Ce au în comun Amsterdamul, Londra și orașul german Mannheim? Toate au un "night mayor". De joia trecută, orașul Mannheim are şi el un primar de noapte: Hendrik Meier, un student de 27 de ani.
De ce are nevoie orașul universitar din landul federal Baden-Württemberg de un primar de noapte? "Suntem un oraș care a mizat deja foarte timpuriu pe cultură și economie inovativă", explică, pentru Deutsche Welle, Matthias Rauch, care conduce departamentul pentru dezvoltare urbană culturală al orașului Mannheim. "Iar viața de noapte e un aspect important în Mannheim. Nu facem acest lucru pentru că am avea probleme, ci încercăm să prevenim din start apariția unor conflicte."
Primarul de noapte e "un punct de contact dintre noapte și zi", spune Rauch. Lui îi revine sarcina de a-i oferi orașului impulsuri pentru proiecte noi legate de viața de noapte și de a se asigura că toți cei implicați sunt luați în considerare. Localnicii, poliția, transportul în comun și administrația orașului urmează să se apropie mai mult prin mijlocirea primarului de noapte.
Postul ține de organizația "Start-up Mannheim", care face parte din administrația orașului. Nu se știe cât de mare va fi bugetul alocat primarului de noapte, dar pentru început, tânărul va lucra 50 de ore pe lună.
Hendrik Meier nu va lucra full-time într-un birou al primăriei și nu va avea de a face cu propunerile legislative la nivel local. Poliția se va ocupa în continuare de petrecăreții care întrec orice măsură pe străzile orașului, această sarcină nu-i va reveni primarului de noapte.
Ideea unui "night mayor" s-a născut la Amsterdam. Mirik Milan a reușit să transforme o funcție onorifică, neplătită, într-un post propriu-zis. Administrația capitalei olandeze plătește jumătate din salariul primarului de noapte, cealaltă jumătate e finanțată prin donații. Sub egida lui Milan, zece baruri și cluburi din Amsterdam au renunțat la ora de închidere. La prima vedere, o astfel de măsură pare un dezavantaj pentru oamenii care locuiesc în apropiere de localurile deschise toată noaptea, dar Milan explică de ce e, totuși, o idee bună pentru toată lumea: "Pe stradă e mai puțină gălăgie și violență, pentru că nu pleacă toți din cluburi la aceeași oră."
Între timp, modelul "night mayor" a fost preluat și de Paris, Toulouse și Zürich. Începând din luna martie a acestui an, chiar și New York-ul are un "Senior Executive Director of the Office of Nightlife".
Articolul integral, AICI.