Declarațiile sale au loc la câteva săptămâni după ce Rusia a suspendat participarea la ultimul său tratat de control al armelor nucleare cu SUA, scrie Politico.
Sistemul global care a limitat cândva proliferarea rapidă a armelor este în pericol de dispariție, a avertizat marți secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în timp ce a mustrat Rusia și China.
„Ne aflăm la o răscruce”, a spus șeful NATO la o conferință privind controlul armelor organizată de alianță și Departamentul de Stat al SUA.
„Într-o direcție se află prăbușirea ordinii internaționale de control al armelor și proliferarea fără restricții a armelor de distrugere în masă, cu consecințe profund periculoase”, a spus Stoltenberg.
Dar, a adăugat: „Există o cale alternativă – una spre care muncim să ne îndreptăm, oricât de dificilă este”.
Remarcile sale au loc la doar câteva săptămâni după ce Rusia și-a suspendat participarea la ultimul tratat de control al armelor nucleare rămase pe care l-a avut cu Statele Unite – punând capăt unei perioade de erodare a acordurilor de control al armelor la nivel mondial.
În discursul său de marți, șeful NATO a exprimat îngrijorări serioase cu privire la comportamentul Rusiei și Chinei – dar totuși a lăsat ușa deschisă către noi aranjamente de control al armelor.
„Kremlinul a ales să demonteze controlul armelor și să submineze stabilitatea strategică”, a spus secretarul general, subliniind decizia Rusiei de a suspenda participarea la Noul Tratat START, nerespectarea Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) și amenințarea de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.
Și deși a descris Rusia drept „cea mai directă amenințare la adresa securității noastre”, el a recunoscut că există și alte provocări.
China, a spus șeful NATO, „își crește rapid arsenalul nuclear fără nicio transparență cu privire la capacitățile sale”, în timp ce „Iranul și Coreea de Nord își dezvoltă în mod flagrant propriile programe nucleare și sisteme de livrare”.
Dar el a semnalat și disponibilitatea NATO de a ajuta la aducerea țărilor la masa negocierilor.
„Trebuie să ne amintim că acordurile de control al armelor nu se încheie între prieteni”, a spus el, „se fac între adversari”.
„Unele dintre cele mai de succes acorduri de control al armelor au fost încheiate în perioade de tensiuni crescute”, a menționat el, adăugând: „Așa s-a întâmplat în timpul Războiului Rece – și se poate întâmpla din nou acum”.
Stoltenberg a subliniat în mod special potențialul de a colabora cu Beijingul în domeniul controlului armelor.
„Pe termen lung, trebuie să ne regândim și să ne adaptăm abordarea la lumea noastră mai periculoasă și mai competitivă”, a spus el. „Și asta înseamnă să te implici cu China, despre care se estimează că va avea 1.500 de focoase până în 2035”.
????#Nato "La Russia è la più grande minaccia alla nostra sicurezza". Così Stoltenberg alla 18/a Conferenza annuale dell'Alleanza sul controllo degli armamenti. "Mosca minaccia di utilizzare il nucleare. Comportamento irresponsabile, ma non ci intimorisce". pic.twitter.com/h2y2OEyYAT
— Rai Radio1 (@Radio1Rai) April 18, 2023