Ministrul rus al Apărării, Şoigu, îi avertizează pe omologii săi europeni și americani despre o „escaladare incontrolabilă”

23 Oct 2022
Ministrul rus al Apărării, Şoigu, îi avertizează pe omologii săi europeni și americani despre o „escaladare incontrolabilă”

Serghei Șoigu a avut schimburi de o intensitate fără precedent în această duminică cu omologii săi francezi, americani, britanici și turci, scrie Le Figaro.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit duminică la telefon cu ministrul francez al Forțelor Armate Sébastien Lecornu și omologii săi americani Lloyd Austin, turcul Hulusi Akar și britanicul Ben Wallace pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, a anunțat armata rusă.

Au fost schimburi de o intensitate fără precedent într-o singură zi pentru ministrul rus al Apărării de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

În cadrul conversației cu ministrul francez Sébastien Lecornu, ministrul rus a denunțat situația din Ucraina „care are tendința de a escalada incontrolabil”, potrivit comunicatului de presă al armatei ruse. El i-a spus, la fel ca și lui Hulusi Akar și Ben Wallace, despre „îngrijorările sale cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei bombe nucleare murdare”, a adăugat aceeași sursă.

Ministerul francez al Forțelor Armate a confirmat, la rândul său, într-un comunicat de presă, că a fost menționată teama Rusiei de „o lovitură cu bombă murdară de către ucraineni pe teritoriul lor, pentru ca apoi să dea vina pe Rusia”. Sébastien Lecornu a amintit că „Franța (a refuzat) orice formă de escaladare, în special nucleară”, subliniind și hotărârea sa „ de a contribui la rezolvarea pașnică a conflictului, alături de aliații săi”.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a „respins” afirmațiile Moscovei conform cărora țările occidentale facilitează o escaladare a războiului din Ucraina, în timpul unei convorbiri rare cu omologul său rus Serghei Șoigu.

Vineri, acesta din urmă vorbise deja la telefon cu omologul său american, Lloyd Austin, pentru a doua lor conversație de la începutul conflictului din Ucraina. Situația din Ucraina a fost printre subiectele discutate, potrivit Moscovei și Washingtonului.

Aceste discuții au loc în timp ce Rusia se confruntă cu o contraofensivă ucraineană de amploare și denunță o „creștere semnificativă ” a focului ucrainean asupra mai multor regiuni de graniță ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră