Obiectul doborât de o rachetă americană ar fi putut fi un balon de 12 dolari al radio-amatorilor

19 Feb 2023
Obiectul doborât de o rachetă americană ar fi putut fi un balon de 12 dolari al radio-amatorilor

Un grup de amatori de baloane de agrement din Illinois spune că balonul lor a dispărut în ziua în care o rachetă militară care a costat 439.000 de dolari a distrus o entitate neidentificată din apropiere, scrie The Guardian

Un grup de amatori pasionați de baloane din Illinois ar fi putut rezolva misterul unuia dintre obiectele zburătoare necunoscute doborâte de armata americană săptămâna trecută.

The Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade (Brigada de baloane cu capac) spune că una dintre ambarcațiunile sale de agrement a „dispărut în acțiune” peste Alaska pe 11 februarie, în aceeași zi în care un avion american F-22 a doborât o entitate aeropurtată neidentificată, nu departe de teritoriul Canadei Yukon.

Într-o postare pe blog, grupul nu a legat cele două evenimente. Dar traiectoria balonului "pico" înainte de ultima sa înregistrare electronică la ora 12.48 în acea zi sugerează o conexiune – precum și o "dispariție în foc" din cauza unei rachete sidewinder în a 124-a zi a călătoriei sale, cu trei zile înainte de a fi gata să-și încheie a șaptea circum-navigație.

Dacă asta s-a întâmplat, ar însemna că armata americană a utilizat o rachetă care a costat 439.000 de dolari pentru a doborî un balon inofensiv în valoare de aproximativ 12 dolari.

„Deocamdată numim balonul pico K9YO dispărut în acțiune”, spune site-ul web al grupului, menționând că ultima sa altitudine înregistrată a fost de 37.928 ft (11.560 m) aproape de insula Hagemeister, o suprafață de 116 mile pătrate (300 km pătrați) pe malul de nord al golfului Bristol.

Obiectul de deasupra Yukon a fost al doilea din cele trei doborâte la ordinul lui Joe Biden în zilele succesive weekendul trecut, după ce un balon spion chinez – un al patrulea obiect separat – a fost doborât peste Atlantic, după ce a traversat coasta Carolinei de Sud pe 4 februarie.

Oficialii americani au declarat în cursul săptămânii că cele trei obiecte doborâte după distrugerea balonului spion chinez au fost probabil inofensive și probabil să fi fost comerciale sau legate de cercetarea climatică.

Joi, după câteva zile de presiuni din partea parlamentarilor democrați și republicani și pe fondul unui conflict diplomatic în creștere cu China, Biden a rupt tăcerea. Președintele a spus: „Nimic în acest moment nu sugerează că ar fi avut legătură cu programul de baloane de spionaj al Chinei sau că erau vehicule de supraveghere din orice altă țară”.

El a spus că au fost eliminate deoarece autoritățile au considerat că reprezintă o amenințare pentru aviație, deși unii observatori spun că doborârile au fost o reacție exagerată pe fondul presiunii politice asupra descoperirii balonului chinez.

Membrii brigadei Illinois sunt un „grup mic de entuziaști ai baloanelor pico”, care funcționează din iunie 2021, potrivit site-ului său.

Se spune că baloanele Pico au un diametru de 32 de inci (0,8m) și o circumferință de 100 de inci (2,5m) și au o altitudine de croazieră între 32.000 și 50.000 de picioare, o gamă similară cu aeronavele comerciale.

Acestea conțin trackere, panouri solare și pachete de antene mai ușoare decât o pasăre mică, iar baloanele sunt umplute folosind mai puțin de un metru cub de gaz. Potrivit revistei Aviation Week, acestea sunt mici baloane de agrement, care pornesc de la aproximativ 12 dolari, care permit pasionaților să-și combine interesele în balonul la mare altitudine și radioamatori într-un mod accesibil.

Fondatorul Scientific Balloon Solutions, Ron Meadows, a cărei companie din Silicon Valley produce baloane pico construite special pentru pasionați, educatori și oameni de știință, a declarat publicației că a încercat să alerteze autoritățile, dar nu a fost ascultat.

„Am încercat să iau legătura cu armata noastră și cu FBI-ul pentru a încerca să-i lamuresc cu privire la ceea ce sunt multe dintre aceste lucruri”, a spus el. „Nu vor părea prea inteligenți doborându-le.”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor că se fac eforturi pentru a localiza și identifica rămășițele obiectelor doborâte, dar procesul a fost îngreunat de locațiile îndepărtate și vremea înghețată.

Kirby a mai spus că nu există „nu există dovezi” că activitatea extraterestră a fost implicată în niciunul dintre obiectele doborâte, dar președintele a ordonat formarea unei echipe interagenții „pentru a studia implicațiile mai largi de politică pentru detectarea, analiza și eliminarea obiectelor aeriene neidentificate care prezintă fie riscuri pentru siguranță, fie pentru securitate”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră