Operatorul francez de rețea electrică le cere utilizatorilor să spele rufele in weekend si să stingă câte un bec

02 Apr 2022
Operatorul francez de rețea electrică le cere utilizatorilor să spele rufele in weekend si să stingă câte un bec

Într-un comunicat de presă, publicat în această sâmbătă, 2 aprilie, operatorul francez de energie electrică „le cere francezilor să-și mute consumul de energie electrică în acest weekend și nu în ziua de luni”, în urma valului de frig care a lovit Europa. O parte din flota nucleară franceză este încă închisă, scrie AFP citata de Huffington Post.

"Porniți mașina de spălat în acest weekend". Operatorul francez de rețea de energie electrică RTE prevede o situație tensionată în dimineața zilei de luni 4 aprilie din cauza vremii reci și, prin urmare, face apel la companii și persoanele fizice să reducă consumul la această oră.

Într-un comunicat de presă, publicat sâmbătă, „RTE cere companiilor și comunităților să-și modereze consumul luni dimineața (în special între orele 07:00 și 10:00) și le cere francezilor care pot să-și mute consumul de energie electrică în acest weekend, mai degrabă decât luni privind utilizarea aparatelor de uz casnic”.

Acest semnal național Ecowatt „portocaliu” (care poate ajunge până la roșu) de la operatorul rețelei apare din cauza scăderii temperaturilor, care ar trebui să crească consumul de energie electrică.

Acesta va fi „mare” luni și ar putea ajunge la 73.000 MW în jurul orei 09:00. Producția națională ar trebui să fie de doar 65.000 MW în același timp, dar Franța ar trebui să poată importa până la 11.000 MW pentru a depăși această etapă, potrivit RTE. El crede că situația ar putea fi totuși „tensionată”.

Sistemul electric francez sub tensiune
„RTE nu are în vedere însă o întrerupere a curentului în cursul zilei de luni dimineață, cu excepția cazului în care ar trebui să apară pericole în acest weekend”, precizează compania, care își va actualiza analizele duminică.

Pe site-ul monecowatt.fr sunt prezentate acțiuni de economisire (stingerea aparatelor în standby sau a becurilor, scăderea încălzirii etc.).

„Aceste gesturi pot avea un impact real”, potrivit RTE, care explică că „dacă toți francezii sting un bec, aceasta duce la o economie a consumului de energie electrică de 600 MW, sau aproximativ consumul unui oraș ca Toulouse”.

Sistemul electric francez este sub tensiune în această iarnă, în special din cauza disponibilității reduse a flotei nucleare, legată de un program greu de întreținere, perturbat și mai mult de izolările din 2020. În prezent, 27 de reactoare nucleare sunt indisponibile din 56.

Centrala electrică pe cărbune din Saint-Avold (Moselle) tocmai s-a închis, chiar dacă ar putea fi eventual repusă în funcțiune iarna viitoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră