Euro a scăzut din nou luni, 22 august, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul. O fluctuație legată de criza energetică și o ofensivă a Fed, scrie TF1Info.
Moneda unică europeană nu a atins niciodată un nivel atât de scăzut timp de 20 de ani. Față de dolar, euro a pierdut 1,05% până la 0,9932 dolari luni, 22 august, la 20:15, ora Parisului, coborând din nou sub paritate, după o primă apariție în iulie. O nouă prăbușire legată de criza energetică majoră din Europa și de măsurile ofensive ale băncii centrale americane, care își majorează ratele în încercarea de a reduce inflația.
O monedă care ar putea continua să scadă
Astfel, închiderea anunțată pentru întreținere a gazoductului Nord Stream 1 care furnizează cea mai mare parte a gazului rusesc în Europa, în perioada 31 august – 2 septembrie, a accentuat și mai mult temerile de penurie pe Bătrânul Continent și a majorat prețurile gazelor naturale în Europa.
„Acest lucru crește riscul unei încetiniri semnificative a economiei până la sfârșitul anului” în zona euro, a declarat Shaun Osborne de la Scotiabank pentru AFP. „Evoluția prețurilor la energie și problema aprovizionării sunt ambele foarte îngrijorătoare și asta este ceea ce se află în spatele acestei mișcări” de scădere a monedei euro, potrivit Erik Nelson de la Wells Fargo, încă la AFP.
„Sabia lui Damocles atârnă deasupra Europei si va a rămâne acolo ”, avertizează Kit Juckes, analist la banca Societe Generale. Și săptămâna amenință să fie și mai dureroasă pentru euro, pentru că „indicatorii slabi PMI de marți ar putea fi suficienți pentru a ancora euro sub un dolar” , avertizează el.