The New York Times a publicat sâmbătă o analiză a știrilor care prezice că conflictul din Ucraina s-ar putea transforma într-un război de uzură de lungă durată , președintele rus Vladimir Putin „părând că poate supraviețui unui Occident volubil și nerăbdător”.
O altă zi, un alt transport de arme: vineri, Pentagonul a anunțat un nou transfer de obuze ghidate cu precizie și mai multe lansatoare de rachete în Ucraina, cele mai recente armamente îndreptate spre est. Dar va veni o zi când acest sistem de livrări va începe să încetinească?
La mai bine de patru luni după ce Rusia a invadat Ucraina, un război despre care se aștepta să fie un blitzkrieg rusesc doar pentru a se transforma într-o dezamăgire pentru Moscova, a evoluat acum într-o bătălie de centimetri fără sfârșit în vedere, un concurs de rezistență geopolitică în care președintele Vladimir V. Putin pariază că poate supraviețui unui Occident instabil și nerăbdător.
Președintele Biden a promis că va fi alături de Ucraina „ atâta timp cât este nevoie ”, dar nici el, nici nimeni altcineva nu poate spune cât va dura sau cât de mult mai pot face Statele Unite și aliații săi în acest timp, cu excepția intervenţiei directe. La un moment dat, oficialii recunosc, stocurile de arme americane și europene se vor epuiza; în timp ce Statele Unite au autorizat 54 de miliarde de dolari pentru asistență militară și de altă natură , nimeni nu se așteaptă la un alt cec de 54 de miliarde de dolari când acesta se va epuiza.
„Cred că trebuie să fim hotărâți și să continuăm să sprijinim Ucraina”, a spus domnul Coons, membru al Comisiei de Relații Externe a Senatului. „Exact cât va dura asta, exact care va fi traiectoria, nu știm acum. Dar știm că dacă nu vom continua să sprijinim Ucraina, rezultatul pentru SUA va fi mult mai rău.”
În timp ce în ultima vreme luptele s-au concentrat în principal în estul și sudul Ucrainei, Casa Albă se teme că lucrurile ar putea scăpa cu ușurință de sub control. O lovitură recentă cu rachete asupra unui centru comercial din centrul Ucrainei a sugerat că Moscova rămâne fără arme de precizie și se îndreaptă din ce în ce mai mult către armamente mai puțin sofisticate care ar putea atinge ținte neintenționate - potențial chiar și peste graniță, în aliații NATO precum Polonia sau România. Iar oficialii americani se tem că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a ieși din impasul cu care se confruntă pe câmpul de luptă.
Într-adevăr, administrația Biden a ajuns la concluzia că liderul rus dorește să extindă războiul și să încerce din nou să pună mâna pe Kiev, capitala ucrainei.n„Credem că are efectiv aceleași obiective politice pe care le văzusem noi anterior, adică vrea să cuprindă cea mai mare parte din Ucraina”, a declarat Avril D. Haines, directorul de informații naționale, la o conferință săptămâna trecută.
Oficialii americani, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre deliberări de strategie, îi îndeamnă pe ucraineni să-și consolideze forțele pe front. Liderii Ucrainei vor însă să meargă mai departe și să adune suficient personal pentru a organiza o contraofensivă pentru a recuceri teritoriu, un obiectiv pe care oficialii americani îl susțin în teorie, chiar dacă sunt îndoieli cu privire la capacitatea ucrainenilor de a-i disloca pe ruși. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a spus săptămâna trecută liderilor Grupului celor 7 că vrea să se încheie războiul până la sfârşitul anului . Dar există îndoieli serioase la Washington cu privire la faptul că acest lucru este posibil din punct de vedere militar.
Administrația Biden nu vrea să fie văzută făcând presiuni pe Zelensky să negocieze un acord cu Kremlinul cu riscul de a recompensa agresiunea armată, dar oficialii și analiștii au spus că ar fi greu ca aliații să mențină același nivel de sprijin material pe măsură ce oboseala de război crește pe ambele maluri ale Atlanticului. Ajutorul militar aprobat de Congres este de așteptat să dureze până în al doilea trimestru al anului viitor, după unele estimări, dar întrebarea este cât de mult pot dura proviziile actuale de arme și muniții fără a degrada pregătirea militară a Statelor Unite.
Oficialii americani au încurajat alte țări să furnizeze depozite rămase de armament fabricat sovietic cu care ucrainenii sunt mai familiarizați - un punct de pe agenda lui Biden pentru o călătorie în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare, când urmează să se întâlnească cu liderii statelor arabe care au fost cândva clienți ai Moscovei.
„Există mult spațiu, dar în mod clar există acest sentiment că următoarele șase luni sunt cu adevărat critice”, a spus Ivo H. Daalder, președintele Consiliului pentru Afaceri Globale din Chicago și fost ambasador al SUA la NATO.
„În următoarele șase luni, vom descoperi că una sau ambele părți sunt prea epuizate și vor căuta o cale de ieșire.”
Administrația Biden se concentrează și pe câștigarea statelor swing, așa cum le numesc unii: Brazilia, China, India și alte țări care nu s-au alăturat campaniei SUA și Europei de izolare a Moscovei. Un efort diplomatic ar încerca să le arate că Ucraina și Statele Unite ar fi deschise la o înțelegere negociată atâta timp cât nu există concesii teritoriale, subliniind că Rusia este cea care refuză să pună capăt războiului.
Oricât de incerte sunt următoarele câteva luni, administrația susține că a îndeplinit sau va îndeplini unele dintre obiectivele strategice pe care și le-a stabilit în primăvară. Primul a fost să se asigure că a apărut o „Ucraina vibrantă, independentă, democratică” care va putea supraviețui pe termen lung. Oficialii sunt convinși că țara va supraviețui, dar cred, de asemenea, că dacă Ucraina nu dezvoltă o modalitate de a exporta cereale și alte produse agricole, viitorul ei economic ar putea fi în pericol.
Al patrulea obiectiv a fost cel mai greu: consolidarea ordinii internaționale în jurul valorilor occidentale. NATO este în curs de consolidare, susțin oficialii, atât pentru că a rămas unit cât și pentru că acum este aproape sigur că se va extinde pentru a include Finlanda și Suedia . Dar până acum, Biden nu a vorbit prea mult despre cum ar putea arăta acea nouă ordine centrată pe american.
Unii oficiali, inclusiv dl Biden, s-au speriat când secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a spus în aprilie că „vrem să vedem Rusia slăbită în măsura în care nu poate face genul de lucruri pe care le-a făcut în invadarea Ucrainei”.
Președintele l-a sunat pe Austin pentru a-i reproșa comentariul, apoi a ordonat personalului să divulge faptul că a făcut acest lucru. Dar oficialii au recunoscut că aceasta a fost într-adevăr strategia pe termen lung, chiar dacă Biden nu a vrut să-l provoace public pe Putin la escaladare.
Oricât de mult a menținut alianța unită, a orchestrat sancțiuni împotriva Moscovei și a furnizat un material extins Ucrainei, Biden este încă sub presiune pentru a fi mai agresiv.
În administrație, o tensiune semnificativă rămâne cu privire la faptul dacă Biden este prea precaut în ceea ce privește tipurile de arme pe care le trimite în Ucraina și cât de repede. Decizia de a furniza lansatoare de rachete HIMARS a fost mult dezbătută din cauza temerilor că ar duce la escaladare.
Această îngrijorare a fost accentuată când ucrainenii au declarat în urmă cu câteva zile că au folosit sistemul pentru a lovi un depozit de arme pe teritoriul Rusiei; nu este clar dacă s-a întâmplat așa cum este descris sau dacă s-a întâmplat, dacă Kiev-ul a încălcat angajamentele luate față de Washington de a utiliza sistemul numai în interiorul granițelor ucrainene.
Evaluările serviciilor de informații americane sugerează că rușii vor avea nevoie de câțiva ani pentru a reconstrui echipamentele care au fost distruse în război și că controalele exporturilor de cipuri și alte tehnologii vor încetini, dacă nu chiar împiedica, acest efort. Coons a spus că Occidentul trebuie să fie la fel de răbdător ca și Putin.
„Atâta timp cât vom menține cursul, aliații noștri europeni vor menține cursul”, a spus el. „Dar lucrurile sunt departe de a se termina."