Jens Stoltenberg: Ucraina folosește mai multă muniție decât produce NATO

13 Feb 2023
 Jens Stoltenberg: Ucraina folosește mai multă muniție decât produce NATO

Potrivit secretarului general al NATO, aliații trebuie să-și mărească capacitatea de producție de muniție pentru a face față cererii ucrainene, scrie Le Figaro.

Forțele ucrainene consumă o cantitate de muniție mult superioară producției aliaților NATO care trebuie să-și sporească în mod imperativ capacitățile, a avertizat luni secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg.

Rata actuală de utilizare a muniției de către Ucraina este mult mai mare decât rata noastră actuală de producție”, a spus el în timpul unei conferințe de presă în ajunul unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO. 

Pune sub presiune industriile noastre de apărare ”, a adăugat el.


Stoltenberg a mai subliniat că Alianța Atlantică a început să acționeze, referindu-se atât la creșterea capacității pe termen scurt – cu muncă de weekend de exemplu – dar și la investiții în capacitatea de producție pe termen mediu, scrie Le Monde

Cum să accelerăm producția de muniție pentru a umple stocurile europene și a furniza mai mult Ucrainei?

Joi, 9 februarie, în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, Kaja Kallas, prim-ministrul estonian, a făcut o propunere colegilor săi: ca Europa să cumpere împreună piese de artilerie pentru a le transfera direct în Ucraina.

„Un pic așa cum am putut face pentru vaccinuri în timpul pandemiei de Covid-19. Comisia a strâns cererile, fondurile statelor, şi a dat comenzile ,  a spus Kallas unor jurnalişti europeni.  A funcționat, așa că de ce să nu o facem pentru arme? Acest lucru ar oferi vizibilitate producătorilor.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră