Moscova: pe acoperișuri apar sisteme antirachetă Pantsir-S1 (video)

20 Ian 2023
Moscova: pe acoperișuri apar sisteme antirachetă Pantsir-S1 (video)

Sisteme de apărare antiaeriană au fost depistate pe acoperișurile clădirilor administrative și de apărare din inima capitalei Rusiei. Aceste instalații ridică întrebări cu privire la intențiile Moscovei, scrie BFMTV.

Se pregătește Rusia pentru o escaladare a conflictului? Sisteme de apărare antiaeriană au fost instalate cel puțin joi și în zilele precedente pe acoperișurile mai multor clădiri de apărare și administrative din Moscova, potrivit fotografiilor postate pe rețelele de socializare. Ceea ce sugerează că Rusia se așteaptă la lovituri asupra capitalei sale.

O rachetă antiaeriană pe Ministerul Apărării

Diplomatul și fostul prim-ministru al Suediei Carl Bildt a distribuit vineri dimineață pe contul său de Twitter o fotografie care arată o rachetă antiaeriană Pantsir-S1 pe acoperișul Ministerului rus al Apărării, în inima capitalei. Un instantaneu postat joi de un cont Telegram pro-rus .

„Moscova este în siguranță”, a scris el.

Același lucru la Departamentul Educației, unde moscoviții au fost surprinși să vadă lansatoare de rachete instalate pe acoperiș folosind macarale. Scena a fost filmată de locuitori.

Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko a publicat la rândul său un filmuleț în care vedem un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-C1, instalat, potrivit acestuia, la 10 km de reședința lui Vladimir Putin, lângă Moscova. Videoclipul este datat 6 ianuarie.

„Ne putem întreba ce se întâmplă”, spune el.

Aceste instalații au fost denunțate pe Twitter de Mikhaïlo Podoliak, un consilier al lui Volodymyr Zelensky.

Nu vrea Lavrov să discute din nou problema dreptului internațional umanitar?” întreabă el pe un ton usturator.

Îngrijorare la Moscova?

De ce astfel de sisteme de apărare, menite să protejeze împotriva oricărui atac aerian, sunt plasate la sute de kilometri de front? Prima ipoteză: rușii sunt îngrijorați să vadă occidentalii că sunt de acord să trimită în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune care pot ajunge la Moscova. Prin urmare, ei s-ar echipa preventiv pentru a se proteja de eventuale lovituri.

O altă posibilitate, instalarea, nu foarte discretă, a acestor lansatoare de rachete poate sugera că Moscova face de fapt o demonstrație de forță și vrea să transmită un mesaj: că armata rusă este pregătită să lupte cu orice preț împotriva ucrainenilor, chiar dacă înseamnă a-și pune capitala în pericol.

Aliații Kievului s-au reunit în Germania

Unele facilități au fost instalate joi, în timp ce aliații Ucrainei se întâlnesc vineri în Ramstein, Germania, pentru a coordona ajutorul militar trimis la Kiev.

Dacă Vladimir Putin a adoptat un discurs optimist cu privire la evoluția conflictului, evocând săptămâna aceasta o „dinamică pozitivă” pentru trupele sale, fostul președinte al Rusiei, acum vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin, Dmitri Medvedev, nu a ezitat să-i amenințe pe occidentali.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear”, a avertizat el într-un mesaj postat joi pe Telegram.

Alte stiri din Externe

Ultima oră