Ministerul rus al Apărării spune că forțele sale au cucerit orașul Soledar

13 Ian 2023
Ministerul rus al Apărării spune că forțele sale au cucerit orașul Soledar

Capturând acest mic oraș din est, Rusia speră să accelereze cucerirea Bakhmut, la 15 kilometri spre sud-vest. Ucraina nu a confirmat încă, scrie Le Figaro.

Armata rusă a susținut vineri (13 ianuarie) că a cucerit pe deplin orașul Soledar din estul Ucrainei, reclamând o primă victorie notabilă pe teren după mai multe eșecuri umilitoare din ultimele luni.

Eliberarea orașului Soledar, care este importantă pentru continuarea operațiunilor ofensive, a fost finalizată pe 12 ianuarie seara” în regiunea Donețk, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Trupele ruse au vizat de luni de zile orașul Bakhmut, la 15 kilometri sud-vest de Soledar, ca țintă principală.

Kievul nu a reacţionat până acum la declaraţia Moscovei. La începutul acestei vineri, Ucraina a susținut că conține o ofensivă rusă de „ intensitate ridicată ” la Soledar, după „ o noapte fierbinte”. Inamicul și-a aruncat aproape toate forțele principale în direcția (regiunii) Donețk și menține o ofensivă de mare intensitate”, a declarat ministrul adjunct al apărării Ganna Maliar pe Telegram. Este o fază dificilă a războiului, dar o vom câștiga”, a promis ea.

Capturarea  Soledar, un orășel de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, acum complet distrus, ar permite ​​Moscovei să anunțe în sfârșit o victorie militară, după o serie de eșecuri umilitoare.

Luptele în Soledar și în împrejurimi fac furori de câteva luni, dar intensitatea acesteia a crescut brusc în ultimele zile, armata ucraineană luptând în acest mic oraș cunoscut pentru minele de sare cu mercenarii grupării paramilitare ruse Wagner. Luptătorii noștri încearcă cu curaj să ne mențină apărarea”, a spus Ganna Maliar.

„Tot ce e necesar”

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), o organizație cu sediul în Statele Unite, care monitorizează evoluția luptei în timp real, „forțele ruse (în realitate) au capturat probabil Soledar pe 11 ianuarie”, adică miercuri. În susținerea declarației sale, ISW citează „fotografii geoetichetate publicate la 11 și 12 ianuarie” care „indică faptul că forțele ruse controlează probabil cea mai mare parte, dacă nu tot, Soledar și probabil că au împins forțele ucrainene din periferia de vest a localității” potrivit institutului. Capturarea orașului „este puțin probabil să prezinte o încercuire iminentă a Bakhmut ” și „nu va permite forțelor ruse să-și exercite controlul asupra importantelor linii terestre de comunicație ucrainene” către orașul major din zonă.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va oferi „ tot ce este necesar ” pentru ca armata sa să reziste atacurilor rusești din Soledar și Bakhmut. Cu o zi înainte, liderul grupului de mercenari rus Wagner, Yevgeny Prigojine, pretindea capturarea Soledar, înainte de a fi contrazis rapid nu doar de Kiev, ci și de Ministerul rus al Apărării cu care întreține relații de rivalitate.

Fără a prezenta cifre, Mykhaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, a recunoscut deja AFP „pierderi semnificative” din partea sa în această „bătălie sângeroasă”, estimând că acestea au fost „enorme” în tabăra adversă, pe care, însă Ministerul Apărării Rusiei nu le-a confirmat.

„Eliberarea orașului Soledar, care este de mare importanță pentru continuarea operațiunilor ofensive” din regiunea Donețk a fost finalizată seara pe 12 ianuarie, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră