Surpriză: "noua ordine mondială monopolară occidentală" nu a apărut dar în schimb apare o altă nouă "ordine mondială" scrie Contrepoints.
In timp ce Franța și-a continuat coborârea în obișnuitele absurdități macronești pe modul „Repede, aduceți pompieri străini cu statut de vaccinare necunoscut pentru a nu reintegra pompierii francezi nevaccinati”, în timp ce situația lumii continua să se deterioreze din toate puncte de vedere atât de partea Asiei, cât și a Ucrainei și, în timp ce toate acestea s-au desfășurat cu titluri puternice și analize fine în mass-media mainstream, o veste șocantă a trecut complet neobservată.
Doar datorită câtorva articole timide dintr-o presă care a căutat cu conștiință în altă parte, aflăm, pe furiș, că anumite țări nu intenționează cu adevărat să se încadreze în modelul pe care Occidentul le-a plănuit pentru ele: în urma unei întâlniri a BRICS, aceste țări în curs de dezvoltare rapidă care includ Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, și-au făcut aranjamente monetare interesante despre care s-ar putea spune că pun din nou sub semnul întrebării actuala ordine financiară mondială fără totuși ca cineva să fie cu adevărat mișcat de aceasta.
Acordurile de la Bretton Woods din 1944 au conturat clar lumea de după cel de-al Doilea Război Mondial, făcând din dolarul american moneda de referință pentru tot comerțul internațional, odată cu înființarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional. Acordurile multipartite care tocmai au fost făcute între BRICS modifică, așadar, ordinea monetară mondială într-un mod major, în indiferența suspectă a aproape întregii lumi occidentale.
Acest lucru este surprinzător deoarece aceasta înseamnă destul de clar o pierdere a supremației pentru dolarul american. Într-adevăr, până acum anumite tranzacții comerciale internaționale erau decontate în dolari americani: vânzarea materiilor prime, prețul barilului sau al aurului, decontările interbancare între națiuni erau decontate în mare parte în dolari, ceea ce impunea în continuare păstrarea unor mase considerabile de dolari verzi în majoritatea băncilor centrale ale ţărilor planetei.
Pentru aceste țări, utilizarea dolarului nu are doar avantaje. Moneda americană îi oferă unchiului Sam o foarte mare capacitate de influență în lume: cine folosește dolarul trebuie să respecte cele mai mici constrângeri, în special pe cele impuse de politica externă americană, iar cine nu le respectă se poate trezi că trebuie să întrerupă comerțul internațional sau să vadă rezervele sale blocate... Acest lucru s-a întâmplat de multe ori pentru diferite țări, încercările de a părăsi „sistemul dolarului” ducând uneori la schimbări brutale de regim. În ceea ce privește interdicția de a folosi dolarul, aceasta a însemnat mult timp un colaps al economiei în cauză...
Această poziție dominantă a dolarului îi permite, de asemenea, să-și dilueze inflația prin distribuirea acesteia la scară planetară. Practic: tipărirea bancnotelor nu a avut până acum un impact real asupra economiei americane. Dolarul a fost până acum moneda Statelor Unite dar problemele aferente au fost aruncate asupra restului lumii.
Totuși, evoluțiile internaționale recente arată că această hegemonie monetară nu mai este atât de solidă.
Odată cu anunțul de către BRICS a creării unei noi monede de rezervă, poziția americană se va schimba fundamental: oferind tuturor celor care o doresc o monedă de rezervă concurentă (sau suplimentară) dolarului, BRICS-ul va oferi oportunitatea pentru zeci de țări să se elibereze de dolar și deci de influența americană directă sau indirectă (este cazul Algeriei, de exemplu ).
În paralel cu introducerea planificată a acestei noi monede de rezervă, India a anunțat deja că va folosi dolarul Hong Kong, yuanul sau dirhamul pentru a-și plăti cărbunele către Rusia lui Putin, ceea ce îi permite să ocolească destul de ușor sancțiunile impuse. Mai mult, Turcia – în ciuda faptului că este membră a NATO – pare să instituie mecanisme echivalente pentru propriile nevoi.
În mod normal, totul era planificat pentru o nouă ordine mondială care să fie instaurată fără probleme: pandemia urma să genereze datorii uriașe, care, la rândul lor, urmau să încurajeze în mare măsură guvernele, aflate în plin faliment, să ștergă aceste datorii printr-o nouă monedă globală, digitală și controlată în totalitate de state. Și în această nouă ordine mondială, era foarte simplu: Occidentul avea să conducă dansul, toți oamenii ar fi controlați de această monedă și totul ar fi bine (pentru elite) pe principiul „Desigur că nu vei mai deține nimic” dar vei fi fericit (sau dacă nu, păcat pentru tine)”, așa cum explică calm un Forum Economic Mondial , mereu atât de relaxat cu privire la colectivism.
Din păcate, odată cu această nouă dezvoltare, această „Nouă Ordine Mondială” nu pare să ia direcția imaginată de elitele noastre fine: este dificil să impunem o monedă unică într-o lume care nu este unipolară, de exemplu, și în timp ce unele dintre națiuni se îndepărtează viguros de un dolar care a devenit o armă financiară (weaponized currency). Este dificil să împingi aceste monede digitale ale băncilor centrale, deoarece bitcoin și criptomonedele independente continuă să atragă atenția și să ofere o alternativă din ce în ce mai credibilă la monedele fiduciare, care demonstrează în fiecare zi mai mult pericolele pe care le comportă.
Da: greu de făcut atractivă utopia colectivistă globalistă într-un context din ce în ce mai schimbător, în care concurența apare și nu pare să vrea să renunțe. Este dificil să vinzi aceste criptomonede ale bancilor centrale într-o lume care nu vrea să se plece în fața dictaturilor din ce în ce mai puțin ascunse ale unei mici elite delicios de eco-conștientă care vrea să-și reducă amprenta de carbon uitând să precizeze că carbonul ești tu... Dacă o lume nouă e pe cale sa apară, cu siguranță nu este cea pe care o plănuise această elită.
De altfel, nu putem să nu observăm că această nouă ordine mondială neprevăzută pare să prindă contur fără euro. Nu este o coincidență.