Noi demisii ale oficialităților ucrainene pe fondul scandalului de corupție

25 Ian 2023
Noi demisii ale oficialităților ucrainene pe fondul scandalului de corupție

Alți înalți oficiali ucraineni au fost revocați din posturile lor miercuri, a doua zi după o serie de demiteri din cauza unui scandal de corupție legat de achizițiile armatei, scrie Le Monde.

Parchetul ucrainean a anunțat într-un comunicat de presă plecarea, „la cererea proprie” a cinci procurori regionali din oblastele Zaporojie (Sud), Kirovohrad (Centru), Poltava, Sumi și Cernihiv (Nord).

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat pe Facebook că și șeful departamentului de achiziții al armatei, Bohdan Hmelnîțki, a fost demis, după ce a fost suspendat în decembrie.

Aceste noi plecări sunt anunțate după o cascadă de demisii și demiteri de marți. În cursul zilei, cinci guvernatori regionali, patru miniștri adjuncți și doi șefi ai unei agenții guvernamentale au fost alungați, pe lângă șeful adjunct al administrației prezidențiale și procurorul general adjunct. La originea acestor demisii se afla un scandal legat de un contract semnat de Ministerul Apărării la un preț presupus supraevaluat și legat de produse alimentare destinate soldaților.

Potrivit Anastasiei Radina, care prezidează comisia anticorupție a parlamentului ucrainean, ministerul apărării a recunoscut miercuri că au existat „erori” în contract și că sunt în curs de desfășurare „evaluări ale prețurilor” pentru a le corecta. Dl Reznikov a asigurat totuși inițial că scandalul a fost un „atac informațional artificial” , iar ministerul său a evocat acuzații „nefondate” .

Este primul caz major de corupție care a izbucnit în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Țara a fost zguduită în mod regulat de astfel de scandaluri înainte de război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră