Armata Ucrainei a lăsat deocamdată deoparte metodele de luptă ale SUA și a revenit la tacticile pe care le cunoaște cel mai bine. Exista semne de întrebare cu privire la calitatea pregătirii pe care ucrainenii au primit-o din Occident și dacă armele în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv în valoare de aproape 44 de miliarde de dolari de la administrația Biden, au reușit să transforme armata ucraineană într-un forță de luptă NATO standard, scrie NewYorkTimes
Primele câteva săptămâni ale contraofensivei mult așteptate a Ucrainei nu au fost în favoarea trupelor ucrainene care au fost antrenate și înarmate de Statele Unite și aliații săi.
Echipate cu arme americane avansate și anunțate ca avangarda unui asalt major, trupele s-au blocat în câmpurile dese de mine rusești, sub focul constant al artileriei și elicopterelor. Unitățile s-au pierdut. O unitate a amânat un atac pe timp de noapte până în zori, pierzându-și avantajul. Alta s-a descurcat atât de prost încât comandanții au scos-o de pe câmpul de luptă.
Acum, brigăzile ucrainene instruite în Occident încearcă să schimbe lucrurile, spun oficialii americani și analiștii independenți. Comandanții militari ucraineni și-au schimbat tactica, concentrându-se pe epuizarea forțelor ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să se arunce în câmpurile de mine sub foc. O creștere a trupelor este în desfășurare în sudul țării, cu un al doilea val de forțe antrenate de Occident care lansează în mare parte atacuri la scară mică pentru a trece prin liniile rusești.
Dar rezultatele timpurii au fost amestecate. În timp ce trupele ucrainene au reluat câteva sate, ele încă nu au realizat genul de câștiguri majore care le-au caracterizat succesele în orașele importante din punct de vedere strategic Herson și Harkiv toamna trecută. Antrenamentul complicat în manevrele occidentale le-a oferit ucrainenilor puțin avantaj în fața barajelor artileriei ruse.
Decizia Ucrainei de a schimba tactica este un semnal clar că speranțele NATO pentru progrese mari făcute de formațiunile ucrainene înarmate cu noi arme, noi antrenamente și o injectare de muniție de artilerie nu s-au concretizat, cel puțin deocamdată.
Aceasta ridică semne de întrebare cu privire la calitatea pregătirii pe care ucrainenii au primit-o din Occident și dacă armele în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv în valoare de aproape 44 de miliarde de dolari de la administrația Biden, au reușit să transforme armata ucraineană într-un forță de luptă NATO standard.
„Controofensiva în sine nu a eșuat; va dura câteva luni până în toamnă”, a declarat Michael Kofman, un membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, care a vizitat recent primele linii. „Problema a fost în ipoteza că, cu câteva luni de antrenament, unitățile ucrainene ar putea fi transformate în luptă mai mult în felul în care forțele americane ar putea lupta, conducând asaltul împotriva unei apărări rusești bine pregătite, mai degrabă decât ajutând ucrainenii să lupte în cel mai bun mod pe care îl știu.”
Președintele Vladimir Putin a semnalat din ce în ce mai mult că strategia sa este să aștepte Ucraina și aliații săi și să câștige războiul epuizându-i. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că revenirea Ucrainei la vechea ei tactică riscă ca aceasta să intre în cursă cionsumând muniție prețioasă, ceea ce ar putea face jocul luiPutin și ar putea dezavantaja Ucraina într-un război de uzură.
Oficialii administrației Biden au sperat că cele nouă brigăzi antrenate de Occident, aproximativ 36.000 de militari, vor arăta că modul de război american este superior abordării rusești. În timp ce rușii au o structură de comandă centralizată rigid, americanii i-au învățat pe ucraineni să împuternicească soldații înrolați să ia decizii rapide pe câmpul de luptă și să desfășoare tactici de arme combinate - atacuri sincronizate ale forțelor de infanterie, armuri și artilerie.
Oficialii occidentali au susținut această abordare ca fiind mai eficientă decât strategia costisitoare de a uza forțele ruse prin uzură, ceea ce amenință să epuizeze stocurile de muniție ale Ucrainei.
O mare parte din antrenament a implicat învățarea trupelor ucrainene cum să treacă la ofensivă, mai degrabă decât să rămână în apărare. De ani de zile, trupele ucrainene au lucrat la tactici defensive, în timp ce separatiștii susținuți de ruși au lansat atacuri în estul Ucrainei. Când Moscova și-a început invazia pe scară largă anul trecut, trupele ucrainene și-au pus în joc operațiunile defensive, dejucând victoria rapidă pe care o anticipase Rusia.
Efortul de a-și relua propriul teritoriu „le cere să lupte în moduri diferite”, a declarat luna trecută Colin H. Kahl, care a demisionat recent din funcția de oficial de top al Pentagonului .
Dar brigăzile antrenate de Occident au primit doar patru până la șase săptămâni de antrenament cu arme combinate, iar unitățile au făcut mai multe greșeli la începutul contraofensivei de la începutul lunii iunie, care le-au dat înapoi, potrivit oficialilor și analiștilor americani care au vizitat recent linia frontului și au vorbit trupelor şi comandanţilor ucraineni.
Unele unități nu au reușit să urmeze căi degajate și au dat peste mine. Când o unitate a întârziat un atac pe timp de noapte, un bombardament de artilerie care îi însoțea pentru a le acoperi înaintarea a continuat conform programului, informând rușii.
În primele două săptămâni ale contraofensivei, până la 20% din armamentul trimis de Ucraina pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus, potrivit oficialilor americani și europeni. Bilanțul a inclus unele dintre formidabilele mașini de luptă occidentale - tancuri și vehicule blindate de transport de trupe - pe care ucrainenii contau pentru a-i învinge pe ruși.
Experții militari au spus că folosirea pentru prima dată a tacticilor nou învățate va fi întotdeauna dificilă, mai ales având în vedere că răspunsul rusesc a fost să presupună o defensivă și să tragă baraje masive de artilerie.
„Li s-a dat un ordin greu”, a spus Rob Lee, un specialist militar rus la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia și un fost ofițer de marina americană, care a călătorit și el în primele linii. „Au avut o perioadă scurtă de timp pentru a se antrena cu echipamente noi și pentru a dezvolta coeziunea unității, iar apoi au fost aruncați într-una dintre cele mai dificile situații de luptă. Au fost puși într-o poziție incredibil de grea.”
„Aveam planuri să-l pornim în primăvară, dar nu am făcut-o pentru că, sincer, nu aveam suficiente muniții și armament și nu aveam suficiente brigăzi pregătite corespunzător – adică, instruite corespunzător în aceste arme”, a spus domnul Zelensky prin link video la Aspen Security Forum, o conferință anuală de securitate națională.
El a adăugat că „pentru că am început-o cam târziu”, Rusia a avut „timp să ne exploateze toate pământurile și să construiască mai multe linii de apărare”.
Ucraina s-ar putea foarte bine să revină la modul american de război dacă sparge apărarea rusă, au spus unii experți militari. Dar atacul este mai greu decât apărarea, așa cum a demonstrat Rusia anul trecut, când și-a abandonat planurile inițiale de a avansa la Kiev.
„Nu cred că renunță la tacticile combinate de arme”, a declarat Philip M. Breedlove, un general de patru stele retras al Forțelor Aeriene, care a fost comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa, într-un interviu. „Dacă ar trece prin prima, a doua sau a treia linie de apărare, cred că veți vedea definiția armelor combinate.”
Acel moment părea să vină săptămâna trecută, când Ucraina și-a intensificat contraofensiva în mod semnificativ, cu două împingeri spre sud aparent vizate spre orașe din regiunea Zaporojie: Melitopol, lângă Marea Azov, și Berdiansk, la est, pe coasta Azov. În ambele cazuri, ucrainenii au înaintat doar câteva mile și mai au zeci de parcurs.
Dar analiștii se întreabă dacă acest al doilea val, bazându-se pe atacurile unor unități mai mici, va genera suficientă putere de luptă și elan pentru a permite trupelor ucrainene să treacă prin apărarea rusă.
Gian Luca Capovin și Alexander Stronell, analiști ai firmei britanice de informații de securitate Janes, au spus că strategia de atac cu unități mici „este extrem de probabil să aibă ca rezultat pierderi în masă, pierderi de echipamente și câștiguri teritoriale minime” pentru Ucraina.
Un oficial occidental, care a vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta detaliile operaționale și evaluările informațiilor, a spus că rușii sunt stresați și încă se confruntă cu probleme cu logistica, aprovizionarea, personalul și armele.
Generalul Breedlove a fost de acord și a spus că încă se așteaptă ca contraofensiva ucraineană să pună Rusia într-un dezavantaj.
„Ucrainenii se află acum într-un loc în care înțeleg cum vor să-și angajeze forțele”, a spus el. „Și începem să vedem că rușii dau înapoi.”