Turcia, Bulgaria și România ar putea extinde prezența maritimă a NATO în Marea Neagră, ca parte a unei strategii mai largi de descurajare a Rusiei. NATO vizează să contracareze întărirea prezențe militare a Rusiei în Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, și în Marea Neagră, regiune cu importanță strategică atât pentru Est, cât și pentru Occident, date fiind resursele energetice și apropierea de Orientul Mijlociu.
"În prezent se poartă discuții foarte importante între aliații cu ieșire la Marea Neagră în ce privește o mai mare integrare a forțelor și operațiunilor lor navale. Trebuie să avem în vedere o prezență militară mai persistentă a NATO în regiune, cu un accent special asupra capabilităților noastre maritime", a arătat Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, nominalizând cele trei state membre din regiune.
Alianța Nord-Atlantică este preocupată de ceea ce consideră a fi strategia Rusiei de a încerca să blocheze manevrele aeriene, terestre și navale ale NATO prin poziționarea de baterii de rachete sol-aer și rachete anti-navă la Kaliningrad, în Marea Neagră și în Siria.
Potrivit ambasadorului american la Sofia, Eric Rubin, Bulgaria și România, ca state cu ieșire la Marea Neagră, sunt aliații care se confruntă cu un set unic de provocări atât din sud, cât și din est, al căror răspuns ar trebui să fie o componentă-cheie a oricărei viziuni despre viitorul Alianței.