"Pentru a salva democrația, Zelensky va amâna alegerile", scrie American Conservative

29 Iun 2023
"Pentru a salva democrația, Zelensky va amâna alegerile", scrie American Conservative

În caz că nu știai deja, președintele rus Vladimir Putin este un dictator. 

Fanii ucraineni și ai democrației vă vor spune că Putin este Sauron, Darth Vader și Voldemort, toți reuniți într-unul. Motiv pentru care unii i-au aplaudat pe mercenarii Wagner în ceea ce ei credeau că este o tentativă de lovitură de stat, scrie American Conservative

Va fi puțin ciudat atunci când Putin va răspunde probabil în fata poporului său la alegeri înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelensky să răspundă alor lui.

Într-un interviu recent acordat BBC, Zelensky a reafirmat că nu vor fi alegeri în Ucraina până când războiul se va termina. „Alegerile trebuie să aibă loc pe timp de pace, când nu există război, conform legii. Îmi doresc foarte mult să fie pace în următorul an și viața să fie așa cum era înainte de război.” 

Alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în octombrie a acestui an, iar alegerile prezidențiale în primăvara anului 2024. Însă, fără încheierea acestui război, se pare că declarația lui Zelensky de lege marțială, emisă și aprobată de Rada Supremă pe 24 februarie 2022, va rămâne. Rada Supremă a extins de mai multe ori declarația legii marțiale a lui Zelensky, cel mai recent la începutul lunii mai.

Ceea ce Zelensky a spus pentru Washington Post în mai, „constituția [Ucrainei] interzice orice alegeri în timpul legii marțiale”, este corect. Actuala constituție ucraineană, adoptată inițial în 1996, interzice alegerile în timp ce legea marțială sau starea de urgență a fost declarată.

Este greu de spus cine l-ar putea învinge pe Partidul Servitorul Poporului al lui Zelensky (Zelensky a indicat că nu va candida pentru realege). Zelensky a interzis deja cel mai mare partid de opoziție, Platforma de opoziție—For Life și alte zece partide declarate „anti-ucrainene” și „colaboraționiste”. Putem renunța la povestea că Ucraina este piciorul lumii democratice fără de care toate democrațiile se vor prăbuși sub cizma Rusiei lui Putin?

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din Rusia, se așteaptă ca acestea să continue așa cum era planificat în martie 2024. „Dar alegerile vor fi trucate!” țipă iubitor de democrație autoidentificat . Asa cum spunea fostul președinte Trump: wow, nu stiam asta, aflu acum pentru prima dată”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră