Niger: Operațiunea militară ECOWAS va începe „cât mai curând posibil”, Franța și SUA sprijină organizația vest-africană

11 Aug 2023
Niger: Operațiunea militară ECOWAS va începe „cât mai curând posibil”, Franța și SUA sprijină organizația vest-africană

Organizația vest-africană dă undă verde operațiunii militare din Niger, cu obiectivul restabilirii ordinii constituționale după lovitura de stat, scrie Le Point

Liderii Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au dat undă verde pentru ca o operațiune militară „să înceapă cât mai curând posibil” pentru a restabili ordinea constituțională în Niger, unde soldații au preluat puterea în urmă cu două săptămâni .

„Șefii de cabinet vor avea alte conferințe pentru a finaliza lucrurile, dar au acordul conferinței șefilor de stat pentru ca operațiunea să înceapă cât mai curând posibil”, a declarat Alassane Ouattara, președintele ivorian, la Abidjan, la întoarcere. de la  summit-ul Abuja .

Prin Bola Tinubu, președintele Nigeria și șef al ECOWAS, organizația speră să „atingă o rezoluție pașnică”. „Nu totul este pierdut”, a mai spus el. Și pentru a face acest lucru, „nicio opțiune nu este exclusă, inclusiv utilizarea forței ca ultimă soluție. Dacă nu o facem noi, nimeni altcineva nu o va face pentru noi”.

„Am încercat să vorbim”

Președintele Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara, a declarat presei înainte de a părăsi summitul „că ECOWAS a intervenit în trecut în Liberia, Sierra Leone, Gambia și Guineea-Bissau” când ordinea constituțională a fost amenințată. „Astăzi, Nigerul se confruntă cu o situație similară și vreau să spun că ECOWAS nu o poate accepta”, a adăugat el.

„Am încercat să dialogăm cu autorii loviturii de stat din Niger, am trimis delegații și personalități înalte [...] Dar ei îl țin ostatic pe președintele Bazoum”, a continuat el.

Dar militarii aflați la putere la Niamey, capitala Nigerului, avertizaseră, de îndată ce a fost menționată o intervenție militară, că vor răspunde la „orice agresiune” din partea ECOWAS

Franța și-a adus, joi seară, „sprijinul complet pentru toate concluziile” ECOWAS. Parisul „își reiterează condamnarea fermă a tentativei de pucidin Niger, precum și a răpirii președintelui Bazoum și a familiei sale” , adaugă Quai d'Orsay într-un scurt comunicat de presă..

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a oferit joi și el sprijinul ECOWAS, fără să aprobe totuși în mod explicit decizia de a-și desfășura forța. „ECOWAS, o organizație care reunește țări din Africa de Vest, joacă un rol vital în demonstrarea necesității unei reveniri la ordinea constituțională și sprijinim conducerea și munca ECOWAS în acest domeniu”, a spus el citat de Le Monde

Nu toate țările vest-africane sunt ostile noii puteri din Niger: vecinele Mali și Burkina Faso, conduse de asemenea de soldați, și-au arătat solidaritatea cu Niamey. Ei chiar au susținut că dacă țara ar fi atacată de ECOWAS, ar fi „o declarație de război” pentru ei. Marți, aceștia au trimis scrisori comune Națiunilor Unite (ONU) și Uniunii Africane (UA) în care cer „responsabilitatea” lor de a preveni „orice intervenție militară împotriva Nigerului, a cărei amploare a consecințelor de securitate și umanitare ar fi imprevizibilă”.

De când l-a plasat pe președintele Mohamed Bazoum în arest la domiciliu, pe 26 iulie, junta a respins mai multe încercări de mediere și a ignorat un ultimatum al ECOWAS, care amenința că va interveni militar pentru restabilirea democrației, deși această operațiune este încă prezentată ca o ultimă soluție.

„În reafirmarea angajamentului nostru necruțător față de democrație, drepturile omului și bunăstarea poporului din Niger, este crucial să acordăm prioritate negocierilor diplomatice și dialogului, care sunt pilonii abordării noastre”, a amintit, joi, președintele Tinubu.

Marți, o delegație comună a ECOWAS, a Uniunii Africane și a Națiunilor Unite a încercat să meargă la Niamey. Degeaba, soldații și-au blocat drumul, invocând motive de „securitate” .

După-amiaza, sute de manifestanți s-au adunat în capitala Nigerului pentru a scanda sloganuri ostile Franței si Statelor Unite, considerate „dușmani ai Nigerului” , înainte de a se dispersa seara. Noii guvernanti de la Niamey consideră ECOWAS ca o organizație „în slujba” Franței, o fostă putere colonială și aliată a președintelui Bazoum.

Alte stiri din Externe

Ultima oră