New York Times: Pentagonul investighează scurgeri de documente secrete referitoare la planurile de război din craina

07 Apr 2023
New York Times: Pentagonul investighează scurgeri de documente secrete referitoare la planurile de război din craina

Pentagonul încearcă să identifice sursa documentelor secrete scurse care detaliază strategia Statelor Unite și a NATO de a sprijini Ucraina în fața invaziei ruse, documente care au fost publicate săptămâna aceasta pe rețelele de socializare, a dezvăluit joi The New York Times . Oficialii Biden lucrează pentru a le șterge, dar nu au reușit, până joi seară.

Documente clasificate de război care detaliază planurile secrete ale Americii și ale NATO de a construi armata ucraineană înainte de o ofensivă planificată împotriva Rusiei au fost postate săptămâna aceasta pe canalele de socializare, au declarat oficiali înalți ai administrației Biden.

Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele scurgerii documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori care este disponibilă pe scară largă în Rusia.

Analiștii militari au spus că documentele par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original, exagerând estimările americane cu privire la morți din război ucraineni și subestimarea estimărilor trupelor ruse ucise.

Modificările ar putea indica un efort de dezinformare al Moscovei, au spus analiștii. Dar dezvăluirile din documentele originale, care apar ca fotografii ale unor diagrame ale livrărilor anticipate de arme, ale trupelor și ale batalioanelor și ale altor planuri, reprezintă o scurgere semnificativă a informațiilor americane în efortul de a ajuta Ucraina.

Oficialii Biden lucrează pentru a le șterge, dar nu au reușit, până joi seară.

„Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele de socializare și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct la Pentagon.

Documentele nu oferă planuri de luptă specifice, cum ar fi cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva, despre care oficialii americani spun că va avea loc probabil în următoarea lună. Și pentru că documentele sunt vechi de cinci săptămâni, ele oferă un instantaneu al timpului - viziunea americană și ucraineană, de la 1 martie, despre ceea ce ar putea avea nevoie trupele ucrainene pentru campanie.

Cu toate acestea, pentru ochiul instruit al unui planificator de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă, fără îndoială, multe indicii și perspective tentante. Documentele menționează, de exemplu, rata de cheltuieli a HIMARS – sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de americani, care pot lansa atacuri împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrațiile de trupe, de la distanță.

Pentagonul nu a spus public cât de mult folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS; documentele o fac.

Analiștii au spus vineri că ar putea fi dificil să se evalueze impactul dezvăluirii documentelor asupra luptei din prima linie acum și în lunile următoare. Recenta ofensivă a Rusiei s-a luptat să obțină câștiguri în estul Ucrainei, iar analiștii occidentali dezbat dacă armata rusă, după ce a suferit pierderi uluitoare, este capabilă să organizeze un alt atac sau să reziste unui atac ucrainean.

Nu era clar cum au ajuns documentele pe rețelele de socializare. Dar canalele guvernamentale pro-ruse au distribuit diapozitivele informației, au spus analiștii militari.

Analiștii au avertizat că documentele publicate de surse rusești ar putea fi modificate selectiv pentru a prezenta dezinformarea Kremlinului.

„Fie că aceste documente sunt autentice sau nu, oamenii ar trebui să aibă grijă de orice eliberat de surse rusești”, a spus Michael Kofman, directorul de studii rusești la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

De exemplu, unul dintre diapozitive spunea că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a suferit până la 71.500 de morți. Pentagonul și alți analiști au estimat că Rusia a suferit mult mai multe victime, cu aproape 200.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut peste 100.000 de morți și răniți.

Cu toate acestea, analiștii au spus că părți din documente păreau autentice și ar oferi Rusiei informații valoroase, cum ar fi calendarul de livrare a armelor și a trupelor, numărul de trupe ucrainene și alte detalii militare.

Un document etichetat „top secret” oferă „Starea conflictului de la 1 martie”. În acea zi, oficiali ucraineni se aflau la o bază americană din Weisbaden, Germania, pentru sesiuni de jocuri de război, iar o zi mai târziu, generalul. Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun și gen. Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat pentru Europa, a vizitat sesiunile.

Un alt document include coloane care enumeră unitățile de trupe ucrainene, echipamentele și antrenamentele, cu programe pentru ianuarie până în aprilie. Documentul conține un rezumat al 12 brigăzi de luptă care sunt asamblate, nouă dintre ele aparent fiind antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO. Dintre cele nouă brigăzi, documentele spuneau că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați, au spus analiștii.

Documentul spunea că timpii de livrare a echipamentelor ar avea un impact asupra pregătirii pentru a respecta termenul. Echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi, se spune în document, a fost de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.

Faptul că documentele ar putea fi postate pe un canal de socializare larg dispersat și, probabil, să ajungă în mâinile oficialilor ruși, este o mare lovitură a Moscovei într-un moment în care Rusia părea să fie în urma Statelor Unite în strângerea de informații în Ucraina.

Scurgerea este prima descoperire a informațiilor ruse care a fost făcută publică de la începutul războiului. Pe tot parcursul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte noduri cheie din liniile militare ruse. O astfel de scurgere de informații în timp real le-a permis ucrainenilor să vizeze forțele ruse, să omoare generali de rang înalt și să forțeze ca proviziile de muniție să fie mutate mai departe de linia frontului rusesc, deși oficialii americani spun că Ucraina a jucat un rol decisiv în planificarea și executarea acestor lovituri.

Dar la începutul războiului, oficialii ucraineni au ezitat să-și împărtășească planurile de luptă cu Statele Unite, de teama unor scurgeri, au spus oficialii americani și europeni. În vara trecută, oficialii serviciilor secrete americane au spus că deseori au înțeles mai bine planurile militare ale Rusiei decât cele ale Ucrainei.

Îngrijorați că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea, de asemenea, să evidențieze punctele slabe și să descurajeze sprijinul american în continuare, ucrainenii le păzeau îndeaproape, chiar dacă informațiile americane adunau detalii precise despre ceea ce ordona Kremlinul și ceea ce plănuiau comandanții ruși .

Partajarea informațiilor dintre Ucraina și Statele Unite s-a relaxat considerabil toamna trecută, iar cele două țări au lucrat îndeaproape la opțiuni pentru o ofensivă ucraineană.

Dar o scurgere de informații de acest fel, postată pe rețelele de socializare și disponibilă în întreaga lume, este clar ca va dăuna schimbului de informații între Ucraina și Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră