O comoară nazistă, în valoare de peste o jumătate de miliard de euro, a fost descoperită într-o pădure bavareză. Dar aceasta nu poate fi excavată, deoarece vânătorul de comori care a găsit-o nu s-a înţeles cu proprietarul terenului, de a cărui permisiune are nevoie pentru a putea să o scoată la lumină, relatează express.co.uk
Hans Glueck, în vârstă de 76 de ani, care a căutat comoara timp de 20 de ani, spune că proprietarul terenului o vrea pentru el. Dar fără harta și coordonatele pe care le-a obținut în decursul anilor "el este la fel de orb ca o cârtiţă", spune Glueck.
El a depus o cerere la Ministerul de Finanțe german pentru a primi o recompensă de 10% din valoarea comorii, dacă cineva ajunge la ea înaintea lui.
De asemenea, Glueck a făcut un apel şi la Consiliul Central pentru evrei din Germania ca să exercite presiuni asupra Berlinului pentru a da drumul săpăturilor, deoarece bunuri prădate de la evrei în timpul războiului se află în comoara îngropată într-o mină veche de lângă localitatea Arrach, aproape de granița cu Cehia.
Comoara constă în aur, diamante, lucrări de artă și timbre poștale rare şi era destinată să finanțeze rezistenţa post-nazistă "Vârcolacul".
În ultimele zile ale celui de-al treilea Reich, șeful SS, Heinrich Himmler, i-a dat undă verde adjunctului său, Ernst Kaltenbrunner, să golească Reichsbank din Berlin şi să trimită comoara spre sud, cu un tren spre Alpi.
Planul era ca trenul să treacă granița de la Passau în Austria și prada să fie depozitată într-o mină de sare. Atacurile aeriene aliate și avansarea rușilor au făcut trenul cu încărcătura sa valoroasă să stea ascuns timp de trei zile într-un tunel, la Tittling, Bavaria.
SS-ul avea un post de radio funcțional în pădurea de la Arrach. Aceasta, spune Glueck, este şi locul unde se află încă comoara. La câteva zile după transport, trupele sovietice au reușit să intercepteze o declarație de la nazişti: "Comanda a fost executată, transportul a fost preluat și stocat în BSCHW. Abrevierea este considerată a fi o referință la Pădurea Bavareză - Bayerische Wald - iar SCH o referire la schiță sau puţ de mină.
Povestea hărţii comorii naziste
În 1995, după ce a dat un interviu la Bavaria TV, Glueck a fost contactat de o persoană care a spus că are o hartă veche pe care ar putea-o găsi "interesantă". Harta, i-a spus, a aparținut unui ofițer SS capturat de ruși și expediat în Siberia.
"Probabil cususe harta în căptuşeala hainei.", a spus Glueck. Soarta ofiţerului SS era pecetluită, iar el știa că rușii i-au împușcat pe cei mai mulți dintre ei.
Înainte de a fi executat, spune Glueck, el a înmânat harta cu detaliile comorii din Arrach unui soldat Wehrmacht POW din tabăra sa, pe nume Willi Jahnke. Acesta a supraviețuit captivității dure şi s-a întors acasă, în ceea ce urma să devină Germania de Est comunistă.
El a păstrat harta și visa ca într-o zi să meargă în vest pentru a căuta comoara. Când Zidul Berlinului a căzut, Jahnke "a vrut până şa urmă să fructifice şansa de a fi bogat ", a spus Glueck.
Willie Jahnke a fost însă ghinionist. În 1995 a murit după o operație, sărac, așa cum a fost întotdeauna. Harta de comori SS a fost dată proprietarului pădurii înainte de moartea sa.
Peste două săptămâni în mai 1995, după ce a fost contactat de proprietarul terenului, Glueck a mers la Arrach pentru prima dată.
El a descoperit flacoane de sticlă și o cutie metalică care conținea o parte a unei hărți cu note și marcaje suplimentare: o cruce, câteva puncte, linii și numerele 600, 900, 750.
În următoarele două decenii, el s-a dus de 15 ori pe an la Arrach pentru a căuta comoara. Și spune că a găsit-o în toamna anului trecut.