Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat marţi că, după tentativa de
lovitură de stat, a apărut "un fel de obsesie" cu privire la preşedintele Recep Erdogan, care
poate fi observată "din păcate" şi în România, existând impresia greşită că el decide singur şi acţionează ca un "monarh" sau un "emir",scrie news.ro.
"Există un fel de obsesie cu privire la preşedintele Recep Erdogan, individual, şi, din păcate, am observat-o şi în România în ultimele două săptămâni. Preşedintele Erdogan nu este un monarh, nu e un fel de emir al unei ţări care nu e guvernată pe principii democratice. Există un prim-ministru, există partide politice, partide de opoziţie, şi există şi presă de opoziţie", a comentat ambasadorul, întrebat despre valul de arestări şi demiteri din Turcia după tentativa de lovitură de stat.
Diplomatul a explicat că nu preşedintele Turciei este cel care reţine sau demite toate aceste persoane, pentru că el nu are "autoritatea" să facă acest lucru, ci există legi şi instituţii care acţionează în mod democratic. Ertaş a spus că acelaşi lucru este valabil şi pentru starea de urgenţă decretată în Turcia, care a fost o măsură luată de Guvern, nu de către preşedinte, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Ambasadorul Turciei la Bucureşti a spus că, în timpul mandatului preşedintelui Erdogan, precum şi în perioada în care acesta conducea Guvernul, statul a luat multe măsuri de modernizare şi de reformă, inclusiv în domeniul drepturilor omului şi libertăţii de exprimare, iar Turcia a recunoscut "unele greşeli din trecut", inclusiv în privinţa armenilor, astfel încât criticile aduse lui Erdogan privind tendinţele antidemocratice sunt nefondate.
El a spus că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa discuţiei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea, care a fost cerută de cetăţeni, nu de preşedinte, care a spus doar că va promulga legea dacă va ajunge la el de la Parlament.
"Oamenii sunt atât de furioşi că acest grup fără legitimitate a atacat ţara lor. (...) Vor reintroducerea pedepsei cu moartea, astfel încât preşedintele, ca lider popular şi foarte iubit în ţara noastră, a spus că dacă va primi legea o va aproba", a spus ambasadorul.
Ertaş a adăugat că în acest moment există discuţii cu privire la pedeapsa cu moartea în Parlament, unde există şi forţe care se opun, astfel încât lucrurile nu au fost tranşate. Chiar şi alţi lideri din Turcia spun că acum nu este momentul propice pentru această măsură, iar autorităţile din Turcia îşi ştiu obligaţiile şi cunosc tratatele internaţionale la care a aderat cu privire la pedeapsa cu moartea, iar toţi aceşti factori vor fi luaţi în discuţie.Images and links