New York Times: Documentele secrete scurse dezvăluie că Rusia promite prime pentru tancurile NATO distruse

10 Apr 2023
New York Times: Documentele secrete scurse dezvăluie că Rusia promite prime pentru tancurile NATO distruse

Documentele scurse recent de la serviciile de informații americane dezvăluie că Rusia a promis un bonus suplimentar trupelor care distrug cu succes tancurile furnizate de NATO în Ucraina, scrie New York Times.

Rămân multe întrebări cu privire la documentele clasificate care au trecut pe web.
Scurgere sau piratare? Informare sau dezinformare? O lovitură de teatru pentru Rusia sau un truc al Statelor Unite?

La câteva zile după ce documentele de informații americane, unele marcate „top secret”, au fost găsite circulând pe rețelele de socializare, rămân întrebări despre modul în care zeci de pagini din briefing-urile Pentagonului au devenit publice și cât de multă încredere putem avea în ele.

Sunt documentele reale?

Da, spun oficialii - cel puțin, în cea mai mare parte.

Oficialii americani sunt alarmați de expunerea informațiilor secrete, iar Biroul Federal de Investigații lucrează pentru a determina sursa scurgerii.

Unele dintre documente par să fi fost modificate, spun oficialii. Nu este clar cine a manipulat rapoartele sau de ce au făcut acest lucru. Indiferent de motiv, o parte din materiale, spun analiștii militari, exagerează estimările americane ale morților din război ucraineni și subestimează câte trupe ruse au fost ucise de la invazia de către Moscova a vecinului său anul trecut.

De unde au venit materialele?

Dovezile că aceasta este o scurgere, și nu un hack, pare puternică.

Materialul poate apărea pe platforme precum Twitter, 4chan și aplicația de mesagerie Telegram – ca să nu mai vorbim despre un canal Discord dedicat jocului video Minecraft – dar ceea ce circulă sunt fotografii ale rapoartelor de informare tipărite.

Arată ca niște fotografii făcute în grabă ale unor bucăți de hârtie așezate deasupra a ceea ce pare a fi o revistă de vânătoare. Foștii oficiali care au analizat materialul spun că se pare că un briefing clasificat a fost pliat, pus într-un buzunar și apoi scos dintr-o zonă sigură pentru a fi fotografiat.

Unele documente au fost marcate ca fiind doar pentru ochii SUA, crescând probabilitatea ca un oficial american să fi scurs informațiile.

Deși documentele s-ar putea să nu modifice în mod fundamental înțelegerea a ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, ele pot oferi perspective – sau cel puțin indicii tentante – pentru ochiul instruit al unui planificator de război rus.

Documentele nu conțin planuri de luptă specifice, inclusiv despre contraofensiva ucraineană așteptată în luna următoare deci. Dar ele detaliază planurile secrete americane și ale NATO pentru construirea armatei ucrainene înaintea acestei ofensive.

Ele sugerează, de asemenea, că forțele ucrainene se află într-o situație mai gravă decât a recunoscut public guvernul lor.

Fără un aflux de muniții, arată documentele, sistemul de apărare aeriană care a ținut la distanță Forțele aeriene ruse s-ar putea prăbuși în curând, permițând președintelui Vladimir V. Putin să-și dezlănțuie avioanele de luptă în moduri care ar putea schimba cursul războiului.

Iar simplul fapt că s-au scurs materialele – și în special confirmarea pe care au oferit-o că guvernul SUA spionează aliați și adversari deopotrivă – se poate dovedi dăunătoare coaliției în general unite care a apărut pentru a ajuta Ucraina să evite invazia rusă. De asemenea, îi poate determina pe aliați să se gândească de două ori la partajarea informațiilor sensibile.

Ce alte țări sunt numite?

Scurgerea pare să depășească materialele clasificate privind Ucraina. Analiștii de securitate care au examinat documentele de pe site-urile de socializare spun că tezaurul în creștere include și materiale informative sensibile despre Canada, China, Israel și Coreea de Sud, pe lângă teatrul militar Indo-Pacific și Orientul Mijlociu.

Printre dezvăluiri:

  • Un grup de hackeri sub îndrumarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei s-ar putea să fi compromis o companie canadiană de gazoduct în februarie și să fi cauzat daune infrastructurii acesteia.
  • O evaluare a Pentagonului a concluzionat că conducerea Mossad-ului, serviciul de informații extern al Israelului, a încurajat personalul agenției și cetățenii israelieni să participe la protestele antiguvernamentale care au tulburat țara în martie. Oficialii din Israel au contestat raportul.
  • Oficialii din Coreea de Sud, un aliat cheie american, rupți între presiunea Washingtonului de a ajuta la furnizarea de muniție Ucrainei și politica sa oficială de a nu furniza arme letale țărilor aflate în război, se temeau că Statele Unite ar putea devia armele sud-coreene către Kiev.
  •  Armata rusă e în dificultate, dar grupul privat de mercenari Wagner – condus de un aliat al președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei – înflorește în mare parte din lume. Wagner lucrează pentru a contracara interesele americane în Africa și a explorat să se extindă în Haiti, chiar sub nasul Statelor Unite.
  • Pentru a se pregăti pentru introducerea tancurilor avansate furnizate de NATO pe câmpurile de luptă ale Ucrainei, forțele ruse se pregătesc să plătească o primă trupelor care reușesc să distrugă sau să deterioreze unul.
  • Unul dintre documente prezintă o evaluare americană a scenariilor care ar putea determina Israelul să furnizeze arme Ucrainei, contravenind politicii israeliene actuale.
  • Oficialii americani au pregătit o evaluare îngrozitoare a uneia dintre cele mai lungi bătălii ale războiului, la Bakhmut.

Dezinformare? Dacă da, a cui?

Oficialii de la Washington au descris publicarea documentelor ca fiind o încălcare majoră a informațiilor, dar la Kiev și Moscova, există un acord asupra a două lucruri: informațiile sunt suspecte, iar scopul este un subterfugiu. Pur și simplu nu sunt de acord cu cine se află în spatele lui.

Într-o declarație pentru The New York Times, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că documentele sunt pline cu „informații fictive”.

„Nu există nici cea mai mică îndoială că acesta este încă un element al războiului hibrid”, a spus el. „Rusia încearcă să influențeze societatea ucraineană, să semene frică, panică, neîncredere și îndoială. Este un comportament tipic.”

Scopul, spun ucrainenii, este de a submina contraofensiva viitoare.

În Rusia, bloggerii militari pro-război au indicat și contraofensiva ucraineană – dar au tras o concluzie diferită.

O postare pe Gray Zone, un canal Telegram asociat cu miliția Wagner, spunea: „Nu ar trebui să excludem probabilitatea mare ca o astfel de scurgere de informații clasificate în momentul exact al intensificării ostilităților și după evenimentele trecute afișate în documente, să fie dezinformarea informațiilor occidentale pentru a induce în eroare comanda noastră pentru a identifica strategia inamicului în viitoarea contraofensivă.”

În alte canale Telegram din Rusia, voci proeminente spun că documentele originale au arătat pierderi mai mari ale Rusiei, parte a unei operațiuni de „influență occidentală” menită să „insufle un moral scăzut în Rusia și între forțele ruse”, potrivit șefului unei firme britanice care urmărește dezinformarea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră