Numele lui Mario Draghi a aparut ca fiind potențial președinte al Consiliului European. Planurile lui Charles Michel de plecare anticipată au dat startul cursei pentru locurile de top din bloc, scrie Financial Times
Planul lui Charles Michel de a demisiona devreme din funcția sa de președinte al Consiliului European a demarat negocierile cu privire la locurile de muncă de top din UE, fostul premier italian Mario Draghi fiind considerat de unii ca un candidat de frunte.
Draghi, în vârstă de 76 de ani, este fostul președinte al Băncii Centrale Europene creditat cu salvarea monedei unice a blocului și o potențială opțiune de a-l succeda lui Michel, au declarat oficiali și diplomați UE pentru Financial Times.
Este posibil să apară și alți posibili candidați pentru rolul de președinte al Consiliului European, care implică prezidarea și stabilirea agendei pentru summiturile liderilor UE.
Este dificil de prezis succesiunea acordurilor pentru a ocupa cele mai importante locuri de conducere ale UE, care depind și de rezultatul alegerilor la nivelul UE. O sursă apropiată lui Draghi a spus că nu caută niciun rol principal în blocul UE.
Dar speculațiile cu privire la perspectivele lui Draghi, bazate pe palmaresul, experiența și statura sa ca una dintre cele mai proeminente figuri ale UE, subliniază dorința din multe capitale de a finaliza un succesor cu mult înainte de plecarea probabilă a lui Michel la mijlocul lunii iulie.
„Draghi este genul de personaj care va fi foarte greu de refuzat dacă există un adevărat impuls în spatele lui”, a declarat Nathalie Tocci, director al Istituto Affari Internazionali, un think-tank cu sediul la Roma. „Dar nu este clar că alții sunt dispuși să pună asta în mișcare.”
„Este puțin probabil să spună nu dacă este întrebat serios, dar nici nu va da drumul la asta”, a spus Tocci.
Urgența găsirii unui succesor al lui Michel – care urmează să candideze ca europarlamentar – a fost parțial determinată de regulile UE care i-ar permite liderului eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, să își asume postul dacă niciun candidat nu poate fi convenit până la retragerea președintelui Consiliului European.
Ungaria va deține președinția rotativă de șase luni a UE de la 1 iulie. Membrii nou-aleși ai parlamentului european trebuie să preia mandatul până la jumătatea lunii iulie, ultima dată la care Michel ar putea rămâne președinte.
Dar liderii UE au și opțiunea de a instala un candidat interimar pentru a-l exclude pe Orbán. Draghi, însă, este puțin probabil să accepte acest rol pe o bază interimară, a spus un oficial.
Draghi s-a retras din viața publică în 2022, după ce perioada în care a fost prim-ministru italian a fost întreruptă de alegeri anticipate. Dar el a asumat un rol de consilier al UE anul trecut, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut să scrie un raport despre competitivitatea slabă a blocului.
Fostul lider italian va informa vineri la Bruxelles membrii comisiei despre lucrările inițiale pentru acel raport. Acesta urmează să fie publicat după alegerile UE.
Alte nume care sunt prezentate pentru postul în Consiliul European includ actualii prim-miniștri, cum ar fi Pedro Sánchez din Spania și Danemarca Mette Frederiksen.
Spre deosebire de Draghi, ambii lideri sunt afiliați la mari partide politice europene, un factor important în numirile UE. Lipsa de apartenență la partid a lui Draghi „îl va afecta”, a spus un diplomat al UE.
În timp ce guvernul de la Roma s-ar putea să-i susțină candidatura, statele membre din Europa Centrală și de Est s-au plâns de mult timp că locurile de top sunt date prea des către vest-europeni.