Orban anunță „consultări naționale” privind sancțiunile împotriva Rusiei: "Pentru prima dată în Europa, în Ungaria, vom cere părerea oamenilor despre sancțiuni"

26 Sep 2022
Orban anunță „consultări naționale” privind sancțiunile împotriva Rusiei: "Pentru prima dată în Europa, în Ungaria, vom cere părerea oamenilor despre sancțiuni"

Pentru prima dată în Europa, în Ungaria, vom cere părerea oamenilor despre sancțiuni, a anunțat Viktor Orbán în discursul său înainte de ordinea de zi din Parlamentul Ungariei intitulată Raport asupra deciziilor guvernamentale dintre cele două sesiuni, scrie ziarul Magyarnemzet.

Potrivit premierului Viktor Orbán, războiul între Ucraina și Rusia ar fi un război local dar sancțiunile economice impuse de Occident l-au transformat într-unul global. 

In primăvară erau încă mulți oameni care sperau într-un război scurt, dar astăzi este clar pentru toată lumea că trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit. Statele Unite și UE ajută Ucraina cu bani, iar resursele Rusiei sunt inepuizabile de aceea Viktor Orbán se așteaptă ca războiul să continue și anul viitor. Premierul a spus că Ungaria este de partea păcii, în timp ce ţările vest-europene au adoptat o poziţie pro-război. 

"În loc să continuăm și să adâncim războiul, cerem negocieri de pace imediate și încetarea focului." a spus Orban

Cel mai important lucru pentru Ungaria este protecția economiei și a suveranității naționale, motiv pentru care guvernul a creat fondul de apărare națională. Există și vor exista încercări de influență externă. Există, de asemenea, un război de dezinformare. Și țara trebuie protejată de ele, a adăugat el. 

Premierul a subliniat că familiile sunt în cea mai mare parte afectate de consecințele economice ale războiului și ale inflației, nu numai în Ungaria, ci și în lumea anglo-saxonă și în toată Europa. - Țările din Europa Centrală sunt afectate de inflație mult peste medie, iar băncile centrale au început un ciclu de majorări ale ratelor dobânzilor - a subliniat Viktor Orbán. Nivelul creșterilor de prețuri în Ungaria nu s-a mai văzut de zeci de ani, a reamintit premierul.

"Acum cauzele problemelor economice sunt sancțiunile de război, care au provocat o creștere drastică a prețurilor la energie. Din acest motiv, nu economia, ci deciziile politice de la Bruxelles sunt responsabile. La începutul anului 2022, prețul gazelor naturale era în jur de 100 de euro, UE dorea să impună sancțiuni rezonabile înainte de aprilie "a explicat Viktor Orban 

După cum a spus Premierul, în iunie s-a decis asupra sancțiunii asupra petrolului și au pus pe ordinea de zi sancțiunea gazelor naturale, după care prețul gazelor naturale mai întâi s-a dublat și apoi s-a triplat. Orbán a spus că regulile de la Bruxelles leagă prețul gazului cu cel al energiei electrice, care în prezent variază între 400 și 600 de euro. 

Țările europene plătesc suprataxe punitive pentru electricitate și gaz. Prețurile la cereale și la îngrășăminte sunt în creștere. Prețul energiei are un impact exponențial asupra prețurilor rezidențiale. „Fără sancțiuni, prețurile s-ar înjumătăți imediat, iar economia europeană ar câștiga din nou putere”, a spus premierul ungar. El a reamintit că acest lucru nu a fost promis la Bruxelles la momentul introducerii sancțiunilor. De la începutul războiului, Rusia a beneficiat foarte mult de prețurile ridicate la energie.  

Avanti ragazzi

Rusia a realizat venituri de 158 de miliarde de euro, dintre care jumătate, 85 de miliarde de euro, au fost plătite de ţările UE - a indicat premierul. Viktor Orbán a subliniat că arma sancțiunilor a lovit înapoi, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia a devenit mai bogată.

"Întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles la întrebarea cât timp vom face asta" _ a consemnat premierul, adăugând că nu este de mirare dacă oamenii care sunt supărați și se simt înșelați îi înlocuiesc unul după altul pe politicienii pro-sancțiuni. 

Avanti ragazzi -- a salutat premierul rezultatele alegerilor din Italia. Viktor Orbán a atras atenția asupra faptului că tratatele europene pun democrația pe primul loc, dar introducerea sancțiunilor s-a făcut într-un mod nedemocratic, pentru că a fost decisă de birocrații de la Bruxelles, iar poporul european plătește prețul. 

Trebuie să cunoaștem opiniile oamenilor, motiv pentru care suntem primii din Europa care îi întrebă pe oameni ce părere au despre sancțiuni. Aceasta este ceea ce am făcut în cazul crizei migrației, al epidemiei de Covid și al problemei de gen, a indicat Viktor Orbán. Premierul le-a cerut maghiarilor să-și exprime opinia la consultarea națională privind sancțiunile UE.

Consultare națională

Pentru prima dată în Europa, în Ungaria, vom cere părerea oamenilor despre sancțiuni, a anunțat Viktor Orbán 

Vom demara o consultare națională, unde poporul maghiar își poate exprima opinia cu privire la acestea și poate sprijini introducerea altora noi. 

"Sancțiunile afectează și viața de zi cu zi a fiecărei familii maghiare"

„Atâta timp cât sancțiunile sunt în vigoare, cea mai importantă sarcină a Ungariei este să garanteze o aprovizionare sigură cu energie”, a spus Orbán despre rolul actual al statului. El a afirmat că guvernul este în măsură să asigure acest lucru, există suficiente gaze naturale, petrol și electricitate. Cu rezervoarele pline, am convenit cu rușii noi livrări. Împreună cu cehii și slovacii, Ungaria a fost scutită de embargoul petrolier. 

Avem propria noastră producție de energie electrică, producem 65 la sută din consumul intern și putem influența prețurile. Trebuie să importăm gaze naturale, așa că trebuie să economisim. 

De asemenea, suntem conștienți că întotdeauna am dat lumii mai mult decât am primit de la ea. Ungaria se confruntă astăzi cu criza economică cauzată de sancțiuni într-o stare mai bună decât era în 2008. De atunci, în țară au existat un milion de noi locuri de muncă, iar taxele au fost reduse. Ungaria este mai puternică astăzi decât oricând de la căderea comunismului, a spus Viktor Orbán. Premierul vede o șansă ca Ungaria să iasă mai puternică din această criză. 

„Dumnezeu este mai presus de noi toți, Ungaria mai presus de toate”, și-a încheiat Viktor Orbán discursul înainte de ordinea de zi. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră