Nervozitate la CE. Doar 1145 de refugiaţi din 160.000 au fost repartizaţi

12 Apr 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Nervozitate la CE. Doar 1145 de refugiaţi din 160.000 au fost repartizaţi

Comisia Europeana este îngrijorata de ritmul lent în care sunt respectate cotele obligatorii stabilite de Consiliul de afaceri Interne şi Jusţitie din septembrie anul trecut.
Astfel,din cei 160.000 de refugiati ce urmau să fie repartizaţi doar 1145 au fost redistribuiti pana acum.

„CE solicită statelor membre să-și sporească drastic eforturile de relocare pentru a contribui la soluționarea situației umanitare urgente din Grecia și pentru a preveni deteriorarea celei din Italia, unde fluxurile migratorii cresc', se arată într-un raport difuzat marți de executivul comunitar,scrie agerpres.ro.

În acest text, CE subliniază că, deși a fixat ca obiectiv relocarea a cel puțin 6.000 de migranți în fiecare lună, de la începutul lunii aprilie au fost preluați din Grecia și Italia numai 208.

'Nu suntem mulțumiți de rezultatele obținute până acum. Eforturile de relocare trebuie sporite dramatic', a insistat și comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos.

Acest comisar și executivul comunitar exercită constant presiuni asupra statelor membre să intensifice ritmul preluării migranților din Italia și Grecia. În precedentul raport pe această temă, difuzat cu o lună în urmă, CE a susținut că „lipsa de voință politică” a statelor UE este principalul factor responsabil pentru implementarea lentă a sistemului cotelor obligatorii de refugiați.
Dar cu toate că acest sistem nu funcționează cum și-ar fi dorit, Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută mai multe propuneri de reformare a reglementărilor în materie de azil în UE, ideea centrală a acestora fiind instituirea unui mecanism permanent de redistribuire prin cote obligatorii între statele UE a tuturor refugiaților care vor ajunge în blocul comunitar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră