Zi istorică pentru muntenegreni. Mâine semnează aderarea la NATO

18 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
Zi istorică pentru muntenegreni. Mâine semnează aderarea la NATO

Premierul muntenegrean Milo Djukanovic urmează să semneze joi, la Bruxelles, aderarea țării sale la NATO, însă Muntenegru se va alătura efectiv Alianței Nord-Atlantice abia după 18 luni.

 "Îl vom primi pe premierul Djukanovic, care va semna protocolul de aderare. La sfârșitul acestei ceremonii, Muntenegru va putea, începând de mâine, să participe la toate reuniunile NATO în calitate de observator sau invitat", a explicat secretarul general a NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Declarația a fost făcută la sediul NATO de la Bruxelles, care vă găzdui joi și vineri o reuniune a celor 28 de miniștri de externe, cu două luni înaintea summitului de la Varșovia unde șefii de stat și de guvern din Alianță vor discuta despre amenințările de securitate asupra flancurilor estic și sudic și vor decide ce măsuri trebuie luate.

Aderarea Muntenegrului trebuie apoi ratificată de parlamentele celor 28 de state membre ale Alianței, proces care, potrivit mai multor diplomați, ar urma să dureze între un an și 18 luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră