Într-un interviu acordat emisiunii Meet the Press de la NBC, secretarul de stat american Marco Rubio a explicat direcțiile majore ale politicii externe a administrației Trump, reafirmând linia dură față de imigrația ilegală, reformele interne din Departamentul de Stat și o nouă abordare a relațiilor cu aliații europeni. Rubio a susținut că nu este vorba despre o ruptură transatlantică, ci despre necesitatea unei relații comerciale corecte, în condițiile în care SUA nu mai sunt dispuse să tolereze barierele și standardele protecționiste impuse de Bruxelles. Oficialul american a subliniat că Washingtonul este angajat într-o confruntare strategică de lungă durată cu China și că administrația Trump își propune să reconfigureze poziția globală a Americii fără a mai depinde de birocrațiile internaționale sau de parteneri inegali.
ÎNTREBARE: Alături de mine se află acum secretarul de stat Marco Rubio. Domnule secretar, bine ați revenit la Meet the Press.
MARCO RUBIO: Bună dimineața. Mulțumesc.
ÎNTREBARE: Bună dimineața și dumneavoastră. Mulțumim că sunteți aici. Președintele Trump urmează să marcheze 100 de zile de la preluarea mandatului. Acest moment vine în contextul uneia dintre promisiunile-cheie din campanie: încetarea războiului din Ucraina, pe fundalul acelei întâlniri extraordinare dintre președintele Trump și președintele Zelenski. Domnule secretar, Rusia și Ucraina sunt mai aproape de un acord în urma acestei întâlniri?
RUBIO: Cred că sunt mai aproape, în general, decât au fost în ultimii trei ani, dar încă nu am ajuns acolo. După cum am spus și eu, cum a spus și președintele și cum au spus și alții, s-a făcut o muncă extraordinară la cel mai înalt nivel al guvernului nostru. Președintele a mobilizat toți oamenii de care vă puteți imagina – ambasadorul Witkoff, eu, consilierul pentru securitate națională, vicepreședintele – toți au fost implicați în efortul de a apropia cele două părți, pentru a deschide o cale către pace.
Apropo, este un lucru care ar trebui salutat. El încearcă să pună capăt unui război de trei ani care nu are o soluție militară, un conflict în care, în fiecare zi, mor oameni, în special de partea ucraineană – adesea civili și copii, după cum am văzut în ultimele săptămâni. El vrea să pună capăt acestui război. Și am înregistrat progrese reale. Dar acei ultimi pași ai acestui drum sunt întotdeauna cei mai dificili și trebuie făcuți curând. Nu putem continua să investim timp și resurse în acest efort dacă nu va da rezultate.
Săptămâna trecută a fost despre a înțelege cât de aproape sunt cu adevărat cele două părți și dacă sunt suficient de aproape încât să merite să continuăm să investim în acest proces de mediere.
ÎNTREBARE: Care este termenul limită? Vorbim de săptămâni sau luni? Cât timp mai acordați pentru încheierea unui acord de pace?
RUBIO: Ei bine, întotdeauna mi se pare o greșeală să stabilești o dată precisă sau ceva de genul acesta. Dar pot să vă spun doar că, la aproape o sută de zile de la începutul acestui mandat prezidențial, președintele a dedicat o cantitate enormă de timp și energie acestui subiect și credem că am adus părțile mai aproape decât au fost de foarte mult timp. Dar încă nu am ajuns acolo și e momentul să înceapă să se întâmple ceva. Cred că aceasta va fi o săptămână foarte critică. Această săptămână va fi cu adevărat importantă, pentru că va trebui să decidem dacă merită să continuăm implicarea în acest efort sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme, care sunt cel puțin la fel de importante, dacă nu mai importante în unele cazuri.
Dar ne dorim să vedem acest lucru realizându-se. Există motive de optimism, dar și motive de realism, desigur. Suntem aproape, dar nu suficient de aproape.
ÎNTREBARE: Să vorbim despre ceea ce am văzut și auzit de la președintele Trump, care spune acum că vrea să trateze cu președintele Putin, citez, „diferit”, prin sancțiuni bancare sau sancțiuni secundare. Va merge președintele Trump mai departe și va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei?
SECRETARUL RUBIO: Ei bine, în primul rând, avem mai multe opțiuni, sincer, pentru a aborda acest subiect și a-l gestiona, dar nu ne dorim să ajungem acolo. Încă nu e momentul. Cred că ceea ce spune președintele – și spune asta de ceva vreme – este că știe că are aceste opțiuni – i se pune des întrebarea – dar ceea ce își dorește cu adevărat este un acord de pace. Vrea ca moartea și uciderea să înceteze.
Este un război teribil. A costat viețile a mii de oameni. Miliarde de dolari și distrugeri pe generații, în special de partea ucraineană. Vrem ca războiul să se termine. Ieri, la slujba Papei, s-a vorbit despre război și despre cum trebuie să se oprească. Papa – Papa de dinainte – a fost celebrat pentru că a fost un făuritor de pace și pentru că a încercat să vorbească despre aceste lucruri. Ar trebui să fim cu toții fericiți că avem un președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump, care vrea să pună capăt războaielor și să le prevină, iar asta încercăm să facem aici.
Și, în cele din urmă, dacă nu se întâmplă, dacă nu se concretizează, atunci, ca stat suveran, avem opțiuni pentru cei pe care îi considerăm responsabili pentru că nu vor pacea. Dar preferăm să nu ajungem în acel punct încă, pentru că asta ar închide ușa diplomației.
ÎNTREBARE: Președintele a făcut o serie de cereri Ucrainei. Chiar luna trecută, mi-a spus că ar putea impune sancțiuni Rusiei. Presupun că, având în vedere frustrarea pe care o exprimă, domnule secretar, de ce nu a impus sancțiuni până acum?
SECRETARUL RUBIO: Pentru că încă sperăm ca acest efort diplomatic să dea rezultate și să putem aduce cele două părți mai aproape. Adică, în momentul în care începi să faci astfel de lucruri, te îndepărtezi – te îndepărtezi de efort. Practic îți condamni singur următorii doi ani la război, iar noi nu vrem să vedem asta.
Cred că ceea ce este important – și cu adevărat esențial – este că nu există nicio altă țară, nicio altă instituție sau organizație pe acest pământ care să poată aduce aceste două părți împreună. Nimeni altcineva nu vorbește cu ambele părți, în afară de noi, și nimeni altcineva în lume nu poate realiza ceva de acest fel în afară de președinte.
Este o responsabilitate foarte mare și o oportunitate cu adevărat importantă, și vrem să ne asigurăm că o ducem până la capăt, că nu abandonăm ceva care chiar ar putea funcționa sau ar putea duce la pace. Dar, în același timp, nu vrem să continuăm să investim timp într-un proces care nu ne duce nicăieri. Așadar, pe parcursul acestui proces, încercăm să determinăm dacă ambele părți își doresc cu adevărat pacea și cât de aproape sau de departe sunt după 90 de zile de eforturi – peste 90 de zile, de fapt. Asta încercăm să înțelegem săptămâna aceasta.
Există motive de optimism, dar și motive de îngrijorare. Este complicat. Dacă acest război ar fi fost ușor de încheiat, cineva l-ar fi încheiat demult. Dar în acest moment, singurul care poate aduce cele două părți la masa negocierilor pentru a pune capăt acestui război este președintele nostru, Donald Trump, și facem tot ce putem pentru a vedea dacă putem realiza acest lucru în următoarele zile.
ÎNTREBARE: Dar permiteți-mi să vă întreb despre limbajul pe care l-ați folosit. În urmă cu doar trei ani, ați co-sponsorizat un proiect de lege în Senat care interzicea Statelor Unite să recunoască pretențiile Rusiei asupra oricărei porțiuni de teritoriu ucrainean. Vă citesc un fragment din ce ați spus:
„Vladimir Putin este adevăratul agresor în acest război și încearcă o preluare nejustificată a unei țări democratice suverane. Statele Unite nu pot recunoaște pretențiile lui Putin, altfel riscăm să stabilim un precedent periculos pentru alte regimuri autoritare, precum Partidul Comunist Chinez. Ce mesaj transmitem Chinei și altor adversari dacă Statele Unite permit Rusiei să păstreze teritoriul revendicat ilegal?”
SECRETARUL RUBIO: În primul rând, aș spune că în acest moment există multe relatări de presă despre tot felul de concesii. S-au discutat multe lucruri. Și motivul pentru care se discută aceste lucruri este foarte simplu – nu pentru că vrem să forțăm sau să presăm pe cineva să accepte ceva, ci pentru că trebuie să înțelegem care sunt opțiunile pentru a pune capăt războiului. Trebuie să fim maturi și realiști aici. În orice încheiere negociată a unui război, ambele părți primesc ceva și ambele trebuie să renunțe la ceva. Asta este realitatea.
Fără să vorbesc în mod specific despre acel caz sau altul, ați menționat o declarație din septembrie 2022. De atunci, acest război a continuat. Mii de oameni au mai murit, distrugeri pe generații, iar Ucraina va avea nevoie de două generații pentru a reconstrui. Acesta este un război care trebuie să se încheie acum.
Așadar, pentru ca acest război să se termine, sunt lucruri pe care Rusia le vrea și nu le va obține, și sunt lucruri pe care Ucraina le vrea și nu le va obține. Dacă nu ar fi așa, pacea s-ar fi făcut de mult. Nimeni nu pretinde aici că o parte va capitula necondiționat în fața celeilalte și că astfel se va pune capăt războiului. Dar tocmai de aceea diplomația este dificilă și consumatoare de timp – dar este singura cale de a încheia acest conflict.
Nu există o soluție militară la acest război. Singura soluție este un acord negociat în care ambele părți vor trebui să renunțe la ceva ce pretind că își doresc și să ofere celuilalt ceva ce ar prefera să nu ofere. Așa se încheie războaiele, și asta încercăm să realizăm aici, pentru ca mai mulți oameni să nu mai moară. Sunt oameni care vor muri astăzi în acest război pentru că nu există pace. Nu vrem să mai fim nevoiți să spunem asta. De fiecare dată când porniți televizorul și vedeți că a mai fost un atac cu rachete, alte victime – toate aceste lucruri vor continua să se întâmple. Și ar putea deveni și mai grave în lunile care urmează.
RUBIO: Ei bine, întotdeauna mi se pare ridicol să stabilim o dată exactă sau orice altceva. Dar pot să vă spun că, aproape la o sută de zile de la începutul acestui mandat, președintele a dedicat o cantitate uriașă de timp și energie acestui subiect și credem că am reușit să apropiem părțile mai mult decât au fost în foarte mult timp. Dar nu am ajuns încă acolo, și trebuie să înceapă să se întâmple. Trebuie să începem – cred că aceasta va fi o săptămână foarte critică. Această săptămână va fi o săptămână cu adevărat importantă în care trebuie să luăm o decizie despre dacă aceasta este o inițiativă la care vrem să continuăm să ne implicăm, sau dacă e timpul să ne concentrăm pe alte probleme care sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în unele cazuri.
Dar vrem să vedem că se întâmplă. Sunt motive de optimism, dar există și motive de realitate, desigur. Suntem aproape, dar nu suficient de aproape.
ÎNTREBARE: Să discutăm despre ceea ce am auzit de la președintele Trump online, care acum spune că vrea să negocieze cu președintele Putin „diferit”, prin sancțiuni bancare sau secundare. Va impune președintele Trump noi sancțiuni împotriva Rusiei?
RUBIO: Ei bine, în primul rând, nu o să comentez – președintele – avem multiple opțiuni, sincer, pentru a aborda această problemă și pentru a face față tuturor acestor lucruri, dar nu vrem să ajungem la acel punct. Nu este încă momentul. Cred că ceea ce spune președintele, și ceea ce spune de mult timp, este că este conștient că are aceste opțiuni – oamenii îi cer asta tot timpul – dar ceea ce își dorește cu adevărat este un acord de pace. Vrea ca moartea și uciderea să se oprească.
Aceasta este o război teribil. A costat viețile a mii de oameni. Miliarde de dolari și o distrugere de generații, în special de partea ucraineană. Vrem ca războiul să se oprească. Ați văzut ieri la slujba Papa, s-a vorbit despre război și despre cum trebuie să se oprească. Papa – Papa cel târziu a fost celebrat pentru că a fost un apărător al păcii și pentru că a încercat să discute aceste subiecte. Ar trebui să fim cu toții fericiți că avem un președinte al Statelor Unite în Donald J. Trump care vrea să pună capăt și să prevină războaiele, și asta este ceea ce încercăm să facem aici.
Și, în final, uite, dacă nu se întâmplă, dacă nu se realizează, atunci ca stat-națiune avem opțiuni pentru cei pe care îi considerăm responsabili pentru refuzul păcii. Dar preferăm să nu ajungem la acest stadiu, pentru că credem că închide ușa diplomației.
ÎNTREBARE: Ei bine, președintele a făcut o serie de cerințe împotriva Ucrainei. Chiar luna trecută, președintele mi-a spus că ar putea impune penalități împotriva Rusiei. Cred că, având în vedere frustrarea pe care o exprimă, domnule secretar, de ce nu a impus încă sancțiuni?
RUBIO: Ei bine, pentru că cred că încă sperăm să vedem că acest efort funcționează în diplomație și că putem aduce aceste două părți mai aproape una de alta. Adică, în momentul în care începi să faci astfel de lucruri, te îndepărtezi – te îndepărtezi de acest obiectiv. Acum te-ai condamnat la încă doi ani de război și nu vrem să vedem asta întâmplându-se.
Cred că ceea ce este important și cântărește cu adevărat este că nu există nicio altă țară, nu există nicio altă instituție sau organizație pe această planetă care să poată aduce aceste două părți împreună. Nimeni altcineva nu vorbește cu ambele părți decât noi, și nimeni altcineva în lume nu poate face ca ceva de genul acesta să se întâmple, decât președintele.
Aceasta este o responsabilitate foarte semnificativă și o oportunitate cu adevărat importantă, și vrem să ne asigurăm că o ducem până la capăt, că nu ne retragem de la ceva care poate să funcționeze sau care poate conduce la pace. Dar nu vrem nici să continuăm să pierdem timp pe ceva ce nu ne va aduce acolo. Așadar, pe tot parcursul acestui proces, este vorba despre a determina dacă ambele părți vor cu adevărat pacea și cât de aproape sunt sau cât de departe sunt după 90 de zile de eforturi, după 90 de zile de eforturi. Acesta este ceea ce încercăm să determinăm săptămâna aceasta.
Există motive de optimism și există și motive de îngrijorare. Este complicat. Dacă acest război ar fi fost ușor de încheiat, cineva altcineva l-ar fi încheiat de mult. Dar, acum, singurul care poate aduce aceste două părți împreună pentru a încheia acest război este președintele nostru, președintele Trump, și facem tot ce putem pentru a vedea dacă putem rezolva acest lucru în următoarele zile.
ÎNTREBARE: Dar permiteți-mi să vă întreb despre limbajul pe care l-ați folosit. Acum trei ani, ați co-sponsorizat un proiect de lege în Senat care interzicea Statelor Unite să recunoască revendicările Rusiei asupra oricărei părți a teritoriului Ucrainei. Permiteți-mi să vă citesc o parte din ce ați spus. Citat:
„Vladimir Putin este adevăratul agresor în acest război, iar el încearcă o preluare nejustificată a unei țări suverane și democratice. Statele Unite nu pot recunoaște revendicările lui Putin, deoarece riscăm să stabilim un precedent periculos pentru alte regimuri autoritare, cum ar fi Partidul Comunist Chinez, să imite acest lucru. Ce mesaj trimitem Chinei și altor adversari dacă Statele Unite permit Rusiei să păstreze teritoriul pe care l-a revendicat ilegal?”
RUBIO: Ei bine, în primul rând, aș spune că în acest moment există o mulțime de știri în presă despre una sau alta sau despre aceste concesii sau despre cealaltă. S-au discutat multe lucruri. Iar motivul pentru care se discută aceste lucruri este foarte simplu, nu pentru că vom forța pe cineva să facă ceva sau vom presa pe cineva să facă așa ceva, ci pentru că trebuie să înțelegem care sunt opțiunile pentru a pune capăt războiului. Trebuie să fim adulți și realiști. În orice încheiere negociată a unui război, ambele părți primesc ceva și ambele părți trebuie să renunțe la ceva. Aceasta este o realitate.
Fără a vorbi în mod specific despre asta sau altceva, ați scris ceva – vorbiți despre – care a fost în septembrie 2022. Din septembrie 2022, acest război a continuat. Mii de oameni au murit, o distrugere generațională de la care Ucraina va petrece două generații reconstruindu-se. Acesta este un război care trebuie să se încheie acum.
Și astfel, pentru ca acest război să se încheie, există lucruri pe care Rusia le dorește și pe care nu le va obține, și există lucruri pe care Ucraina le dorește și pe care nu le va obține. Dacă nu ar fi fost cazul, acest lucru s-ar fi făcut cu mult timp în urmă. Nimeni de aici nu susține că o parte se va preda necondiționat celeilalte și va pune capăt acestui conflict, dar de aceea diplomația poate fi dificilă și consumatoare de timp, dar este singura modalitate de a pune capăt acestui conflict.
Nu există o soluție militară la acest război. Singura soluție la acest război este o înțelegere negociată, în care ambele părți vor trebui să renunțe la ceva ce pretind că își doresc și vor trebui să ofere celeilalte părți ceva ce și-ar fi dorit să nu fi primit. Așa se pun capăt războaielor și asta încercăm să realizăm aici, pentru ca mai mulți oameni să nu moară. Există oameni care vor muri astăzi în acest război pentru că nu există pace. Nu vrem să continuăm să fim nevoiți să spunem asta. De fiecare dată când dai la știri și spun: ei bine, încă un atac cu rachete, încă unul - toate aceste lucruri vor continua să se întâmple. Situația s-ar putea înrăutăți în lunile următoare.
ÎNTREBARE: Da. Președintele Putin nu a recunoscut niciodată dreptul Ucrainei la existență, așa că de ce aveți încredere că nu va invada din nou Ucraina sau o altă țară europeană?
RUBIO: Nu cred că acordurile de pace sunt construite pe încredere. Cred că acordurile de pace trebuie construite pe verificare, trebuie construite pe fapte, trebuie construite pe acțiuni, trebuie construite pe realități. Deci nu este o chestiune de, ei bine, noi... de încredere. Este o chestiune de integrare a acestor lucruri - verificare, garanții de securitate, lucruri care au fost discutate în trecut. Despre toate aceste lucruri se vorbește aici, toate aceste lucruri.
ÎNTREBARE: Da.
SECRETARUL RUBIO: Dar acum nu este momentul – încercăm să aducem cele două părți împreună. Ultimul lucru pe care îl doriți este să oferiți uneia dintre părți – uneia dintre cele două părți – o scuză pentru a renunța la acest efort. Încercăm doar să obținem pacea. În cele din urmă, permiteți-mi să vă reamintesc tuturor că ceea ce încercăm să facem este să punem capăt unui război care ne-a costat pe noi, pe aliații noștri, mulți bani; a costat multe vieți omenești; a distrus multe vieți omenești; a forțat milioane de oameni să-și părăsească țara, milioane de ucraineni care nu mai locuiesc în țară și nu au putut să se întoarcă. Vrem doar ca toate acestea să se oprească și încercăm să aflăm dacă putem juca un rol pentru a realiza acest lucru.
Sper – toată lumea ar trebui să spere că vom avea succes. În loc să se împotrivească președintelui Trump, toată lumea ar trebui să spere că președintele Trump poate pune capăt acestui război, pentru că, în acest moment, nu este bine pentru nimeni. S-ar putea să nu funcționeze. Acordurile de pace sunt dificile. Dar încercăm și cred că președintele merită laude pentru că a investit atât de mult timp, atâta energie și atâtea resurse pentru a încerca să aducă acest rezultat al păcii.
ÎNTREBARE: Bine, domnule secretar, să trecem la China și la războiul comercial al președintelui. Președintele Trump a declarat că a vorbit direct cu președintele Xi Jinping. Oficialii chinezi spun însă că nu au avut loc discuții despre un război comercial. Ne puteți ajuta să înțelegem care este situația? A vorbit președintele Trump cu președintele Xi după ce a impus acele tarife de 145%?
SECRETARUL RUBIO: Ei bine, adică, la fel ca în răspunsul anterior, cred că nu voi comenta cine a vorbit cu cine și despre ce au vorbit, pentru că, evident, și aceasta este o negociere cu miză mare. Adevărul fundamental este acesta: Timp de aproximativ 30 de ani, chinezii au scăpat nepedepsiți prin practici comerciale neloiale - nu doar prin practici comerciale neloiale, scandalos de nedrepte.
ÎNTREBARE: Da.
SECRETARUL RUBIO: Este foarte simplu. Companiile chineze pot face ce vor în America. Companiile americane pot face doar ceea ce le permit chinezii să facă în China, iar acest lucru este foarte limitat, iar în fiecare an devine din ce în ce mai limitat. Nu doar pe noi ne inundă, ci și lumea cu exporturi, dar resping orice importuri. Sunt 100% favorabili companiilor lor – nedrept de favorabili companiilor lor și nedrepti ale noastre.
Ne fură proprietatea intelectuală. Deproiectează lucruri pe care le pun în posesie. Adică, e nedrept la nesfârșit și li s-a permis să scape nepedepsiți. Și în sfârșit – aproape prea târziu, într-adevăr, dar în sfârșit – avem un președinte care s-a opus.
Și nu doar noi trebuie să ne opunem acestei situații, apropo. Europa este îngrijorată de numărul de mașini electrice pe care China a încercat să le vândă. China a avut probleme comerciale cu Canada și cu alții. Acest lucru trebuie să înceteze.
Deci, concluzia este că președintele se ocupă de ceva ce ar fi trebuit rezolvat cu foarte mult timp în urmă și era aproape prea târziu.
ÎNTREBARE: Deci, domnule secretar, ca să fie clar, nu puteți confirma că a avut loc o convorbire telefonică între președintele Trump și președintele Xi al Chinei după...
SECRETARUL RUBIO: Ei bine, nu comentez apelurile telefonice pe care le dă președintele —
ÎNTREBARE: Bine.
SECRETARUL RUBIO: — cu lideri străini.
ÎNTREBARE: Bine. Îmi pare rău.
SECRETARUL RUBIO: Da, cred că v-aș îndruma către Casa Albă.
ÎNTREBARE: Bine.
SECRETARUL RUBIO: Este treaba președintelui să vă spună cu cine a vorbit. Nu voi sta în calea acestor negocieri.
ÎNTREBARE: Bine. Haideți să vorbim acum despre niște știri noi care au apărut peste noapte. Vreau doar să le parcurg pentru dumneavoastră și pentru publicul nostru. Trei copii cetățeni americani au fost deportați împreună cu mamele lor. Acum, acestea sunt conform The Washington Post. Avocatul familiei spune că unul dintre ei este un copil de patru ani cu cancer în stadiul patru, deportat fără medicamente sau posibilitatea de a contacta medici. Avocații familiei spun, de asemenea, că clienților lor li s-a refuzat comunicarea cu familia și reprezentanții legali înainte de a fi deportați, iar acest lucru ridică îngrijorări cu privire la problema garanțiilor procesuale, că acestea sunt încălcate.
Așadar, permiteți-mi să vă întreb: Au toți cei de pe teritoriul SUA, cetățeni și non-cetățeni, dreptul la un proces echitabil?
SECRETARUL RUBIO: Da, desigur. Dar permiteți-mi să vă spun că se pare că – în ceea ce privește statutul în materie de imigrare, legile sunt foarte specifice. Dacă vă aflați ilegal în această țară, nu aveți dreptul să vă aflați aici și trebuie să fiți expulzat. Asta spune legea.
Cumva, în ultimii 20 de ani, am pierdut complet această noțiune că, într-un fel – sau am adoptat complet – ideea că, da, avem legi privind imigrația, dar odată ce intri ilegal în țara noastră, acestea declanșează tot felul de drepturi care te pot ține aici pe termen nelimitat. De aceea eram inundați la graniță. Și am pus capăt acestui lucru și de aceea nu – vezi un număr istoric de oameni care încearcă nu doar să ne treacă granița, ci și să o treacă în Panama, până jos, prin Darién Gap. Adică, a fost un ajutor imens și pentru acele țări.
Titlul, e un titlu înșelător, nu-i așa? Trei cetățeni americani cu vârste de patru, șapte și doi ani nu au fost deportați. Mamele lor, care se află ilegal în această țară, au fost deportate. Copiii au plecat cu mamele lor. Acei copii sunt cetățeni americani. Se pot întoarce în Statele Unite dacă există tatăl lor sau cineva aici care vrea să-i ia în custodie.
ÎNTREBARE: Da.
SECRETARUL RUBIO: Dar, în cele din urmă, cine a fost deportat a fost mama lor – mamele lor, care erau aici ilegal. Copiii au plecat pur și simplu cu mamele lor. Dar nu a fost ca și cum – voi faceți să pară că agenții ICE au dărâmat ușa și l-au apucat pe copilul de doi ani și l-au aruncat într-un avion. Asta induce în eroare.
ÎNTREBARE: Da.
SECRETARUL RUBIO: Pur și simplu nu este adevărat.
ÎNTREBARE: Ca să fie clar, pentru că vreau să ajung la revizuirea Departamentului de Stat, este politica SUA de a deporta copii, chiar și cetățeni americani, împreună cu familiile lor – și înțeleg ce spuneți – fără un proces echitabil? Să fim foarte clari.
SECRETARUL RUBIO: Ei bine, nu, nu, nu. Din nou, dacă cineva se află în această țară ilegal, ilegal, acea persoană este deportată. Dacă acea persoană este cu un copil de doi ani sau are un copil de doi ani și spune: „Vreau să-mi iau copilul cu mine”, ei bine, atunci ce? Ai două opțiuni. Poți spune da, desigur că îți poți lua copilul, indiferent dacă este cetățean sau nu, pentru că este copilul tău; sau poți spune da, poți pleca, dar copilul tău trebuie să rămână în țară. Și atunci titlurile tale ar suna: „SUA ține ostatic un copil de doi ani, un copil de patru ani, un copil de șapte ani, în timp ce mama este deportată.”
Deci mama – părinții fac această alegere. Îmi imaginez că acei trei copii cetățeni americani au tați aici, în Statele Unite. Pot rămâne cu tatăl lor. Depinde de familia lor să decidă unde merg copiii. Copiii merg cu părinții lor. Părinții decid unde merg copiii lor.
ÎNTREBARE: Bine.
SECRETARUL RUBIO: SUA le-a deportat mamele, care se aflau ilegal în America.
ÎNTREBARE: Domnule Secretar, vreau să vă vorbesc despre această revizuire a Departamentului de Stat. Ați redus numărul angajaților din SUA cu 15%, de fapt mai puțin decât recomanda Casa Albă, care era de aproximativ 50%, din câte am înțeles. Ați terminat cu reducerile sau vor urma altele?
SECRETARUL RUBIO: Nu am redus nimic încă. Ceea ce am făcut este să reorganizăm agențiile pentru că avem o – lumea, globul, planeta, are exact aceeași dimensiune ca acum 20 de ani, dar Departamentul de Stat este cumva aproape dublu. Deci lumea nu a devenit mai mare, dar cumva Departamentul de Stat continuă să crească.
Dar nu este vorba doar despre economisirea banilor. Este vorba, în primul rând, despre a ne asigura că fiecare birou și fiecare oficiu din Departamentul de Stat are un scop, că acesta îi îndeplinește și că lucrează împreună. Despre ce este vorba, de fapt, este să împuternicim ceea ce se numește birourile regionale și ambasadele noastre. Vrem să redăm mai multă putere, mai multă influență și mai multă responsabilitate ambasadelor noastre și birourilor regionale care supraveghează aceste ambasade. Despre asta este vorba în această reorganizare.
Cele 15 procente la care vă referiți înseamnă că, după ce ne vom reorganiza, le vom cere șefilor de birouri și secretarilor adjuncți, mulți dintre ei fiind ofițeri de carieră ai Serviciului Extern, să își analizeze birourile și operațiunile și să ne sugereze reduceri de 15 procente. Apoi vom analiza și asta. Nu este un număr nerezonabil.
Dar aceasta este o reorganizare care ar fi trebuit să fie făcută acum 10, 15 ani. Mai mulți secretari de stat din ambele țări - numiți de președinți atât democrați, cât și republicani - ar fi fost încântați să o facă. Pur și simplu am norocul să lucrez pentru un președinte care ne-a permis să facem asta, care chiar ne-a cerut să o facem și sunt entuziasmat de acest lucru. Cred că acest lucru va face Departamentul de Stat mai agil, mai eficient și le va permite diplomaților noștri foarte talentați să își poată face în sfârșit treaba în moduri în care au fost împiedicați să o facă în trecut din cauza birocrației și a redundanței din cadrul Departamentului de Stat.
ÎNTREBARE: Domnule secretar, foarte repede pentru că timpul a expirat deja, dar canadienii, după cum știți, se îndreaptă mâine la urne pentru alegerile parlamentare. Ați luat vreo măsură pentru a pune în aplicare planurile președintelui Trump? El spune că vrea să anexeze Canada.
SECRETARUL RUBIO: Ceva? Îmi pare rău.
ÎNTREBARE: Există planuri de implementare —
SECRETARUL RUBIO: Am ratat ultima parte a întrebării dumneavoastră.
ÎNTREBARE: Absolut. O voi repeta. Ați luat vreun pas pentru a pune în aplicare planurile președintelui Trump, deoarece acesta a declarat că ar dori să anexeze Canada? Ați făcut vreun pas în această direcție?
SECRETARUL RUBIO: Nu, cred că ceea ce... nu, nu, ceea ce a spus președintele, și a spus asta în repetate rânduri, este că fostul prim-ministru i-a spus că Canada nu poate supraviețui fără comerț nedrept cu Statele Unite, moment în care l-a întrebat: ei bine, dacă nu puteți supraviețui ca națiune fără să ne tratați nedrept în comerț, atunci ar trebui să deveniți un stat. Asta a spus el.
Vor avea alegeri săptămâna aceasta. Vor avea un nou lider și ne vom ocupa de noua conducere a Canadei. Sunt multe lucruri cu care colaborăm în Canada, dar, de fapt, nu ne place modul în care ne-au tratat în ceea ce privește comerțul. Iar președintele a subliniat acest aspect când i-a răspuns fostului prim-ministru în această privință.
ÎNTREBARE: Deci, președintele – SUA – încă vrea să facă din Canada al 51-lea stat?
SECRETARUL RUBIO: Cred că președintele a declarat în repetate rânduri că este de părere că statului Canada i-ar fi mai bine. Adică, și a spus asta pe baza a ceea ce i-a spus fostul prim-ministru, care a spus că Canada nu poate supraviețui dacă nu tratează SUA în mod nedrept în comerț.
ÎNTREBARE: Bine, în regulă. Domnule secretar de stat Marco Rubio, vă mulțumesc foarte mult. Am abordat multe subiecte astăzi. Vă apreciem foarte mult că vă alăturați nouă.
SECRETARUL RUBIO: Mulțumesc.