Orbán: „Aderarea Ucrainei la UE ar însemna prăbușirea Europei”

07 Mar 2025
Orbán: „Aderarea Ucrainei la UE ar însemna prăbușirea Europei”

Prim-ministrul maghiar a acordat vineri dimineață un interviu pentru Kossuth Radio în care a a spus ca modul în care UE dorește să sprijine astăzi Ucraina, în timp ce crește cheltuielile Europei pentru apărare, va „distruge Europa”, scrie Telex.hu

Există o diferență de opinie între Ungaria și celelalte 26 de țări și am rezolvat deja această diferență, a declarat Viktor Orbán pentru Kossuth Radio vineri dimineață. Orbán a spus că această diferență de opinie ar fi putut fi rezolvată până acum, dar acum nu se mai poate, deoarece diferența de opinie este între Statele Unite și grupul de țări iubitoare de pace condus de Statele Unite și 26 de țări ale Uniunii Europene.

„Am spus întotdeauna că ar trebui să fie pace”. Spunem asta de trei ani. „Ungurii nu pot suporta consecințele economice ale unui astfel de război sau, dacă putem, va fi cu mare dificultate”, a spus Orbán, care a spus că cele 26 de state membre s-au unit pentru a pune la punct o contrastrategie față de cea a Statelor Unite, „nu pentru a fi pace, ci pentru a-i convinge pe ucraineni, și pe ei înșiși, că are sens să continue războiul”.

Statele Unite s-au retras de la finanțarea războiului, dar noi, europenii, le vom lua locul și vom întări Ucraina și vom decide că Ucraina va continua războiul.”

Orbán a spus că nu există o bază rațională pentru poziția adoptată de cele 26 de state membre, deoarece America s-a retras din finanțare și, prin urmare, își vor asuma obligații financiare grele dacă o vor îndeplini. „Așa că, dacă europenii vor duce asta, atunci ultimul nostru ban va merge în acest război”, a spus el.

„În viitor, Uniunea Europeană va trebui să ia în calcul numeroase costuri – a reieșit joi –, deoarece europenii vor să aloce bani pentru întreținerea armatei ucrainene.

În al doilea rând, Ucraina, ca stat, nu funcționează. Așadar, astăzi nu doar statul ar trebui finanțat, ci însăși existența acestuia.

În al treilea rând, am decis că trebuie să ne consolidăm și pe noi înșine, deoarece armatele noastre sunt slabe, echipamentele noastre militare sunt învechite – Europa trebuie să își întărească propria apărare, iar acesta este al treilea mare cost.

Și apoi mai există un al patrulea cost uriaș, care bate la ușă și pe care unii chiar îl grăbesc: aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Dacă adun toate acestea, este clar că nu există suficienți bani. Nu sunt bani în Europa și, poate, nici măcar în America nu s-ar găsi o asemenea sumă. Așa nu va merge” – a declarat el.

Potrivit prim-ministrului, nu este momentul potrivit pentru a lua o decizie responsabilă privind aderarea Ucrainei, deoarece fiecare detaliu trebuie analizat cu atenție. Prin urmare, această decizie trebuie amânată.

Agricultura, libera circulatie, fluxul de munca

Potrivit acestuia, apartenența Ucrainei la UE s-ar simți mai întâi în agricultura din Ungaria, pentru că „în Ucraina, mărfurile modificate genetic produse în condiții de producție mult mai libere sunt produse în cantități mari, care, dacă sunt aruncate pe piața europeană, vor scădea prețurile, iar apoi vor da faliment”. Acesta este primul lucru.” Apoi a continuat spunând că Ucraina oricum nu este cunoscută pentru securitatea sa publică și că crede că ar fi iresponsabil să „permiți cetățenilor unei astfel de țări să se deplaseze liber în Ungaria, care este o țară vecină”.

„Și apoi mai este și problema liberei circulații a forței de muncă. Ungaria are în prezent un deficit de 30.000-40.000-50.000 de muncitori pe an, în funcție de an. „Putem să acceptăm atât de mulți din străinătate și să-i angajăm ca muncitori invitați, dar nu putem accepta sute de mii, sau câteva sute de mii, care ar apărea într-un astfel de caz, așa că protejarea locurilor de muncă din Ungaria ar fi și ea dificilă”, a explicat el.

Referendumul, pe care l-a anunțat vineri dimineață devreme, va fi exact ceea ce trebuie făcut pentru a clarifica aceste probleme, a spus el, și „merită să-l desfășurăm în același mod ca și în timpul consultărilor naționale, rapid și eficient”. Să-și spună fiecare cu părerea, întrebarea este simplă da, nu.

 „Cred că în următoarele săptămâni și luni vom putea să rezolvăm, să disecăm și să discutăm toate consecințele unei posibile aderări a Ucrainei la UE”. Prim-ministrul încearcă să aducă problemele sub control cât de repede poate.

Aici s-a discutat și problema reducerii facturilor la utilități, despre care Viktor Orbán a spus: dacă o familie maghiară - de dragul comparației - plătește, să zicem, 250 de mii de forinți pe an, atunci pentru aceeași cantitate de consum în România plătește nu 250 de mii de forinți, ci 600 de mii. „În Slovacia, sunt 650 de mii, iar în Polonia, sunt 900 de mii”. „Deci, dacă nu ar exista un sistem maghiar de reducere a utilităților, fiecare familie maghiară ar plăti cu 500-600 de mii de forinți în plus pe an”, a explicat Orbán.

Referitor la utilizarea fondurilor USAID în Ungaria și la ancheta promisă în acest sens, Orbán a declarat că problema și mai mare este că au venit așa-numiți „dolari corupți” și de la Bruxelles, ceea ce consideră și mai revoltător.

„Pentru că banii de la Bruxelles sunt, de fapt, și banii noștri. În cazul americanilor, s-au cheltuit fonduri americane pentru a încerca să schimbe poziția Ungariei în anumite chestiuni. Dar, în cazul Bruxelles-ului, bani din contribuțiile noastre au fost redirecționați înapoi pentru a influența și modifica poziția guvernului ungar, de exemplu, în privința reducerii prețurilor la energie.”

El a adăugat că legislația relevantă ar putea fi finalizată până în jurul Paștelui.

Viktor Orbán a participat joi la reuniunea Consiliului European, unde, din cauza opoziției premierului ungar, toate concluziile de fond privind Ucraina au fost emise în numele a doar 26 din 27 de state membre, fără Ungaria.

Reuniunea Consiliului European a discutat despre consolidarea apărării UE și a Ucrainei. Aceștia și-au acceptat concluziile cu privire la prima, care necesită unanimitate, dar cu privire la cea din urmă, premierul ungar a sugerat, într-o scrisoare de săptămâna trecută , să nu se adauge absolut nimic la documentul final scris și că textele Consiliului European emise până la acel moment sunt, de asemenea, „irelevante”.

Viktor Orbán le-a spus apoi reporterilor, joi seara, că sprijinul pentru Ucraina și aderarea țării la UE ar reprezenta o povară prea mare asupra Ungariei și Europei și că, prin urmare, va solicita părerea maghiarilor în această problemă printr-un referendum similar consultării naționale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră