Moldova promite că va plăti pentru gazul rusesc blocat în Ucraina: "Sunt rezervele noastre dar sunt stocate în Ucraina"

23 Noi 2022
Moldova promite că va plăti pentru gazul rusesc blocat în Ucraina: "Sunt rezervele noastre dar sunt stocate în Ucraina"

Moldova a asigurat că va plăti pentru gazul furnizat de Rusia reținut în Ucraina prin care tranzitează. Mica republică ex-sovietică care este candidată la intrarea în Uniunea Europeană se încălzește în mare măsură cu acest gaz rusesc, scrie Le Monde

Furnizorul rus Gazprom a acuzat marți Kievul că a furat 52,5 milioane de metri cubi de gaze destinate Moldovei și a amenințat că va reduce volumele trimise la Chișinău de săptămâna viitoare.

„Ca să fie clar, toate gazele livrate în Republica Moldova ajung în țara noastră ”, a spus vicepremierul moldovean Andrei Spînu. „Volumele de gaz la care se referă Gazprom care rămân în Ucraina sunt rezervele noastre și sunt stocate în depozite din Ucraina. Țara noastră a plătit întotdeauna aceste cantități și le va plăti în continuare integral ”, a adăugat el.

Moldova, cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, suportă cea mai mare parte a consecințelor războiului din Ucraina, în special în materie de energie, în timp ce Gazprom și-a redus deja la jumătate exporturile de gaze către Chișinău.

Alte stiri din Externe

Ultima oră