„Pentru noi, bulgari, estonieni, letoni, lituanieni, români și sloveni, apartenența la NATO a oferit o garanție de stabilitate și pace

30 Mar 2024
„Pentru noi, bulgari, estonieni, letoni, lituanieni, români și sloveni, apartenența la NATO a oferit o garanție de stabilitate și pace

 Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României și Sloveniei la NATO, miniștrii de externe ai acestor țări reamintesc importanța acestei organizații și pledează pentru aderarea Ucrainei, scrie Le Figaro

Noi, miniștrii de externe ai Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României și Sloveniei, dorim să salutăm aniversarea a 20 de ani de la aderarea țărilor noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) , subliniind următoarele.

Să subliniem mai întâi beneficiile apartenenței la NATO. Aderarea țărilor noastre la NATO a avut loc în contextul transformării profunde a arhitecturii de securitate euro-atlantice după Războiul Rece. Extinderea NATO a fost o parte integrantă a procesului de adaptare a Alianței Nord-Atlantice la noile realități strategice. A doua extindere, decisă la Praga în noiembrie 2002 (EST II), ca parte a unui summit de „transformare la scară largă” , a fost un adevărat „big bang” în istoria Alianței. Extinderea din 2004 a însemnat și dezvoltarea comunității euro-atlantice de valori și angajamentul țărilor noastre pentru implementarea reformelor democratice, care au ghidat procesul de aderare a noilor membri. Calitatea de membru al Alianței a reprezentat pentru statele și popoarele noastre o garanție sigură a securității, stabilității și păcii.

Dorința de a adera la Alianță a reflectat, de asemenea și mai presus de toate, dorința colectivă a țărilor noastre - de la Marea Neagră la Marea Baltică și Adriatica - de a reveni în Occident și de a ne reînnoi legăturile istorice, atât culturale, economice și geopolitice. Pentru țările din Europa Centrală, dacă Uniunea Europeană simbolizează prosperitatea, NATO reprezenta protecție și securitate. Aderarea țărilor noastre la NATO a reprezentat și rezultatul eforturilor deosebite ale liderilor politici și militari, ale mediului academic și universitar, ale cercetării și culturii științifice, ale tuturor personalităților țărilor noastre, ale diasporei, ale tuturor cetățenilor. Nimic nu s-a întâmplat întâmplător și suntem mândri că suntem membri ai celei mai puternice și de succes alianțe politico-militare din lume .

Rusia reprezintă cea mai mare și cea mai directă amenințare la adresa securității aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică.

De asemenea, putem evidenția contribuția statelor noastre la consolidarea Alianței. După 20 de ani de aderare, țările noastre rămân aliați de încredere, contribuitori esențiali la securitatea spațiului euro-atlantic și nu numai, urmând abordarea de 360 ​​de grade. Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai directă amenințare convențională din partea Rusiei. Amenințările de război provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei - aproape de granițele NATO - arată necesitatea unei adaptări continue a Alianței pentru a descuraja Rusia și a apăra fiecare parte a teritoriului aliat. După o jumătate de secol de izolare, ne-am întors unde ne este locul – în cadrul familiei transatlantice. În 2024, această aniversare coincide cu cea mai mare transformare a doctrinei strategice și cea mai mare întărire a posturii Alianței Nord-Atlantice de la sfârșitul Războiului Rece. Decizia și acțiunea Rusiei în zorii zilei de 24 februarie 2022 de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei au spulberat arhitectura actuală de securitate a Europei. NATO a răspuns agresiunii militare a Rusiei cu decizia imediată de a consolida postura de descurajare, care a reconfirmat angajamentul neclintit față de apărarea colectivă în temeiul articolului 5 . Beneficiile, umbrela și garanțiile de securitate ale țării noastre au fost reconfirmate.

Să subliniem și consolidarea Alianței pe flancul estic. Prezența avansată în partea de est a teritoriului Alianței este o componentă importantă a posturii de descurajare și apărare a NATO. În ultimii ani, aliații au sporit prezența NATO prin înființarea de grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. De asemenea, au trimis un număr mai mare de nave, avioane și trupe pe flancul estic al NATO . Întărirea prezenței sale militare de către NATO în partea de est a teritoriului său este un răspuns la comportamentul agresiv recurent al Rusiei față de vecinii săi și față de comunitatea transatlantică în sens larg. Rusia reprezintă cea mai mare și cea mai directă amenințare la adresa securității aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică. Noi și toți Aliații ne-am angajat să desfășurăm forțe robuste și pregătite pentru a apăra flancul estic al Alianței. Cele opt grupuri de luptă demonstrează puterea legăturii transatlantice, solidaritatea aliaților, precum și determinarea și capacitatea lor de a răspunde oricărei agresiuni.

În ceea ce privește apărarea antiaeriană, armatele franceze contribuie la misiuni în țările baltice, Polonia, Bulgaria, România și Croația.

Prin urmare, trimitem mulțumirile noastre Franței. În urma crizei cauzate de întărirea masivă a prezenței militare a Rusiei și de invazia Ucrainei, Franța a fost una dintre primele țări care a răspuns nevoilor de ajutor ale aliaților estici . În plus, prin rolul său de lider, în 2022, al elementului la cel mai înalt nivel de disponibilitate operațională a forței de reacție rapidă a NATO, Franța a sprijinit efortul Alianței prin desfășurarea, pentru prima dată în istoria sa, a acestei forțe. Mulțumim pe deplin Franței pentru această reacție rapidă și pentru angajamentul său de a sprijini apărarea colectivă a NATO. În medie, aproape 2.000 de soldați francezi sunt angajați în acest efort în cadrul NATO pe flancul estic.

În România, Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru a grupului de luptă multinațional NATO și participă cu un contingent de 1.000 de militari. Din 16 mai 2022, Franța a desfășurat și un detașament de apărare sol-aer MAMBA în România. În Estonia, ca parte a participării la misiunea LYNX, Franța a contribuit la misiunea eFP (Prezență avansată îmbunătățită) din martie 2023, consolidându-și prezența și echipând contingentul cu 18 vehicule blindate multirol Griffon . În plus, a înființat un pluton de vehicule blindate ușoare AMX-10 RC. În mai 2023, o secție de trageri de patru Caesars a fost trimisă în Estonia, aducând o valoare adăugată semnificativă batalionului multinațional din această țară. În ceea ce privește apărarea antiaeriană, armatele franceze contribuie la misiuni în țările baltice, Polonia, Bulgaria, România și Croația. Pentru dimensiunea maritimă, în 2022 și 2023 Naval Air Group (GAN) și-a continuat operațiunile și a participat la consolidarea flancului estic al Alianței.

Și cum să nu menționăm Summitul de la Washington? Noi, miniștrii de externe ai Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României și Sloveniei, suntem pregătiți să contribuim la consolidarea și adaptarea Alianței în vederea Summit-ului aniversar de la Washington; să sprijinim în continuare Ucraina , al cărei viitor se află în NATO; să ne asigurăm că facem un pas important către aderarea Ucrainei la Washington; și să promovăm transformarea NATO și apărarea valorilor noastre democratice.

În spiritul alegerii strategice pe care am făcut-o acum 20 de ani, avem de asemenea datoria să ne sprijinim partenerii vulnerabili, de la Vecinătatea de Est până la Balcanii de Vest, pentru ca aceștia să poată face aceeași alegere dacă doresc. Cooperare politică și practică, asistență pentru implementarea reformelor interne necesare, sprijin pentru implementarea proiectelor în sectorul de securitate și apărare: toate mijloacele eficiente, puse la dispoziție de Alianță, precum și de partenerii noștri le pot folosi. Suntem gata să-i ajutăm.


Mariya Gabriel, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Bulgariei.

Margus Tsahkna, Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei.

Krišjānis Karins, Ministrul Afacerilor Externe al Letonia.

Gabrielius Landsbergis, Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei.

Luminița Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe al României.

Tanja Fajon, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și europene al Sloveniei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră