Noile tactici NATO învătate rapid de trupele ucrainene eșuează deoarece Ucraina nu domină cerul, au spus analiștii, în timp ce trupele de la Kiev par să re-utilizeze tactica cunoscută pentru a pătrunde prin apărarea rusă, scrie Newsweek.
Trupele ucrainene, aflate acum de peste două luni în contraofensiva lor de vară, au încorporat stilul de luptă NATO în forțele lor armate, împreună cu echipamente occidentale, cum ar fi tancuri și vehicule blindate furnizate de SUA.
Dar miercuri, un raport din The New York Times a sugerat că antrenamentul NATO poate să nu fi fost atât de reușit pe cât se spera.
„Armata Ucrainei a lăsat deocamdată deoparte metodele de luptă ale SUA și a revenit la tacticile pe care le cunoaște cel mai bine”, a scris NewYorkTimes.
Există un motiv principal pentru asta, au declarat experții pentru Newsweek. Țările NATO folosesc armele combinate sau toate componentele armatei care lucrează împreună. Pentru ca forțele ucrainene să reușească cu tacticile occidentale și ale NATO, au nevoie de superioritate aeriană, pe care nu o au.
„Pentru ca abordarea occidentală să funcționeze eficient, aveți nevoie de toate elementele, iar un element cheie al acestora este puterea aeriană”, potrivit colonelului în retragere din armata britanică Hamish de Bretton-Gordon, care a comandat anterior apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară din Marea Britanie și NATO..
Țările occidentale au canalizat zeci de miliarde de dolari în Ucraina în asistență de securitate, dar acest ajutor nu a inclus avioane de luptă occidentale precum F-16 sau elicopterele de atac standard NATO. Cu doar câteva ore înainte de începerea contraofensivei, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat pentru The Wall Street Journal că superioritatea aeriană a Rusiei și nevoia Kievului de apărare antiaeriană înseamnă că „un număr mare de soldați vor muri” în lunile următoare.
Fără avioane occidentale care să împiedice controlul rusesc asupra cerului, trupele ucrainene „luptă cu cel puțin o mână legată la spate”, a declarat de Bretton-Gordon pentru Newsweek. „Pentru mine, aceasta este cea mai importantă piesă de aici”.
Stilul de luptă al NATO, atât de dependent de controlul cerului, a fost, de asemenea, testat în ultimii ani doar în arene în care alianța avea superioritate aeriană, spun experții.
„Niciun membru în viață al forțelor armate NATO nu a experimentat lupte apropiate de ceea ce au trăit ucrainenii în ultimele 18 luni”, a declarat Davis Ellison, analist strategic la Centrul de Studii de Securitate de la Haga (HCSS), pentru Newsweek .
„Modul NATO de război terestru nu a fost niciodată testat în mod serios împotriva unui adversar major de stat, în ciuda deceniilor de investiții și instruire”, a adăugat el.
În cazuri precum Irak și Războiul din Golf din 1991, „forțele americane și occidentale au reușit să stabilească rapid o superioritate aeriană masivă”, a declarat Paul van Hooft, un alt analist de la HCSS, pentru Newsweek.
Fără aceasta, forțele armate ale Ucrainei au trecut printr-un antrenament rapid NATO pentru a se desprinde doctrina din epoca sovietică, nu prea diferită de metodele folosite de forțele Moscovei. Unele elemente ale acestei doctrine de lungă durată sunt fundamental diferite de modul în care forțele occidentale învață acum Ucraina să lupte, a declarat pentru Newsweek Nick Reynolds, cercetător în domeniul războiului terestre la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie .
Există o „lipsă masivă de personal cu experiență”, a spus el, iar cei care dobândesc experiență adesea nu au urmat pregătirea tactică extinsă pe care o fac forțele occidentale.
„Problema a fost ipoteza că, cu câteva luni de antrenament, unitățile ucrainene ar putea fi transformate să lupte în modul în care forțele americane ar putea lupta, conducând asaltul împotriva unei apărări rusești bine pregătite, mai degrabă decât ajutând ucrainenii să lupte în cel mai bun mod în care știu ei deja să o facă", a declarat Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, pentru NewYorkTimes.
„Nu este surprinzător faptul că ucrainenii au renunțat la o parte din pregătirea occidentală, deoarece experiența și adaptarea lor în luptă depășesc conceptele occidentale pe timp de pace”, a fost de acord Ellison. „Avem mult mai multe de învățat de la ucraineni decât pot învăța ei de la noi”.
Într-o lume ideală, luptătorii Ucrainei ar fi avut la dispoziție un an pentru a se antrena și a absorbi noi stiluri de luptă și antrenament, a spus de Bretton-Gordon.
„Uneori, când lucrurile devin dificile, s-ar putea să revii la ceea ce este intuitiv pentru tine, mai degrabă decât la ceea ce ai fost învățat”, a adăugat el.
Analiștii s-au întrebat de mult dacă pregătirea Ucrainei s-ar traduce în succes pe câmpul de luptă. Cu doar câștiguri mici în săptămâni de luptă, Ucraina s-a confruntat cu critici pentru ritmul lent al avansului și există îngrijorări cu privire la modul în care se descurcă Kievul împotriva apărării Moscovei în estul și sudul Ucrainei.
„Rusia a avut timp să-și construiască apărarea de-a lungul zonelor ocupate, iar Ucraina va duce o luptă grea”, a declarat joi presei secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.
„Antrenăm ucrainenii din 2014”, a spus Ryder, adăugând că SUA sunt „încrezători că au la dispoziție o capacitate de luptă semnificativă și că o vor folosi la momentul și locul pe care îl vor alege”.