Pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina se prelungește, cele două părți folosesc mai multe obuze decât pot cumpăra sau produce, ceea ce înseamnă că fabricile devin la fel de critice ca trupele, scrie Bloomberg
Într-o zi obișnuită în Ucraina, armatele adverse aruncă până la 30.000 de obuze una către alta. Adică peste 200.000 pe săptămână, aproape 1 milion pe lună – fără a include gloanțele, minele terestre, grenadele de mână și alte muniții care sunt desfășurate în timp ce invazia lui Vladimir Putin intră în al doilea an.
În timp ce trupele ruse trag de obicei de două ori mai multe cartușe decât forțele ucrainene, stocurile de ambele părți se micșorează. Utilizarea muniției de către Ucraina este „de multe ori mai mare” decât rata actuală de producție a aliaților săi, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor la Bruxelles, în 13 februarie.Aceasta este o luptă pentru a aduce mai multe muniții și arme pe front, făcând războiul la fel de mult o bătălie a fabricilor, cât și a trupelor. Niciuna dintre părți nu riscă să-și epuizeze total inventarul, dar scăderea proviziilor limitează opțiunile unei armate, spune Mark Cancian, un fost colonel al Marinei americane, care este acum consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. „La un moment dat, asta devine o problemă”, spune el. „Dacă devine prea constrâns, nu poți trage în ținte foarte bune.”
Unii analiști spun că conflictul arată paralele incomode cu Primul Război Mondial, când combatanții s-au instalat în poziții înrădăcinate și au tras nenumărate obuze, în speranța de a rupe impasul. Pe măsură ce conflictul a prelungit, ambele părți au suferit o penurie de obuze de artilerie, iar în 1915 guvernul Marii Britanii a fost alungat din funcție după ce nu a reușit să livreze suficientă muniție în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „criza obuzelor”.
Ucraina a reușit să țină pasul deoarece armamentul mai precis obținut de la țările NATO îi permite să-și folosească muniția mai eficient decât o face Rusia, potrivit oficialilor alianței. Și se poate baza pe fabrici din Europa, SUA și Canada care au o capacitate potențială mult mai mare decât cea a Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni și a fost nevoită să apeleze la Coreea de Nord și Iran pentru aprovizionare. Armata SUA spune că până în această primăvară producția sa de obuze de 155 mm, un standard NATO pentru artilerie, va crește de la 14.000 la 20.000 pe lună. În ianuarie, armata a declarat că va investi 2 miliarde de dolari în mai multe dintre fabricile sale de muniție din SUA, deoarece își propune să atingă o capacitate de producție lunară de 90.000 de obuze de îndată ce anul viitor.
Compania germană Rheinmetall AG investește peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) într-o nouă linie de producție lângă Hamburg pentru a produce muniție pentru armele antiaeriene Gepard pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei. ZVS Holding din Slovacia spune că își va cvintupla producția anuală de obuze de 155 mm, la 100.000, până anul viitor. Franța și Australia fac echipă pentru a produce cantități nespecificate de obuze de 155 mm. Și Ucraina spune că este de acord cu membrii NATO să producă diferite tipuri de muniție în fabrici din afara țării.
Deși există puține informații publice despre eforturile Rusiei de a-și consolida proviziile de muniție, este clar că Kremlinul se concentrează pe producția de apărare. Oficialii guvernamentali se întâlnesc în mod regulat cu reprezentanți ai industriei pentru a coordona planurile, iar televiziunea de stat spune că fabricile de armament au continuat să lucreze din plin până la sărbătorile de Anul Nou, chiar dacă restul Rusiei și-a luat 10 zile libere. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a spus că armata a dublat aproximativ achizițiile de muniție în 2022 și că cheltuielile pentru sistemele de arme vor crește cu 50% în acest an. „Nu avem restricții de finanțare”, a spus Putin personalului Ministerului Apărării în decembrie. „Țara, guvernul va oferi orice va cere armata. Orice."
În februarie, agenția de știri de stat a raportat o creștere a producției de obuze de artilerie ghidate de Krasnopol. Centrul de Analiză a Strategiei și Tehnologiei din Moscova estimează că producția de avioane de luptă a crescut la jumătate anul trecut, deși a fost încă cu 70% sub nivelul din 2014. Uraltransmash, care produce obuziere autopropulsate, a anunțat un mare impuls de angajare.
Și Uralvagonzavod, principalul producător de tancuri de luptă rusești, spune că funcționează 24 de ore pe zi. „Trebuie să modernizăm și să producem alte mii de tancuri”, a declarat fostul președinte Dmitri Medvedev, care acum supraveghează achiziția de arme, în timpul unei vizite la o fabrică de armament din orașul siberian Omsk, pe 2 februarie. 9.
Europa de Vest, prin contrast, a întârziat să crească producția, spune Tomas Kopecny, ministrul adjunct al apărării al Republicii Cehe responsabil cu cooperarea industrială. Miniștrii Apărării din peste o duzină de țări NATO s-au întâlnit vara trecută pentru a discuta problema, dar multe guverne nu au decis încă unde sau cum să investească. „Dacă lăsăm economia rusă să se transforme pe deplin într-un mod de producție de război și nu începem aceste proiecte”, spune Kopecny, „vor produce mai multă muniție decât oricine livrează Ucrainei”.
Guvernele europene sporesc cheltuielile pentru apărare, dar asta urmează după ani de investiții limitate. Birocrația necesară pentru a direcționa cheltuielile s-a atrofiat, așa că, pe măsură ce banii încep să curgă, nu există suficienți angajați pentru a îndeplini contractele, spune Lucie Béraud-Sudreau, care urmărește producția de arme la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm. „Companiile știu că vin banii”, spune ea. „Dar încă le lipsesc contracte și vor să se asigure că există o rentabilitate a investiției.”
Cheltuielile de apărare ale membrilor NATO
Unul dintre cele mai mari impedimente în calea unei producții mai mari este reflexul unor state NATO de a procura arme și muniții pe cont propriu pentru sistemele autohtone, mai degrabă decât să lucreze cu alte națiuni, potrivit unui înalt diplomat european care a cerut să nu fie identificat. Gruparea comenzilor ar putea accelera producția, menținând în același timp limitele la costuri, spune diplomatul, iar folosirea aceluiași tip de muniție ar ajuta să vă asigurați că fiecare primește ceea ce are nevoie.
Până la uşurarea preocupărilor legate de aprovizionare, ambele părţi vor trebui probabil să limiteze utilizarea muniţiei, spune Rob Bauer, ofiţer militar superior al NATO. Și asta, spune amiralul olandez, oferă lecții pentru alianță în orice conflict mai larg în care ar putea fi implicată. „Războiul este despre stocuri”, spune el, „despre capacitatea ta de a continua lupta atâta timp cât este nevoie”.
Asistența de securitate a SUA acordată Ucrainei
- 38 Sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) și muniție
- 8 sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (Nasams)
- 1 baterie și muniție de apărare antiaeriană Patriot
- 31 tancuri M1 Abrams,
- 45 tancuri T-72B și 109 vehicule de luptă de infanterie Bradley
- Transportoare blindate de personal 300 M113 și 90 Stryker
- Peste 1.600 de sisteme antiaeriene Stinger Peste 8.500 de sisteme anti-blindură și peste 50.000 de alte sisteme anti-blindură
- Peste 1.800 de sisteme de avioane tactice fără pilot Phoenix Ghost,
- peste 700 de UAS tactici Switchblade și alte UAS 160 obuziere de 155 mm și 72 de 105 mm cu peste 1,5 milioane de cartușe de artilerie 30 de sisteme de mortiere de 120 mm și 166.000 de cartușe
- Sisteme de la distanță anti-armură (RAAM).
- 2.590 de rachete lansate cu tub, urmărite optic, ghidate cu fir (TOW), rachete anti-radiații de mare viteză (HARM) și sisteme de rachete ghidate cu laser
- Peste 13.000 de lansatoare de grenade și arme de calibru mic
- Sursa: Serviciul de Cercetare a Congresului
- Elementele enumerate sunt asistență angajată din 2022 până în ianuarie