NATO: Biden i-a cerut lui Stoltenberg să rămână în postul său încă un an

17 Iun 2023
NATO: Biden i-a cerut lui Stoltenberg să rămână în postul său încă un an

Președintele american Joe Biden i-a cerut secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să rămână încă un an, a informat vineri presa norvegiană, scrie Le Soir.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de 4 ani, Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, a îndeplinit deja două mandate în funcția de secretar general al NATO. A fost prelungit în funcție până la 30 septembrie 2023

Cele 31 de țări membre ale Alianței caută un succesor, dar nu reușesc să găsească un consens esențial cu privire la un candidat. Potrivit a două mass-media norvegiene, radiodifuzorul public NRK și ziarul „Dagens Naeringsliv” (DN), aceasta pledează pentru o nouă reînnoire a domnului Stoltenberg până la un summit planificat la Washington în perioada 9-11 iulie 2024, care va marca cea de 75 de ani ai Alianței Atlantice.

„Războiul din Ucraina și aderarea încă neterminată a Suediei (la NATO) sunt argumente puternice pentru a nu schimba acum secretarul general”, scrie DN.

Potrivit acestor mass-media, Biden, a cărui țară are un vot decisiv pe această problemă, a cerut așadar, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă săptămâna aceasta, ca Stoltenberg să rămână în funcție desi acesta ar fi refuzat pentru prima dată în februarie conform DN.

Marți, „cea mai puternică țară din Alianță a fost și mai clară: de data aceasta, președintele american nu va accepta un nu”, precizează DN.

Stoltenberg a optat întotdeauna pentru o formulare suficient de vagă pentru a nu închide ușa complet. „Nu am nicio intenție să cer o prelungire” a mandatului, a repetat el vineri la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO. Aceste informații confirmă declarațiile oficialilor Alianței, potrivit cărora NATO se îndreaptă către o reînnoire a norvegianului.

Aflată printre favorite, premierul danez Mette Fredriksen ar fi ieşit din cursă în această etapă dar ar putea prelua functia anul viitor, precizează DN.

Alte stiri din Externe

Ultima oră