Alianța Nord-Atlantică se află într-un "punct de inflexiune", fiind confruntată cu turbulențe comparabile doar cu situația de la sfârșitul Războiului Rece, iar NATO nu dorește să amplifice slăbiciunile interne ale Rusiei, a precizat ambasadorul american pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Douglad Lute.
"În termeni practici, nu știu dacă există mult spațiu de manevră în viitorul apropiat, poate următorii șapte ani sau chiar mai mult, pentru o extindere suplimentară a NATO. Cred că Rusia joacă un rol important în mediul strategic, iar mediul strategic va pune o frână extinderii NATO. Dacă accepți premisa cu privire la slăbiciunea internă a Rusiei și poate un declin constant, ar putea să nu aibă sens să împingi lucrurile mai departe și poate să accelerezi ori să destabilizezi acest declin ", a arătat Lute, prezent la Forumul de securitate Aspen de la Londra.
În decembrie 2015, pentru prima oară după aderările Croației și Albaniei în 2009, NATO a adresat o nouă invitație, și anume Muntenegrului, gest care a provocat furia Moscovei, ce se opune oricărei extinderi aliate spre fostele state comuniste din estul și sud-estul Europei.
De asemenea, Georgia, Macedonia, Bosnia și Ucraina au primit un răspuns foarte scurt. "În niciun caz nu vom avea un consens în viitorul apropiat".