Membri ai Serviciului de Securitate al Președintelui Africii de Sud au fost reținuți în Polonia

17 Iun 2023
Membri ai Serviciului de Securitate al Președintelui Africii de Sud au fost reținuți în Polonia

Membrii serviciului de securitate a presedintelui Africii de Sud Cyril Ramaphosa, care urmau să-l însoțească vineri în misiunea sa de mediere în Ucraina, au fost reținuți în Polonia, declanșând un incident diplomatic, potrivit oficialilor din ambele țări, scrie Le Monde

Generalul Wally Rhoode, șeful acestui serviciu, a acuzat autoritățile poloneze de rasism și le-a acuzat că „pun în pericol” viața șefului statului. Considerând declarațiile sale „nebunești”, guvernul polonez a explicat că unele persoane aflate la bordul avionului care sosește din Africa de Sud nu aveau licență de a purta arme și, prin urmare, nu erau autorizate să debarce. „La bordul avionului se aflau mărfuri periculoase, pe care sud-africanii nu aveau permisiunea să le aducă” , explică Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă. „În plus, la bordul avionului se aflau persoane a căror prezență nu fusese raportată autorităților poloneze”, continuă el.

Zborul charter a părăsit Pretoria joi devreme, cu aproximativ 120 de persoane la bord, inclusiv membri ai forțelor de securitate sud-africane și jurnalişti care urmau să-l urmărească pe șeful statului în călătoria sa la Kiev, ca parte a unei misiuni de mediere a liderilor africani. Cyril Ramaphosa a sosit joi în capitala Poloniei cu avionul prezidențial Inkwazi, apoi a călătorit cu trenul la Kiev, unde a ajuns vineri, potrivit președinției.

Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al președintelui, a calificat incidentul „regretabil”, în timp ce a adăugat că nu a compromis securitatea președintelui. „Restul misiunii merge bine și conform planului ”, a asigurat el, înainte de a adăuga:

„Președintele a ajuns în siguranță la Kiev. »

Oficialii sud-africani s-au angajat în discuții cu omologii lor polonezi pentru a ieși din impas și a permite membrilor reținuți ai echipei de securitate și jurnaliștilor, de asemenea reținuți, să-și continue călătoria. Vineri după-amiază, unor jurnalişti li sa permis debarcarea după mai bine de douăzeci şi patru de ore

După vizita lor la Kiev, mediatorii africani sunt așteptați la Sankt Petersburg să se întâlnească acolo sâmbătă cu Vladimir Putin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră