Rusia revendică două victorii semnificative în războiul său de sancțiuni cu Occidentul, după ce Canada a fost de acord să renunțe la restricțiile asupra unei componente cheie a conductei de gaze, iar Uniunea Europeană și-a clarificat poziția cu privire la impasul exclavei Kaliningrad, scrie Newsweek.
Liderii UE și NATO au subliniat că ambele decizii sunt limitate în domeniul de aplicare și nu vor submina sprijinul occidental pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invazei țării de către președintele Vladimir Putin .
Însă îngrijorările Kievului cu privire la „oboseala sancțiunilor” în rândul partenerilor au fost stârnite de succesul aparent al Rusiei. Ucraina și unii dintre acești parteneri – în special în statele baltice – se tem că Kremlinul va cere mai multe concesii pe măsură ce Europa se apropie de o iarnă de crize ale costului vieții și costuri în creștere ale energiei.
„Adevărul este că unii politicieni europeni ar putea fi mai interesați de gazul rusesc decât de victoria Ucrainei”, a declarat Oleksandr Merezhko, membru al parlamentului ucrainean și președintele comisiei de afaceri externe a organismului, pentru Newsweek.
Arma energetică a lui Putin
Weekendul trecut a adus decizia canadian-germană – susținută de SUA într-o declarație emisă luni – de a renunța la sancțiuni și de a elibera o turbină necesară gazoductului Nord Stream1. Renunțarea a fost descrisă de președintele Volodimir Zelensky drept „slăbiciune” și „absolut inacceptabilă”.
O sursă apropiată guvernului lui Zelensky, care a vorbit cu Newsweek sub condiția anonimatului, a descris rațiunea deciziei canadiane ca fiind „bizară și lipsită de sens”, iar decizia în sine drept „faliment moral”.
Turbina a fost ținută în Canada după ce țara a impus sancțiuni gigantului energetic de stat al Rusiei Gazprom, care deține conducta de gaze naturale Nord Stream 1 către Germania.
Germania rămâne puternic dependentă de importurile de gaze rusești, deși, de la începutul invaziei lui Putin, pe 24 februarie, a lucrat la tranziția către alternative. Totuși, apetitul Germaniei pentru energia rusă oferă Kremlinului o pârghie puternică împotriva NATO și UE .
Luna trecută, Gazprom a redus producția Nord Stream 1 cu 40 la sută, dând vina pe turbina lipsă. Conducta este în prezent oprită pentru a fi supusă reparațiilor deși Berlinul este îngrijorat că Moscova nu o va reporni.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că viitoarea operațiune a Nord Stream va depinde de cererea europeană. Newsweek a contactat Ministerul rus de Externe pentru a solicita comentarii.
Ottawa a spus că permisul este „limitat în timp și revocabil”, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că turbina „va permite Germaniei și altor țări europene să-și reînnoiască rezervele de gaz, sporind securitatea și rezistența energetică și contracarând eforturile Rusiei de a folosi energia ca armă"
Guvernul canadian se confruntă cu reacții interne la domiciliu. CEO-ul Congresului Ucrainean-Canadian, Ihor Michalchyshyn, a declarat pentru Newsweek: „Am capitulat în fața ei pe baza presiunii germane, pe baza spiritului rusesc și asta va încuraja Rusia să urmărească alte ținte în cadrul UE, în cadrul comunității globale”.
Orest Zakydalsky, analistul senior de politici UCC, a declarat pentru Newsweek: „Rușii au creat această capcana, dar Canada și Germania au intrat în ea... Când Rusia va întrerupe gazul în timpul iernii, ceea ce, inevitabil, va face, asta le poate arăta că politica lor a fost greșită.”
Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al Departamentului de Resurse Naturale al Canadei a îndrumat Newsweek la comentariile ministrului Jonathan Wilkinson, care a spus CBC că recunoaște frustrarea ucrainei, dar a spus că „scopul sancțiunilor nu este de a răni aliații noștri, nu este de a distruge economia germană. ."