Noul prim-ministru britanic este mult mai bogat decât regele

25 Oct 2022
Noul prim-ministru britanic este mult mai bogat decât regele

Succesorul lui Liz Truss, Rishi Sunak, se află pe o avere estimată la peste 830 de milioane de euro, dublu față de cea a regelui Carol al III-lea, scrie Capital.fr.

După ce a câștigat cursa pentru conducerea Partidului Conservator, Rishi Sunak devine noul prim-ministru britanic. El îi urmează lui Liz Truss, care a rămas în post doar 44 de zile. Va fi pentru prima dată în istoria Marii Britanii când ocupanții din 10 Downing Street vor fi mai bogați decât coroana britanică, relatează The Guardian și The Birmingham Mail.

Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak și soția sa Akshata Murty ar avea o avere de 730 de milioane de lire sterline (aproximativ 837 de milioane de euro), puțin peste dublul averii noului monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea, și a Camilla, regina consoartă, estimată la 300–350 de milioane de lire sterline (345–400 de milioane de euro).

Fostul cancelar, care este primul politician din prima linie care a ajuns pe lista Sunday Times a celor mai bogați oameni din Marea Britanie, va rivaliza și cu monarhul când vine vorba de numărul de reședințe oficiale. Rishi Sunak, soția sa și cele două fiice, Krishna și Anoushka, își petrec cea mai mare parte a săptămânii la casa lor cu cinci dormitoare din Kensington, vestul Londrei, care este evaluată la peste 7 milioane de lire sterline. În weekend, se retrag într-o vilă în stil georgian din satul pitoresc Kirby Sigston din North Yorkshire. Casa, pe care cuplul a cumpărat-o pentru 1,5 milioane de lire sterline, valorează acum peste 2 milioane de lire sterline. Acolo au fost realizate multe lucrări cu construirea unei piscine interioare, a unei săli de sport, a unui studio de yoga, a unui jacuzzi și a unui teren de tenis, detaliază The Guardian.

Fostul finanțator al băncii de investiții Goldman Sachs și al fondurilor speculative TCI și Theleme Partners s-a născut în 1980, în orașul-port Southampton. Părinții săi, originari din Pakistan, au emigrat în Marea Britanie în anii 1960. Averea lui Rishi Sunak – cea mai mare parte provine de la soția sa, care este fiica unui miliardar indian de tehnologie – a fost un subiect de discuții regulate în timpul ultimei campanii. Mai ales pantofii ei Prada de 450 de lire sterline. Mai ales că milioane de britanici se confruntă cu o inflație fără precedent și cu provocări economice serioase. În primul său discurs public, Rishi Sunak a spus că Marea Britanie are nevoie de stabilitate și unitate pentru a depăși această criză.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră