Lista miniștrilor din Cabinetul Filip:
Vicepremier – Gheorghe Brega (PL), actualul premier interimar;
Vicepremier, ministru al Afacerilor Externe – Andrei Galbur (neafiliat), viceministru al Afacerilor Externe;
Vicepremier pentru Reintegrare – Gheorghe Balan (PD), șef al Biroului pentru Reintegrare;
Vicepremier, ministrul Economiei – Octavian Calmâc (PD), actual viceministru;
Ministrul de Interne – Alexandru Jizdan (PD), actualul director-ajunct al SIS;
Ministrul Justiției – Vladimir Cebotari (PD), actual ministru;
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Stela Grigoraş (PD) Doctor în Sociologie, directorul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”
Ministrul Agriculturii – Eduard Grama (neafiliat), actual viceministru;
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Vasile Botnari (PD), ex-ministru al Transporturilor în guvernele Leancă și Gaburici;
Ministrul Tineretului și Sportului – Victor Zubcu (PD), fost viceministru;
Ministrul Apărării – Anatol Șalaru (PL), actual ministru;
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – Iurie Chirinciuc (PL), actual ministru;
Ministrul Mediului – Valeriu Munteanu (PL), actual ministru;
Ministrul Educației – Corina Fusu (PL), actual ministru;
Ministrul Sănătății – Ruxanda Glavan (PD), actual ministru;
Ministrul Finanțelor – Octavian Armaşu (PD).
Ministrul Dezvoltării regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtcă (PD), actual ministru;
Ministrul Culturii – Monica Babuc (PD), actual ministru.
Programul de guvernare al Cabinetului Filip
Pavel Filip a prezentat astăzi Parlamentului programul de guvernare și lista cu membrii viitorului Cabinet.
Una dintre prioritățile de bază ale procesului de guvernare este „reintegrarea țării”.
„Soluția politică a conflictului va fi corelată cu obiectivul de integrare europeană a țării. Reglementarea definitivă a conflictului trebuie să asigure caracterul viabil, democratic, independent și suveran al statului reunificat”, se arată în Programul de guvernare.
Pe termen scurt, preocupările majore ale Guvernului Filip sunt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securității interne și externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancționarea și combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă și impulsionarea dezvoltării economice, precum și spre protejarea veniturilor cetățenilor.
Pe termen mediu, prioritățile Guvernului includ sporirea bunăstării cetățeanului prin asigurarea unei creșteri economice incluzive și susținerea grupurilor vulnerabile ale societății, combaterea corupției, reformarea justiției și a instituțiilor de drept, care să garanteze supremația legii, reintegrarea țării, asigurarea accesului la educație și sănătate de calitate, sporirea calității serviciilor prestate cetățenilor, reducerea costurilor administrative și a decalajelor de dezvoltare între regiuni, precum și asigurarea securității economice, financiare și energetice a țării.
„Scopul final al actului de guvernare este un stat puternic, care să servească poporul. Un stat cu instituții corecte și drepte, care acționează în baza principiului transparenței și eficienței. Un stat unde funcționează legea, unde instituțiile de drept sînt depolitizate, unde justiția se face în interesul cetățeanului, iar banul public este cheltuit în interesul public. Un stat în care corupția și crima sînt efectiv combătute, iar prioritare sînt respectul pentru drepturile și libertățile omului, refacerea spiritului comunitar și întărirea solidarității. Pentru a reuși în acest angajament, vom apela la resurse profesionale”, se arată în Programul de guvernare.