Mai multe țări reacționează după ce rachete presupuse rusești au lovit Polonia: Ungaria convoacă Consiliul de Apărare

15 Noi 2022
Mai multe țări reacționează după ce rachete presupuse rusești au lovit Polonia: Ungaria convoacă Consiliul de Apărare

Mai multe țări și-au acordat sprijinul Varșoviei marți seară. Este posibil ca Polonia să fi fost lovită de două rachete rusești, fapt contestat de Moscova, scrie Ouest France

Două rachete rusești ar fi căzut în satul Przewodów din Polonia marți, 15 noiembrie 2022, potrivit agenției de presă americane Associated Press . Se spune că două persoane au murit. Informația nu a fost încă confirmată oficial de Polonia. Cu toate acestea, Varșovia și-a convocat de urgență Consiliul de Securitate Națională marți seară, iar Pentagonul a recunoscut că a investigat aceste posibile atacuri cu rachete rusești asupra Poloniei. Foarte repede, mai multe țări au reacționat, fără să aștepte măcar ca faptele să fie oficializate de autoritățile poloneze.

„O escaladare foarte importantă” pentru Volodymyr Zelensky

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat marți că rachetele rusești au căzut în Polonia, membră a NATO, fapt pe care l-a descris ca fiind o escaladare foarte semnificativă a conflictului declanșat de invadarea țării sale de către Rusia în februarie. Rachetele rusești au lovit Polonia , a spus Zelensky, potrivit unui text care însoțește discursul său zilnic de seară. El nu a oferit nicio dovadă care să susțină această afirmație. Cu cât Rusia simte mai mult un sentiment de impunitate, cu atât vor exista mai multe amenințări împotriva oricui se află în raza de acțiune a rachetelor rusești. Trage cu rachete împotriva teritoriului NATO! Este un atac rusesc cu rachete împotriva securității colective. Este o escaladare foarte importantă. Trebuie să acționăm, a spus el.

Ungaria convoacă Consiliul de Apărare

Premierul ungar Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare marți seară ca răspuns la racheta care a lovit teritoriul Poloniei , a anunțat purtătorul de cuvânt al său, Zoltan Kovacs, pe Twitter.

Situaţia este incertă , nu ştim exact ce s-a întâmplat , a declarat ministrul Apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky, intervievat după întâlnire de postul public de televiziune M1.

Estonia este „gata să apere fiecare centimetru pătrat de teritoriul NATO”.

Cele mai recente știri din Polonia sunt cele mai îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și alți Aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO. Suntem în deplină solidaritate cu aliatul nostru apropiat, Polonia , a reacționat Ministerul Eston de Externe într-un tweet.

Olanda, este important să stabilim faptele

"Rapoarte serioase că rachete au căzut în Polonia care au cauzat victime. Suntem în contact strâns cu Polonia și ceilalți aliați ai noștri NATO. Acum este important să stabilim exact ce s-a întâmplat. Monitorizăm situația foarte îndeaproape."  scrie într-un tweet premierul olandez, Mark Rutte, conform La Repubblica

 Macron a contactat Polonia, așteptând o „discuție” la G20

Președintele francez Emmanuel Macron „a luat contact” cu Polonia și se așteaptă la o „discuție” mâine la G20 cu privire la știrile neconfirmate despre căderea rachetelor rusești asupra Poloniei

Berlinul monitorizează îndeaproape situația

"Gândurile mele sunt la Polonia, aliatul nostru apropiat și vecinul nostru. Monitorizăm situația îndeaproape și suntem în contact cu prietenii noștri polonezi și aliații NATO": a scris ministrul german de externe Annalena Baerbock pe Twitter în lumina știrilor neconfirmate despre rachetele rusești care au căzut asupra Poloniei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră