Moscova laudă „familia tradițională” la ONU

23 Ian 2024
Moscova laudă „familia tradițională” la ONU

Timp de două zile – luni 22 ianuarie și marți 23 ianuarie – Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului examinează dosarul Rusiei ca parte a unei revizuiri periodice, scrie Le Monde.

Se va discuta în special despre transportul copiilor ucraineni în Rusia sau teritoriile ucrainene aflate sub controlul Rusiei de la începutul războiului început în februarie 2022.

Ucraina estimează că 20.000 de copii ucraineni au fost trimiși cu forța în Rusia. Doar aproximativ 400 au fost repatriați de autorități în acest moment, iar Curtea Penală Internațională a emis anul trecut mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru copii Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea” a mii de copii ucraineni.

La deschiderea discuțiilor de luni, Rusia și-a lăudat politica de promovare a „familiei tradiționale” .

„Din 2020, Constituția Federației Ruse conține noi amendamente care, pentru prima dată, protejează familia, maternitatea, paternitatea și copiii ”, a spus șeful delegației ruse, Alexei Vovchenko.

Deși nu a menționat problema copiilor ucraineni, domnul Vovcenko a apărat măsurile rusești privind „întărirea familiei ca instituție și protecția familiilor tradiționale”.

„Am creat o nouă sărbătoare în cinstea taților, Ziua Tatălui, și am repus decorul mamei eroine, care se adresează femeilor cu zece sau mai mulți copii”, reînviind astfel o tradiție sovietică menită să încurajeze natalitatea, a continuat el.

Comitetul a avertizat însă că va pune întrebări despre soarta copiilor ucraineni la finalul zilei de luni, pentru ca delegația rusă să răspundă marți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră