Numărul oamenilor bogați de pe planetă a crescut într-un an cu 5,1%, a calculat firma Capgemini în studiul său anual „World Wealth Report”, scrie Le Figaro.
Milionarii nu au avut niciodată o perioadă atât de prosperă. Nu au fost niciodată atât de mulți bogați și averea lor nu a fost niciodată atât de mare, datorită creșterii prețurilor acțiunilor, arată un studiu internațional realizat de firma de consultanță Capgemini publicat miercuri. Numărul oamenilor bogați din lume, definiți de Capgemini ca fiind oameni ai căror bani disponibili în afara reședinței principale depășesc un milion de dolari, a crescut de la an la an cu 5,1%, la 22,8 milioane de oameni în 2023, a calculat firma în studiul său intitulat „Raportul bogăției mondiale” .
Averea lor a crescut și ea, cu o avere totală estimată la 86,8 trilioane de dolari, o creștere de 4,7% față de anul precedent. În ceea ce privește numărul de persoane afectate și averea lor, acestea sunt două recorduri de când Capgemini a început să publice acest studiu anual în 1997.
Creștere pe bursele din întreaga lume
Progresul acestei bogății a fost posibil în principal de creșterea piețelor bursiere din întreaga lume: indicele american Nasdaq a crescut cu 43% și S&P 500 cu 24% în 2023, în timp ce la Paris indicele CAC 40 a luat 16%, iar DAX la Frankfurt 20%. „Acțiunile au crescut în combinație cu piața tehnologiei, alimentate de entuziasmul pentru IA generativă și de impactul său potențial asupra economiei”, notează firma în studiul care a evaluat 71 de țări și folosește un sistem ca metodologie de recensământ statistic și o reprezentare grafică curba Lorenz.
În 2022, cei mai bogați oameni au văzut valoarea averii lor înregistrând cea mai mare scădere din ultimii zece ani, de data aceasta din cauza scăderii prețurilor acțiunilor.
Anul trecut, America de Nord a cunoscut cea mai puternică creștere a numărului de persoane milionare cu o creștere de 7,1%, precum și a bogăției (+7,2%), înaintea regiunii Asia-Pacific și a Europei. Nivelurile de bogăție și creșterea paralelă a inegalităților au dat naștere în ultimii ani la numeroase dezbateri despre cum să contribuie mai bine la impozite cele mai mari active.
La G20, Brazilia și Franța fac eforturi pentru un impozit minim global pe cea mai mare avere , care ar putea aduce încă 250 de miliarde de dolari dacă cei 3.000 de miliardari ai lumii ar plăti cel puțin echivalentul a 2% din averea lor în impozite pe venit .