Parlamentul European a decis joi să îi ridice imunitatea parlamentară eurodeputatei Marine Le Pen, căreia i se reproșează faptul că a difuzat pe Twitter înregistrări video cu decapitări comise de gruparea jihadistă teroristă Stat Islamic (ISIS).
Ridicarea imunității doamnei Le Pen, care este și candidată la alegerile prezidențiale din Franța, fusese solicitată de justiția franceză. Măsura are efect imediat, dar nu privește și o altă anchetă care o vizează pe Marine Le Pen, referitoare la angajarea fictivă de asistenți parlamentari la Parlamentul European, anchetă în care șefa sa de cabinet, Catherine Griset, a fost deja pusă sub acuzare.
În schimb, bodyguardul candidatei la prezidențiale, Thierry Légier, audiat și el de anchetatori, a fost pus în libertate.
Ancheta a fost declanșată după sesizarea Parlamentului European conform căreia mai mulți asistenți ai europarlamentarilor Frontului Național au fost plătiți de Bruxelles, deși numele lor figurau și în organigrama partidului, în Franța.
În paralel, Parlamentul European i-a cerut șefei Frontului Național să returneze 339.946 de euro pe care aceasta i-ar fi utilizat pentru a-i plăti în mod nejustificat pe Thierry Légier, în 2011, și pe Catherine Griset, în perioada 2010-2016.
La rândul ei, Marine Le Pen a anunțat, recent, că dă în judecată oficiali ai Parlamentului European și ai Biroului european antifraudă (OLAF), pe care îi acuză că au lansat împotriva ei o anchetă motivată politic și că au falsificat dovezi, informează publicația Politico.
Marine Le Pen îi dă acum în judecată pe secretarul general al PE, Klaus Welle, pe șeful OLAF, Giovanni Kessler, și pe directorul departamentului de investigații al OLAF, Beatriz Sanz Redrado. Ea cere compensații simbolice în valoare de un euro pentru "daune materiale și morale".
Șefa FN acuză instituțiile europene că au falsificat dovezi pentru a declanșa împotriva ei o anchetă motivată politic, cu scopul de a submina grupul eurosceptic din Parlamentul European.
Le Pen îi cere socoteală și fostului președinte al Legislativului UE, Martin Schulz, pe care îl acuză de persecuție.
În documentele depuse în instanță și consultate de Politico se arată că "probabil nu este o coincidență faptul că ancheta a început la o lună și două zile după succesul Frontului Național la alegerile europene" din 2014.
Formațiunea condusă de Le Pen a obținut atunci 25% dintre voturi și a devenit partidul francez cu cea mai mare reprezentare în PE.