Ministrul Apărării din Ucraina „Gata să plec dacă Zelensky o cere” după acuzații de corupție

05 Feb 2023
Ministrul Apărării din Ucraina „Gata să plec dacă Zelensky o cere” după acuzații de corupție

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a promis duminică „verificari” interne în cadrul ministerului său, în urma unui scandal de corupție legat de aprovizionarea armatei, în plină invazie rusă, scrie Le Figaro.

Reznikov a recunoscut în timpul unei conferințe de presă că serviciile anticorupție ale ministerului său „au eșuat în sarcina lor ” și că trebuie să fie „complet restructurate”.

Potrivit acestuia, a fost lansat un „audit intern al tuturor contractelor publice” și va exista și „un audit al asistenței tehnice internaționale”, într-un moment în care Kievul primește tot mai multe arme occidentale.

Reznikov a rămas însă evaziv cu privire la posibilitatea propriei sale demisii, în timp ce mai multe mass-media ucrainene au ridicat această posibilitate. El a susținut că decizia îi revine președintelui Volodymyr Zelensky.

Ucraina a fost zguduită la sfârșitul lunii ianuarie de o serie de demisii și demiteri pe fondul unui scandal de corupție dezvăluit de presă care se referea la un contract semnat de Ministerul Apărării pentru o sumă presupus supraevaluată și privind produse alimentare destinate soldati.

Mai mulți înalți oficiali ai acestui minister au fost revocați din posturile lor, în timp ce Reznikov a denunțat inițial acuzații „nefondate” .

A fost primul caz major de corupție izbucnit de la începutul ofensivei rusești, într-o țară obișnuită cu acest gen de afaceri înainte de război.

Autoritățile ucrainene au lansat apoi un val de percheziții împotriva administrațiilor, funcționarilor publici și personalităților publice pentru a-și arăta dorința de a face din lupta împotriva corupției o prioritate în contextul efortului de război și al ajutorului occidental.

 

Un deputat ucrainean a anunțat duminică seară că ministrul Apărării Oleksii Reznikov va fi înlocuit de șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, scrie TF1Info

Potrivit ziarului german „Bild”, Oleksiy Reznikov ar deveni ministru al Justiției

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră