Dizabilitatea intelectuală a jucat un rol semnificativ în suferința a 21% dintre cei eutanasiați, scrie Fox News
Programele din Olanda au eutanasiat în ultimii ani persoane altfel sănătoase dar care aveau autism și handicap intelectual, au descoperit cercetătorii.
Cinci persoane sub 30 de ani, care au citat autismul ca factor în decizia lor de a solicita eutanasie legală, se numără printre cazurile analizate de specialiștii de la Universitatea Kingston din Marea Britanie .
„Factorii asociați direct cu dizabilitățile intelectuale și/sau TSA au fost singura cauză a suferinței descrise în 21% din cazuri și un factor contributiv major în alte 42% din cazuri”, a constatat raportul Universității Kingston despre această problemă.
Studiul a remarcat că, în multe cazuri, medicii au stabilit că nu există „nicio perspectivă de îmbunătățire” pentru persoanele cu dificultăți intelectuale, deoarece nu există un tratament pentru handicapul lor.
„Motivele pentru cererea EAS [eutanasie și sinucidere asistată de medic] au inclus izolarea socială și singurătatea (77%), lipsa de rezistență sau strategii de adaptare (56%), lipsa de flexibilitate (gândire rigidă sau dificultăți de adaptare la schimbare) (44% ) și hipersensibilitate la stimuli (26%).În o treime din cazuri, medicii au remarcat că „nu există nicio perspectivă de îmbunătățire”, deoarece ASD și dizabilitățile intelectuale nu sunt tratabile”, se arată în studiu.
Specialistul în îngrijiri paliative Irene Tuffrey-Wijne – unul dintre autorii principali ai raportului Universității Kingston – a descoperit că medicii olandezi ucideau în mod legal pacienți care cereau eutanasierea, deoarece dizabilitățile lor intelectuale sau starea mintală îi împiedicau să ducă o viață normală, potrivit The Associated Press.
O înregistrare include cazul unei femei olandeze în vârstă de 30 de ani, cu autism și tulburare de personalitate limită. Medicii au stabilit că suferințele ei au împiedicat-o să mențină relații și au făcut ca formarea legăturilor cu ceilalți să fie „prea dificilă”.
„Nu există nicio îndoială în mintea mea că acești oameni sufereau”, a spus Tuffrey-Wijne. „Dar societatea este într-adevăr de acord să trimită acest mesaj, că nu există altă modalitate de a-i ajuta și că este mai bine să fii mort?”
Psihologul olandez dr. Bram Sizoo a fost îngrozit față de tendința tinerilor autisti care caută sinucidere asistată și de acceptarea în creștere a eutanasiei.
„Unii dintre ei sunt aproape încântați de perspectiva morții”, a spus Sizoo. „Ei cred că acesta va fi sfârșitul problemelor lor și sfârșitul problemelor familiei lor”.
Asociația Medicală Regală Olandeză a lăsat decizia pentru a afla cine se califică pentru sinucidere asistată în sarcina profesioniștilor din domeniul medical, cu câteva linii directoare sau reguli stricte.