Gazprom acuză Ucraina că fură gazele destinate Moldovei

22 Noi 2022
Gazprom acuză Ucraina că fură gazele destinate Moldovei

Gazprom a amenințat marți că va întrerupe livrările de gaze către Moldova, acuzând Ucraina că a sifonat gazoductul care trece prin teritoriul său, scrie Le Monde.

„Volumul de gaze furnizat de Gazprom la punctul de trecere Sudja pentru a tranzita Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul” care ajunge la granița dintre Ucraina și Moldova, asigură gigantul gazier rus.

Ucraina a acumulat, astfel, ilegal 52,5 milioane de metri cubi de gaze în noiembrie, a spus el, promițând în același timp „reducerea aprovizionării cu gaze la punctul de trecere Soudja (...) din 28 noiembrie la ora 10 a.m.” , dacă Kievul va continua să fure.

Moldova, o țară mică de 2,6 milioane de locuitori suportă greul consecințelor conflictului din Ucraina, în special din punct de vedere energetic, în timp ce Gazprom și-a redus deja la jumătate exporturile de gaze către Chișinău. Cele treizeci și patru de țări și cincisprezece organizații reprezentate luni la Paris la a treia platformă internațională de sprijin pentru Moldova i-au promis acesteia un nou ajutor, la care Franța trebuie să contribuie până la 100 de milioane de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră