Două rachete atribuite rușilor posibil căzute în Polonia, NATO „examinează” situația: "o escaladare semnificativă", spune Zelensky

15 Noi 2022
Două rachete atribuite rușilor posibil căzute în Polonia, NATO „examinează” situația: "o escaladare semnificativă", spune Zelensky

O explozie a avut loc într-un sat nu departe de granița cu Ucraina. Premierul polonez a convocat o întâlnire de urgență, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe Moscova, scrie Le Figaro.

NATO „examinează” rapoarte neconfirmate conform cărora două rachete rusești au lovit teritoriul polonez marți, 15 noiembrie, a anunțat AFP dintr-o sursă oficială. O explozie a avut loc în satul Przewodów, Polonia, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Se pare că două persoane au fost ucise.

La fața locului se află poliția, armata și procuratura. Deocamdată, originea exploziei din Polonia nu a fost stabilită. NATO „examinează” situația, a anunțat alianța militară, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a acuzat Moscova că a provocat o „escaladare foarte semnificativă”. Emmanuel Macron a „intrat în contact” cu Polonia și plănuiește o „discuție” miercuri la G20.

Acest eveniment are loc când Ucraina a fost lovită masiv marți de o sută de rachete rusești, provocând numeroase întreruperi de curent în toată țara. Nu avem nicio informație în acest stadiu care să confirme aceste informații și le examinăm în continuare”, a explicat totuși un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Volodimir Zelensky a numit rapoartele conform cărora rachetele ruse au lovit Polonia, un stat membru NATO, „o escaladare foarte semnificativă”, adăugând că este nevoie de acțiuni, a raportat Reuters.

Se convoca o întâlnire de urgență

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională pentru marți seară, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller. Purtătorul de cuvânt s-a limitat să arate că această ședință a fost convocată „ în urma situației actuale de criză ”, fără a oferi alte detalii.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră