Meloni: UE este „un gigant birocratic invaziv”

27 Iun 2024
Meloni: UE este „un gigant birocratic invaziv”

Giorgia Meloni a renunțat la un acord pentru functiile de top din UE si a numit UE „un gigant birocratic invaziv”, scrie Politico.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile din spate cu privire la locurile de muncă de top din UE și a spus că este „suprareal” că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare.

„Sunt cei care susțin că cetățenii nu sunt suficient de înțelepți pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar nu sunt de acord”, a spus Meloni , în timp ce se adresa parlamentului italian miercuri dimineață.

Ea a vorbit la o zi după ce șase lideri UE din partidele centriste au anunțat că germanul Ursula von der Leyen, portughezul António Costa și estonia Kaja Kallas ar trebui să obțină cele mai înalte funcții la Comisia Europeană, Consiliul European și, respectiv, serviciul de politică externă.

Aceleași nume au fost prezentate înaintea alegerilor europene din iunie. Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieșit drept marele câștigător al acelei alegeri, dar și Parlamentul European s-a deplasat mai mult spre dreapta, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) al lui Meloni câștigând locuri.

Meloni vrea ca această schimbare să fie reflectată în procesul decizional european. Miercuri, ea a spus că liderii UE par tentați să „măture gunoiul sub covor” în loc să recunoască faptul că mulți alegători sunt nemulțumiți de UE.

Ea a numit UE „un gigant birocratic invaziv” și a cerut Italiei să obțină un rol de comisar european care să abordeze birocrația.

În comentariile ei de miercuri, cu o zi înainte ca liderii naționali să se întâlnească la Bruxelles, Meloni a spus că este „suprarealist” ca numele pentru pozițiile de vârf ale UE să fie prezentate „fără să pretindă măcar că discută semnalele alegătorilor”.

Meloni a subliniat că grupul ei este în prezent al treilea ca mărime din Parlamentul European înaintea liberalilor.

În următoarea Comisie Europeană, Meloni are ochii pe un portofoliu economic de top pentru Roma, împreună cu un titlu de vicepreședinte executiv sau vicepreședinte pentru ECR. 

Din punct de vedere tehnic, von der Leyen nu are nevoie de sprijinul tuturor liderilor UE pentru a fi aleasa pentru un alt mandat. Ea poate naviga cu sprijinul majorității dintre ei și fără sprijinul premierului italian. 

Un diplomat al UE a spus: „Nu este nicio problemă dacă trebuie să facem acest acord fără Meloni”.

Dar din punct de vedere politic, acest lucru este sensibil. Meloni nu este doar liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului, ci este și unul dintre puținii lideri europeni care au ieșit întăriți de la alegerile europene. 

Liderii UE se reunesc joi și vineri la Bruxelles și speră să sigileze pachetul de locuri de muncă de top, astfel încât Parlamentul European să poată vota un al doilea mandat pentru von der Leyen la jumătatea lunii iulie.

Într-un atac implicit la adresa francezului Emmanuel Macron, care a suferit o înfrângere grea la alegerile UE, Meloni a spus că va „lupta întotdeauna” împotriva celor care susțin „o viziune oligarhică și tehnocratică a politicii și societății”, deoarece încearcă să „păstreze în mod clar puterea chiar și din poziții de slăbiciune.”

„Ideea este să nu excludem pe nimeni. Ideea este că există o realitate politică care reiese din alegerile europene, care este confirmarea coaliției dintre PPE, S&D și Renew, o coaliție căreia nu aparține ECR”, a declarat un oficial de la Elysée marți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră