Nimic de ascuns? Von der Leyen va fi audiată de UE în spatele ușilor închise

18 Feb 2023
Nimic de ascuns? Von der Leyen va fi audiată de UE în spatele ușilor închise

Ursula von der Leyen va fi probabil chestionată de oficialii parlamentului UE cu ușile închise pentru rolul său în acordul UE de achiziție de vaccinuri, tocmai au dezvăluit pentru EuropeanConservative surse anonime apropiate administrației PE.

Mulți deputați europeni au cerut o anchetă transparentă a acțiunilor președintelui Comisiei, dar se pare că nu vor reuși.

Comisia COVID-19 a Parlamentului UE a votat luna trecută să o invite pe von der Leyen să răspundă public la întrebările comisiei. Prin procedură, invitatia a fost înaintată spre decizie președintelui parlamentului, Roberta Metsola.

În schimb, Conferința președinților – liderii politici ai Parlamentului UE – la întâlnirea cu Metsola, a decis să organizeze un simplu „un schimb de opinii” cu Ursula von der Leyen în sesiune privată. 

Surse au confirmat, de asemenea, că la Conferință au protestat împotriva deciziei doar reprezentanții Grupurilor ECR și ID, pe motiv că ancheta ar trebui să se desfășoare deschis și să includă mai mulți europarlamentari – ceea ce ar fi însemnat o interogare în fața comisiei COVID.

Acest lucru vine în timp ce Comisia Europeană este dată în judecată de New York Times pentru că nu a publicat mesajele text dintre președintele von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. 

În plus, mass-media franceză și italiană au subliniat că soțul ei Heiko von der Leyen a fost director științific la Orgenesis, o filială a Pfizer, care a primit aproximativ 320 de milioane de euro în fonduri de la guvernul italian, ridicând suspiciuni că acordul dintre președintele Comisiei și Pfizer să fi fost interesat.

Cererile pentru transparență în instituțiile UE devin din ce în ce mai puternice după Qatargate. Ca atare, această nouă decizie de audiere cu ușile închise va aduce prejudicii semnificative credibilității Parlamentului UE și a UE în ansamblu. 

Președintele Comisiei COVID-19, europarlamentarul socialist Kathleen Van Brempt, a insistat să se facă o contabilitate clară a cheltuielilor UE: 

Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producerea și achiziționarea de vaccinuri în perioada pandemiei, Parlamentul are dreptul de a obține transparență deplină asupra modalităților acestor cheltuieli și a negocierilor preliminare care au dus la acestea.

Un alt membru activ al comisiei, Cristian Tehreș, europarlamentar român cu Grupul ECR, a pus sub semnul întrebării integritatea lui von der Leyen:

Mandatul Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene este un eșec total. Refuzul ei de a dezvălui contractele, precum și contractele pe ușa din dos, de a nu veni să răspundă la întrebările deputaților europeni într-o ședință deschisă demonstrează că este total inaptă pentru post. Ea trebuie să vină în Parlament și să răspundă la întrebări într-o sesiune publică în Comisia COVID nu pentru că spunem noi, ci pentru că este ceea ce trebuie făcut.

Pe scurt, dacă nu există nimic de ascuns, de ce se ascunde von der Leyen?

Alte stiri din Externe

Ultima oră