați, a spus dl Meyer.

Alte stiri din Externe

Ultima oră