La aproape 17 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, care au îndoliat Statele Unite, familia liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden, încă se mai bucură de o mare influență în societatea saudită, dar rămâne şi o amintire a celui mai întunecat moment din istoria regatului saudit. O moştenire greu de ocolit, comentează cotidianul britanic The Guardian. Familia lui Osama bin Laden rămâne, de altfel, şi una dintre cele mai bogate din Arabia Saudită, dar şi monitorizată de autorităţi.
După atâţia ani de la tragedia Americii, mama lui Osama bin Laden a decis să vorbească, pentru prima dată, despre fiul său, liderul rețelei Al-Qaida. Ani la rând a refuzat acest lucru, notează The Guardian.
A primit jurnaliştii la ea acasă, în sufragerie. Așezată pe o canapea, într-o încăpere spațioasă, Hamida al-Attas, născută Alia Ghanem, a decis să rupă tăcerea și să vorbească despre primul său născut, Osama. Alături, pe o măsuţă, tronează fotografia înrămată a fiului cel mare.
Alia Ghanem este în centrul atenţiei. Alături de ea, în cameră se mai află doi dintre fiii ei, Ahmad şi Hassan, şi cel de-al doilea soţ, Mohammed al-Attas, bărbatul care i-a crescut pe cei trei fraţi. Fiecare din familie are propria versiune a poveştii despre omul al cărui nume este strâns legat de ascensiunea terorismului global, dar Alia Ghanem este cea pentru care au venit jurnaliştii.
Pentru ea, Osama este încă un fiu iubit necondiţionat, care cumva şi-a pierdut busola, abătându-se de la calea cea dreaptă.
“Mi-a fost foarte greu, având în vedere că a fost atât de departe de mine. Era o persoană generoasă, mă iubea atât de mult”, a declarat aceasta.
Ghanem s-a mutat în Arabia Saudită la jumătatea anilor 50, iar Osama s-a născut la Riyad, în 1957. A divorţat de tatăl lui după trei ani, şi s-a recăsătorit cu al-Attas, care era pe atunci administrator al imperiului Bin Laden, la începutul anilor 60. Tatăl lui Osama în cele din urmă a avut 54 de copii cu cel puţin 11 soţii, notează autorul articolului.
Osama bin Laden a fost “un băiat timid, ambițios și inteligent. La 20 de ani a devenit studentul Universității King Abdulaziz, locul unde a și fost radicalizat”. “Oamenii de la universitate, colegii lui, l-au schimbat. A devenit altcineva. A fost un fiu foarte bun până când i-a întâlnit pe cei care l-au spălat pe creier”, a mărturisit, îndurerată, mama.
La începutul anilor ’80, Osama a plecat în Afghanistan, unde a luptat împotriva ocupației Rusiei. “Toți cei care l-au cunoscut în tinerețe l-au respectat. Eram foarte mândri de el. Chiar și Guvernul saudit l-a tratat cu respect, însă, ulterior, fiul meu a devenit un mujahedin”, spune ea.
Frații săi își aduc aminte cu durere de Osama. “Sunt mândru de el fiindcă este fratele meu mai mare. El m-a învățat tot ce știu, însă nu sunt mândru de persoana care a devenit în ultima parte a vieții”.
Cea care i-a dat viață a mai mărturisit că nu și-a închipuit că fiul său va deveni, vreodată, jihadist. Când a realizat pe ce căi a pornit fiul său cel mare, a fost foarte dezamăgită. “De ce a abandonat totul pentru o astfel de viață, nu înțeleg”.
Cei patru membri ai familiei al-Attas povestesc că ultima dată când l-au văzut pe Osama a fost în 1999, în Afganistan, în anul în care l-au vizitat de două ori la baza sa militară dinn afara Kandaharului.
“A fost foarte fericit să ne primească. Ne-a arătat locul și a oganizat un adevărat festin în cinstea noastră”, a mărturisit Alia Ghanem.
Vizita familiei în Kandahar a avut loc în anul în care americanii au lansat un atac cu rachete asupra unei baze a lui Osama Bin Laden, ca răspuns la atacul al-Qaida asupra ambasadelor americane din Tanzania și Kenya.
Atitudinea împăciuitoare a mamei lui bin Laden pare de neînțeles, însă frații săi au explicat faptul că femeia și-a dezvoltat acest mecanims de evitare a durerii pricinuite de faptele și de pierderea fiului său cel mare.
“Au trecut mai bine de la 17 ani de la atentatele din 11 septembrie, iar mama noastră încă nu poate accepta că responsabilitatea i-a aparținut fratelui nostru. L-a iubit atât de mult încât refuză să-l învinovățească pentru acea tragedie. În schimb, aruncă vina pe cei din anturajul său. Ea îi știe doar latura pozitivă, latura pe care i-am văzut-o toți, așa cum îl cunoșteam în familie. Nu a avut niciodată ocazia să-i cunoască și natura jihadistă”.