NordStream: "Anchetele efectuate de statele scandinave și Germania au doar scopul de a acoperi urmele și a îl proteja pe fratele mai mare american" spune Rusia la ONU

22 Feb 2023
NordStream: "Anchetele efectuate de statele scandinave și Germania au doar scopul de a acoperi urmele și a îl proteja pe fratele mai mare american" spune Rusia la ONU

Investigațiile efectuate de Danemarca, Germania și Suedia cu privire la exploziile conductei de gaz Nord Stream nu au fost încă finalizate, au declarat ieri cele trei țări, în timp ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) s-a reunit pentru a discuta incidentulc scrie Le Monde.

Într-o scrisoare comună Copenhaga, Berlin și Stockholm au explicat că „autoritățile ruse au fost informate cu privire la investigațiile în curs” , care au stabilit până acum că pagubele aduse conductelor au fost cauzate de „explozii puternice din cauza sabotajului”.

Vassily Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, a declarat:

„Nu numai că anchetele efectuate de statele scandinave și de Germania nu sunt transparente, dar, așa cum este deja destul de evident, ele au doar scopul de a le acoperi urmele și protejează-l pe fratele mai mare american.

Rusia dorește ca Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să efectueze o investigație independentă cu privire la exploziile care au cauzat pagube gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică în septembrie.

Moscova susține concluziile unui articol publicat de jurnalistul american de investigație Seymour Hersh. În acest text publicat pe propriul blog și bazat pe o singură sursă anonimă, el susține că scafandrii US Navy, ajutați de Norvegia, au plantat explozibili în iunie pe aceste gazoducte care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică, declanșând explozia lor trei luni mai târziu la ordinul lui Joe Biden, pentru a priva Moscova de veniturile uluitoare din vânzările sale de gaze către Europa.

Statele Unite au respins categoric articolul, numind informația „pură ficțiune”.

Norvegia a negat, de asemenea, orice implicare.

În vârstă de 85 de ani, domnul Hersh este unul dintre cei mai faimoși reporteri de investigație din America. În special, el a dezvăluit masacrul comis de soldații americani în satul My Lai în timpul războiului din Vietnam.

În 2013, el a acuzat  Washingtonul că a manipulat informații  după un atac chimic în Ghouta. În 2015, el a susținut că raidul în care  a fost ucis liderul Al-Qaida  a fost doar o mascarada orchestrată de Pakistan și Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră